maanantai 5. heinäkuuta 2010

Jokaisella omansa

Tänään vietettiin päivää Fiskarsissa. Käveltiin, katseltiin, syötiin eväslounas perhepuistossa, nautittiin miljööstä sekä ruokittiin sorsia ja hyvin ahneita lokkejakin siinä samalla. Retken huipennukseksi poikettiin Petris Chocolate Roomiin iltapäiväteelle ja kakulle. Mokkasuklaakakku oli oikea herkkujen herkku. Mies tykkäsi appelsiinisuklaakakustaan ja pienin kolmen suklaan kakusta. Parkkipaikalla, kotiinlähdön hetkellä, poika totesi, että: "Me unohdettiin antaa niille ankoille lentosuukkoja!". Mietittiin sitten, että ehkä se ei haittaa. Annettiin niille kuitenkin niin paljon herkkuja, että ilostuivat jo siitäkin.


Äsken pidin poikaa kainalossani. "Laula minulle vähän", hän pyysi. Lapsi tuoksui aurinkorasvalta ja ihonsa oli pehmeä kuin sametti. Hän koki turvaa köllötellessään siinä kainalossani ja saadessaan nukahtaa lauluuni. Koin suurta onnellisuutta. Minä olen saanut lahjaksi jotakin näin ihanaa. Osaanko kyllin kiittää? Kohotan kiitokseni Herralle ja iloitsen siitä, että olen saanut silmät nähdä.


Rukouksissani pyydän, että voisin yhä enemmän saada ymmärrystä ja suhteellisuudentajua. Huomaan, että olen niitä saanutkin. Joskus havahdun siihen tunteeseen, että ärsyyntyessäni vaikkapa siitä, että taas on sotkuista ja kaikki "maailman tärkeimmät työt" on tekemättä (tiskit, pyykit yms.), hoksaan jo siinä samalla ärsyyntymiseni aivan typeräksi. On tärkeitä asioita ja sitten niitä muita, niitä sivuseikkoja. Minä pidän siististä kodista mutta enemmän pidän siitä, että meillä voidaan hyvin. Joskus hyvinvointi vaatii panemaan muut asiat sivuun.


Silti jokaisella meistä on asioita, joita emme saa sivuutettua, vaikka haluaisimme. On taakkoja, joiden painon alle on välillä ihan tuupertua. Ilot ja murheet muodostavat kudelman, jonka lomassa elämme. Minusta tuntuu, että kumpainenkin on läsnä koko ajan. Olen ajatellut sitä, että tämäkin seikka lisää suhteellisuudentajua. Onnen kokeminen on täydempää, kun ymmärtää onnellisuuden olevan kiitoksen arvoinen lahja eikä itsestäänselvyys.


Tämä ilta on ollut kuin elämä koko kirjossaan. Olen saanut nauraa ja olla huoleton ja kuitenkin olen myös kokenut levottomuutta, ahdistusta ja pelkoa. Iltarukouksessani kiitän siitä, että äitini on kunnossa. Hän nimittäin varjeltui tänä iltana onnettomuudelta. Mitä olisi voinut tapahtua - ajatukset ovat vavahduttavia. Toivon saavani niiltä rauhan ja yritänkin nyt tuon toivossa juoda kupposen teetä ja katsella pätkän brittidekkaria.


Ai niin, oli unohtua. Tein Fiskarsista hauskan löydön. Se on kaikkea muuta kuin kesäinen mutta ilahduin siitä kovasti. Palaan löytööni.

iltaterveisin


22 kommenttia:

 1. Voi, ihana reissu teillä:) Minäkin niin haluaisin käydä siellä Fiskarsilla, olen kuullut paljon kehuja. Niin tuttuja nuo sinun ajatuksesi minulle silloin varsinkin, kun lapseni olivat pieniä <3 Onneksi meillä on rukouksia kuuleva ja meistä vlittäv' Jumala<3

  VastaaPoista
 2. Kaunis postaus.
  Fiskars olisi kyllä tutustumisen arvoinen kohde.
  Mukavaa viikkoa sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 3. Fiskari on yksi viehättävimmistä paikoista koko eteläisessä Suomessa! Kävin siellä ensimmäisen kerran syksyllä 2007, kuukautta ennen poikani syntymää ja uudemman kerran nyt toukokuun lopulla. Ruukkikylän tunnelma lumosi minut.

