sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Sunnuntai-illan skonssit




Tämän levollisen sunnuntain ilta huipentui meillä skonssien leipomiseen. Inspiraatio brittiläisen herkun leipaisemiseen tuli siitä, kun huomasin brittisarja Lewisia näytettävän taas televisiossa. Miehen kanssa ollaan brittidekkarien suoranaisia faneja.


Laitan teillekin skonssiohjeen, vaikka varmasti moni on näitä jo kotonaan leiponutkin. Sipaisu appelsiinivoita lämpöisen skonssin päällä muuten kruunaa nautinnon. Meillä kokeiltiin myös kermavaahdon kera ja kylläpä maistui kevyesti syödyn viikon päätteeksi.


SKONSSIT JA APPELSIINIVOI
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
125 g voita
100 suklaata rouhittuna, esimerkiksi taloussuklaata
1 dl tomusokeria
1,5 dl maitoa
2 tl appelsiinimehua (voi myös laittaa lisäksi hivenen appelsiininkuoriraastetta)

Voitele leivinpaperiarkki ja laita uuni kuumentumaan 220 asteeseen. Siivilöi leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää 40 g pieniksi palasiksi pilkottua voita ja hiero ainekset toisiinsa. Lisää suklaa puolet sokerista (minä kyllä laitoin sokeria vähän reilummin) ja 1 ja 1/4 dl maitoa. Lisää loppu maito, jos tuntuu kuivalta.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja ota siitä pyöreällä n. 6 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla pyörylöitä. Nosta pyörylät leivinpaperille ja voitele maidolla. Paista 220 asteessa n. 12 minuuttia, paista keskitason alapuolella. Siirrä ritilän päälle jäähtymään.
Vatkaa jäljelle jäänyt voi, tomusokeri ja appelsiinimehu kuohkeaksi. Tarjoile skonssit lämpiminä appelsiinivoin ja teen kera.

Tämä herkku syntyy nopeasti ja maistuu ihanalta mielestäni juuri iltapalalla.
Herkullista alkavaa viikkoa,



ps. Kiitos teille niin mieltä ilahduttaneista kommenteista edelliseen mekkopostaukseen! Tänään leikkasin jo uutta tulokasta. Intoa täynnä, intoa täynnä...

7 kommenttia:

  1. Samat on aatokset meillä :) Ohjeesi vaikuttaa herkulliselta on minulle uusi joten mielelläni kokeilen. Leivon aika usein eri versioita skonsseista. Brittidekkarit on ihastuttavia nuoremman poikani kanssa ollaan oltu tykästyneitä sydämmen asialla sarjaan vaikkei dekkari olekkaan :) Yhdessä olemme varmaan seuranneet jokaisen jakson.

    Ihanaa alkavaa viikkoa Anu sinulle !

    Marie

    VastaaPoista
  2. Marie, hei
    Juuri kävin luonasi kylässä :) ja siellähän oli mitä ihanimpia teeleipiä. Samoissa mennään.
    Brittisarjoissa on viehätystä. meihin kolahtaa Marplet ja Midsommerit, Lewis ja moni muu.
    Sinunkin viikkoosi ihanuutta,
    Anu

    VastaaPoista
  3. Ihana mekkonen ja herkullisen oloiset skonssit..! Ihmeellinen blogimaailma, kun saa mutkin innostumaan leipomisesta :)

    VastaaPoista
  4. Teija
    Uuni kuumenemaan vaan :)
    Mä leipoisin vaikka joka päivä mutta kun samalla koitan edes hitusen harjoittaa painonhallintaa, niin ei sovi ihan siihen tahtiin pyöräytellä kakkusia ja kaiken maailman herkkuja....Silti joka viikko täytyy saada jotain hyvää leipoa ja toki maistella.

    VastaaPoista
  5. Skonssit, onko ne siis niitä "scones" vai miten lie kirjoitetaan? Kävin Southamptonissa viime viikolla ja söin siellä yhden sellaisen. Tämä vain näytti enempi laskiaispullalta, siinä oli hilloa ja kermavaahtoa välissä. Taikinaosa oli murenevaa. Kyseinen leipomus on minulle ihan uusi tuttavuus sekä nimen että sisällön suhteen.

    VastaaPoista
  6. Purnau just niin :)

    miolann
    Oi, ihanaa, pääsit maistelemaan aitoa skonssia. Juu, niitä ne on. Nämäkin voi halkaista ja laittaa hilloa väliin tai vaikka kermavaahtoa tai sitten tuota appelsiinivoita. Taikinavariaatioita on monia ja tästä taikinasta, jota tällä erää kokeilin, tuli melko matalia leivonnaisia. Silti hyvin saisi halkaistuakin.

    VastaaPoista