Aivan tavallinen tiistai on juuri sopiva päivä pienelle herkkuhetkelle. Iltapäiväteellä maistoin ensimmäisiä madeleineleipiäni. Leipaisin leivät viime syksyisen Maalaisunelman (8/2009) ohjeella:
MADELEINELEIVOKSET
100 g voita
2 munaa
1 dl sokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1,5 dl (90g) vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
voita vuokien voiteluun
1. Voitele vuoat. Sulata voi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset sokerin ja sitruunankuoriraasteen kanssa kuohkeaksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe keltuaissokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan.
3. Lusikoi taikina pursottimeen ja pursota muotteihin kaksi kolmasosaa taikinaa. Laita muotit pellille ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 12-15 minuuttia. Anna leivosten korkeimman kohdan saada hiukan kullanruskeaa väriä. Kumoa leivokset vuoista heti.
Reseptejä näille leivoksille on monia mutta ainakin tällä ohjeella tuli kuohkeita.
Tiistaiterkuin
ps. Madeleine -peltejä saa ainakin täältä.
Moikka :) sinulta löytyy ihania reseptejä...vanhat perinne leivonnaiset monasti vaivansa väärtejä !! Mukavaa tiistai-iltaa ja elokuun hämärtyviä iltoja.
VastaaPoistaYritän karistaa turhaa herkuttelua elämästäni, mutta huomaan googlavani jatkuvasti leivontaohjeita.
VastaaPoistaMiltä arki maistuu, jos ei pikkuisen makealtakin!
Lopettelin juuri Siilin eleganssi -kirjan, jossa herkuteltiin juurikin madeleineleivoksilla, ja jäin miettimään millaisia ne olivatkaan..? Selvisi kuin tilaukseta ;) Herkulta näyttää!
VastaaPoistaOih, täällä herkkusuulla vesi herahti kielelle...hmmmmm....
VastaaPoistaHyvän näköisiä ja varmasti makuisiakin. Korvan taakse pistän tämän!
VastaaPoistaHerkullista iltaa!
Ihanan näköisiä leivoksia!
VastaaPoistaOstin juuri Pariisista ruostuneen Madeleine vuoan.
Mistä sinä olet hankkinut omasi?
Missähän niitä myydään?
Mukavaa tiistai-iltaa sinulle!
Suloisia! Kuten joku tuossa edellä, minäkin mietin Siilin eleganssin (hurmaava kirja, kannattaa lukea, jos ei ole jo tuttu) luettuani, että millaisia madeleineleivokset ovat :)
VastaaPoistaMakoisilta näyttävät, otanpa ohjeen talteen:)peltikin täytynee hankkia. Kauniit kuvat.
VastaaPoistaVoi miten näyttävät makeilta. Leivokset, kun ovat ihan parhautta teen tai kahvin kera hyvässä seurassa.
VastaaPoistaTaidankin kopioda reseptin ja viedä niitä tuliaisiksi kaverilleni, jonka luokse olen menossa pitkästä aikaa kylästelemään.
Nämä ovatkin minulle uusi tuttavuus. Näyttävät kauniilta ja uskon että ovat herkullisia.Oikein leppoista ja mukavaa viikon jatkoa sinulle Anu :)
VastaaPoistaAnne
VastaaPoistaKiitos ja niinhän ne ovat. Tykkään monessa perinteisestä :)
Sinulle parhaat elokuu-terveiset
Emilia
Sama juttu mutta joka päivä haluan pienen palasen jotakin hyvää. Sillä lailla säästyn pahemmilta ylilyönneiltä :) Ja samaa teen minäkin alvariinsa, että googletan herkkuohjeita.
Amelia
oi, sinä jo lopettelin. Minulla on vasta varauksessa kirjastoon. Toivoisin, että tulisi jo pian oma vuoroni. En tiennytkään, että kirjassa on sijsnsa Madeleineillakin.
Postaushan tuli siis ihan oikeaan aikaan vastauksena mietintääsi ;)
Marianne
Namskista. Seuraavalla kerralla taidan dipata nuo puoliksi valkosuklaaseen ja tehdä raidat tummalla suklaalla.
Marina
Kantsii kokeilla.
Illalla sain hillittyä, enkä enää popsinut Madeleineja. Päiväteen aikaan kaipaan niin kovasti jotakin pientä herkkua. Ihan ihmettelin, että illalla sain olluksi ilman noita, kun tuossa ovat näkösällä pöydällä purkissa.
Ulla-Kristiina
Vuokasi on varmasti kaunotar! Minä ostin Ullan unelmasta. Laitoin linkin postauksen alalaitaan.
Lumiomena
Siilin eleganssista olen lukenut vain Gummeruksen tarjoaman nettinäytteen ja kirjaston jonossa jonotan kirjaa. Toivon, että pian jo olisi vuoroni, sillä tarinan lähtöasetelma oli niin kutkuttava, että haluaisin jo kovasti päästä siihen sisään. Hauska tietää, että madeleinet ovat kirjassa esillä.
Miia
Kiva, että tykkäsit. Kokeile ihmeessä.
Sanna-Riikka
Niin ovat ja nämä kyllä passaisivat ihanasti tuliaisiksi. Ovat pikkuisen erikoisempia täällä meilläpäin ja herkullisia :)
Marie
Kiitos ja kuule minullakin oli ihan ensi kerta kun näitä tein. olen kyllä poitkään mielinyt tuota peltiä mutta vasta tänä kesänä sain omani.
Päivääsi hyvää mieltä
kuten teille kaikille!
terkuin Anu
Tänään on oikea kirjoitusvirheiden päivä :) Varmaan tulin silti ymmärretyksi.
VastaaPoistaEdelleen mukavaa päivää,
Anu
Varmasti herkkuja! Täällä on tehty kaikenlaista mustikoista. Äsken juuri mustikka-brita, sitä ennen perinteinen mustikkapiirakka, eilen mustikkakukko ja kauramustikkapiiras... Tämä viikko on pyhitetty siis marjojen poimimiselle, perkuulle ja pakastukselle. Tietysti myös sille herkuttelulle! Herkkuhetkiä sinne teille!
VastaaPoistaMinä en ole ennen kullutkaan tuollaisista herkuista. Nimi on kaunis ja leivokset näyttävät varsin herkullisilta.
VastaaPoistaMakeaa loppuviikkoa sinulle!
Ohje näyttää helpolta ja leivonnaiset herkullisilta. Taidan napata mukaani. Herkullista loppukesää:)
VastaaPoistaHei! Herkullisen näköisiä ovat! Nämä olivatkin minulle uusi tuttavuus. Täytyy varmaan alkaa katselemaan jos vuoka osuisi jossain kohdalle!
VastaaPoistaKiitos kovasti tiedosta. Täytyykin tilata Ullan unelmasta sellainen Madeleine vuoka, jota voi oikeasti käyttää.
VastaaPoistaOikein hyvää viikkoa sinulle!!