  Kirjoitit kauniisti ja viisaasti suhteellisuudentajusta. Sitä toivoisin itsellenikin.

  Suloista kesäpäivää!

  VastaaPoista
 4. Kauniita ajatuksia.

  Aurinkoa päivääsi!

  VastaaPoista
 5. MaMMeli
  Oli kyllä virkistävä reissu. hellepäivä Fiskarsissa oikein helli meitä.
  Ja totta. On niin turvallista ja onnellista, että meillä on hyvä Isä.

  VastaaPoista
 6. MaMMeli
  Äsken keskeytyi...Piti vielä sanomani, että välillä oma suhteellisuudentaju on tyystin hukassa ja välillä saa huomata niitä onnellisia hetkiä, jolloin ymmärtää tärkeysjärjestykset vallan hyvin. Pienten lasten kanssa on niin hurmaavaa mutta välillä myös hengästyttävää.
  Tänään meillä leikitään ihan kotona. Ehkäpä pestään pyykkiä ja keitellään perunoita. retkipäivien jälkeen kotipäivä tuntuu nyt kovin tarpeelliselta.
  Oikein hyvää ja siunattua tiistaita
  sinulle,
  Anu

  VastaaPoista
 7. Rukouksessa muutumme yllättävän paljon, siinä niin ihanasti toteutuu kehoitus uusiutukaa mieleltänne :)
  Kaunis päivä ja niin herkullisen oloiset leivokset.Kiitos Tampereen vinkeistä olemme juuri lähdössä sinne miehelläni jo kengätkin jalassa :D
  Kiitollisuus äitisi varjeluksesta <3
  Lentosuukkoista maailma on ehdottomasti hitusen parempi paikka:)

  VastaaPoista
 8. MaMMeli
  Onkohan bloggerissa jotain vikaa tänään? Jätin edelliseen postaukseen tänään aamupäivällä liudan vastauskommentteja ja tännekin Sinulle. Kaikki tulivat näkyviin mutta nyt kun poikkesin tänne uudelleen, ei mitään ole näkyvissä.
  Ehkä ne jo jätetyt tänne vielä putkahtavat mutta koitan uusintaa :) Älä välitä, jos saat kommentit jossain vaiheessa tuplana. Eli siis

  Toivon Mammeli, että pääset käymään siellä Fiskarsissa. Miljöö oli minusta tunnelmallinen ja helle oikein helli meitä.
  Suhteellisuudentajusta vielä sen verran, että välillä se on tyystin hukassa arjen pikkuasioiden suhteen ja välillä saa onnellisesti huomata ymmärtävänsä paremmin. Pienten lasten kanssa on hurmaavaa mutta välillä on kyllä hengästyttävääkin. Ymmärryksen laadulla tuntuu olevan yhteys myös väsyn määrään.
  Ja totta, että onneksi meillä on niin hyvä Isä. Hänen käsissään on tämäkin päivä. Hyvää ja siunattua tiistaita Sinulle MaMMeli,
  Anu
  ps. toivon, että tämä kommentti nyt jäisi näkyviin...

  VastaaPoista
 9. MaMMeli
  Niin oli ja toivon, että sinäkin pääset siellä käymään.
  Varmasti nämä ajatukset ovat tosiaan pienten lasten vanhemmille aika lailla yhteisiä. Välillä oma suhteellisuudentaju on tyystin hukassa ja välillä saa huomata sitä olevan enemmän - onneksi niinkin.
  Tänään meillä vietetään tervetullutta kotipäivää reissailun jälkeen. Sinulle siunattua ja hyvää tiistaita,
  Anu
  ps. Tämä on muuten kolmas yritykseni jättää sinulle vastauskommentti. Kaksi edellistä on näkynyt ihan nätisti tuossa sinun kommenttisi perässä mutta avattuani bloggerin uudelleen, ovat ne olleet häviksissä. Ihan outoa. Saa nähdä jääkö tämä näkyviin ja tulevatko kaikki jotenkin viiveellä. Älä siis ihmettele, jos näin käy :)

  VastaaPoista
 10. Voi, kirjoitit taas niin osuvasti! Mulla on usein se ongelma, etten saa kirjoitettua asioita niin kuin haluaisin kirjoittaa. Ehkä se johtuu siitäkin, ettei oo tarpeeks aikaa paneutua. Tarkoitan nyt lähinnä siis bloggailua.
  Me ollaan liikuttu aika samoilla kulmilla koko ajan :)
  Minäkin kävin Fiskarsissakin ja muitakin samoja kulmia on pyöritty yhtä aikaa. Hih.
  Ihanaa päivän jatkoa sinne!

  VastaaPoista
 11. MaMMeli
  Niin oli ja toivon, että sinäkin pääset siellä käymään.
  Varmasti nämä ajatukset ovat tosiaan pienten lasten vanhemmille aika lailla yhteisiä. Välillä oma suhteellisuudentaju on tyystin hukassa ja välillä saa huomata sitä olevan enemmän - onneksi niinkin.
  Tänään meillä vietetään tervetullutta kotipäivää reissailun jälkeen. Sinulle siunattua ja hyvää tiistaita,
  Anu
  ps. Tämä on muuten jo ainakin kolmas yritykseni jättää sinulle vastauskommentti. Kaksi edellistä on näkynyt ihan nätisti tuossa sinun kommenttisi perässä mutta avattuani bloggerin uudelleen, ovat ne olleet häviksissä. Ihan outoa. Saa nähdä jääkö tämä näkyviin ja tulevatko kaikki jotenkin viiveellä. Älä siis ihmettele, jos näin käy :)

  VastaaPoista
 12. Mitä ihmettä! Kommentoin tänne kyllä jo kerran, mutta sitä ei näy missään.
  Töissä siis hieman surffailun ja nopeasti kommentoin sulle, mut tajusin että unohdin kommentista jotain ja tulin uudelleen. Hyvä kun tulin kun ei edellistäkään näy täällä.
  Tulipa sepustus..
  Mutta, ihania kuvia ja hyvin osuvasti taas kirjoitit. Ehkä kolahti tuokin, että helposti äksyilee ja ärsyyntyy jos kaikki ei ole tiptop, vaikka se ei tosiaankaan ole olennaista tässä elämässä. Ja ylipäätään, kirjoittelit juuri niitä tuntoja mitä mullakin on ollut ja on. On kyllä kiitoaihe, että äitisi on kunnossa nyt.
  ps. Me ollaan liikuttu samoilla kulmilla paljon.. mm. Fiskarissa kävin minäkin hetki sitten :)

  VastaaPoista
 13. Kyllä Taivaan Isä meitä kouluttaa, kunhan siihen annamme luvan. Ainahan koulutus ei ole niin mukavaa, mutta on se hienoa huomata, kun joissakin asioissa edistyykin:). Paljon siunausta ja iloa!

  VastaaPoista
 14. Saapuilimme juuri tämän päivän retkeltämme. Vietimme päivää Yläneen Valasrannalla. Rakas ja tyttösemme 13vee polkivat sinneja minä pienempien kanssa autoilin perässä. 53 kilometrin polku-urakka oli tyttösen pisin tähän asti. Wau. Fiskars houkutti minua jo viime kesänä, vaan aina vain se on jäänyt. Jospa vielä heinäkuulla, kun rakkaalla on loma, sinne kerkiäisimme suunnistaa. Niin ihanalta kuulosti teidän retkipäivänne! Tuossa ajellessa tänään kuuntelin Petri Kososen uutta ylistyslaululevyä. Ihania lauluja ja sanoituksia ihan pullollaan. Lukiessani niin koskettavaa tekstiäsi, alkoi siltä levyltä soida päässäni ja sydämessäni eräs laulu....heitän huoleni päällesi....siinä kehoitettiin rohkeasti antamaan murheet ja kivut Hänelle ja asettumaan lepäämään armollisille käsivarsille.
  Sivuseikkoja elämässämme ja arjessamme on niin paljon. Kunpa edes toisinaan osasimmekin jättää ne ja kohottaa kiitosta niistä tärkeimmistä.
  Kiitos Anu postauksestasi. TAidan vielä lukea koko tekstin uudelleen...
  Iloa ja paistetta ja kiitosmieltä päivääsi!

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Voi juku tätä bloggeria. Mammelille tuli viesti kai jo kolmena ja muiden kommentteja en ole nähnyt koko päivänä, vaikka moni on jättänyt. Kokeilen, josko tämä menisi läpi :)

  Lennu
  Kiitos ja sinulle myös. Fiskarsissa oli monenlaista mielenkiintoista nähtävää. Käsityöläisten pajat viehättivät kovasti kuten koko miljöö ja tunnelma.

  Lumiomena
  Niin on! Tunnelmassa oli toden totta jotakin lumoavaa. Päiväkin oli niin kaunis, että se ihan kruunasi retken.
  Ja suhteellisuudentaju on välillä niin hankala saavutettava. Onneksi sitä saa kokea niitä kristallinkirkkaitakin hetkiä asian suhteen.
  Iloista iltaa!

  Rouva M
  Kommenttiloota on takkuillut koko päivän. Mullakin näkyy täällä kolme viestiä mammelille. Lopulta jo tallensin muistioon ennen kuin yritin julkaista, kun arvelin ettei tää ehkä toimi.
  Ja niinhän se juuri on, että sellaiset asiat eivät ole niitä olennaisia ollenkaan. Välillä sitä vaan sotkeutuu omiin ajatuskuvioihinsa. Toisaalta olen ruvennut ajattelemaan niinkin, että onhan sekin jotain, että edes huomaa itsessään tälläistä. Ei voi muuttaa toimintaansa, jollei ole tietoinen siitä.
  Äiti on onneksi kunnossa. Liikenteessä oli joutunut tosi suureen vaaraan. isä varjeli ja siitä kiitän lakkaamatta.
  Mukavaa tiistai-iltaa ystävä!

  VastaaPoista
 17. Kone on tosiaan temppuillut. Yksi poistettu viesti on minun kun yritin tulla kertomaan että reissu oli mukava ja molemmissa puodeissa oli kiva käydä. Virpi tosiaan enkelimäinen herttaisuus :)
  Laitoin sinulle viestin aamulla ja nyt vasta tuli tuo edellinenkin. Toivottavasti ei takkuile kauaa.

  VastaaPoista
 18. Nämä teidän kommenttinne pomppivat tänne ihan randomina. Juuri jätin vastauksen ja nyt huomaan, että väliin on pompannut lisää kommenttia. Hassua tämä bloggerin takkuilu. Ja Mammeli sen kun saa minulta lisää postia :) Montakohan kertaa yritin aamupäivällä vastata...aika monta. Teidän muiden kommentteja ei silloin vielä näkynyt ollenkaan.

  Sally
  Kiitos. Toivon sinullekin aurinkoa ja hyvää oloa.

  NiinaB
  Näin on ja vaikka välillä koulutus on suorastaan tuskaisaa, saa onneksi usein silti iloita rukousvastauksista kun niitä vain pysähtyy huomaamaan omassa elämässään.
  Siunausta sinulle ja perheellesi!

  Tinttarus
  Kiitos ihanasta kommentistasi. Hänen päällensä tosiaan saamme kaikki murheemme heittää ja Hänessä ja Hänestä iloita.
  Fiskars houkutti minuakin jo viime kesänä mutta jäi käymättä. Olen niin iloinen, että päätettiin nyt poiketa.
  Wautsi mikä pyöräily! Kerro pyöräilijälle onnentoivotuksia upeasta suorituksesta. Aika neiti!!
  Meillä poraa poitsu nyt sohvaa...meen hätiin. onneksi on leikkipora kyseessä :)

  VastaaPoista
 19. Marie
  Kiitos kun tulit vielä ja ihan kummallista tämä takkuilu. Toivottavasti loppuisi jo pian. Virpi ja puotinsa ovat todella viehättävät. Aitous on kaunista.
  Kiva kuulla, että reissunne oli mukava ja onnistunut. Reissun jälkeen saa aina pitkään nauttia virkistyneestä mielestä.

  VastaaPoista
 20. Meillä on jo vähän levoton iltameno täällä, joten ajatuskin ihan pätkii. Tarkoitukseni oli vielä kiittää ihanasta rukouskommentistasi. Näin on; rukouksessa muutumme.
  Ja äitini on, kiitos Herran, kunnossa. Suuri on iloni siitä.

  VastaaPoista
 21. Ja edellinen oli siis jatkoa Marielle :)

  VastaaPoista
 22. Kaunista!
  Jos vaikka tänä kesänä pääsisi käymään Fiskassissa. Päiväkahvittelut leivoksineen upeissa maisemissa on nautinnollisia.

  VastaaPoista