sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Paussi


Sain äidiltä piparkakkuja. Ensimmäiset kotitekoiset piparit maistuvat aina niin hyvältä. Sain myös äitini ja pikkumiehen perjantaina leipomaa taikinaa, josta sitten eilisiltana  otettiin muoteilla enkeleitä, sydämiä, karhunpoikia ja tähtiäkin. Näin tulvi meillekin piparin pehmoinen tuoksu.

Minusta marraskuu on oivallinen aika leipoa jouluherkkuja pakastimen uumeniin. Tein runsas viikko sitten suklaakakkua ja eilen torttutaikinan. Nyt aion mennä leipomaan taikinasta tämän joulun tortut. Voita humahti taikinaan puolitoista kiloa, jauhoja sama määrä. Taikinasta riittää makusteltavaa meille ja mummolaan. Meillä on äitini kanssa tapana leipoa isot satsit perinteeksi muodostuneita herkkuja ja sitten antaa niitä toisillemme. Äidiltä saan monen muun herkun ohella suosikkejani, ihania vaaleita pikkuleipiä, Marjatan sydämiä, sekä pähkinäkakkua. Minä taas teen kumpaiseenkin pöytään  joulutorttuja, leivoksia ja valkosuklaapikkuleipiä. Uusiakin reseptejä kokeillaan vuosittain ja noita herkkuja kuljetetaan nyyteissä toistemme luo. Se on todella tunnelmallista. Miten sinä valmistaudut jouluherkutteluun? Onko sinulla joululeivonnaisten suhteen joitakin perinteitä?

Nyt laitan kaulimen rullaamaan!

25 kommenttia:

  1. Ihania jouluvalmisteluja! Itse tulee leivottua varsin vähän, mutta piparkakkuja tulee tehtyä tyttösen kanssa. Joka joulu meillä on vakiona Marianne-jäädyke, mutta se tehdään yleensä aatonaattona. Herkkua!

    VastaaPoista
  2. Hanni
    Jouluvalmisteluissa on tunnelmaa joka vuosi. Marianne -jäädyke kuulostaa ihanalta...Sekin on kiva, että joulunaluspäiviin liittyy ne tietyt hommat kuten vaikka juuri jäädyke aatonaattoon.

    VastaaPoista
  3. Tänne asti leijailee ihana tuoksu :) Ihastuttavien kuvien kera ! Tunnistan kauniin essusi :) Mieleni on myös tehnyt Virpin kaupasta sellainen hankkia, kaunis !
    Kävin tänään ystävälläni kylässä ja sain tämän kauden ensimmäiset omatekoiset piparit, nam. Tunnelma oli taattu.
    Itse aloittelen pikkuhiljaa leivontoja...pipareita...taatelikakkua...suklaakakkua...torttuja kaikkea ihan perinteistä. Hyvin säilyviä leivonnaisia on tosiaan järkevää tehdä ajoissa, puuhaa kuitenkin riittää ihan aattoon asti.
    Kiitos tsempityksistä villapaidan suhteen ! Odotan inolla sinun takkisi kuulumisia :) Hyvä hyvä, kyllä me onnistutaan !!!

    Mukavaa sunnuntai iltaa !

    VastaaPoista
  4. Ihana tapa sinulla äitisi kanssa! Meidän piti leipoa joulupipareita tällä viikolla, mutta oli niin paljon muuta ohjelmaa. Ensi viikolla sitten. Minusta on kiva maistella pipareita jo marraskuussa. Joulun pyhinä on niin paljon herkkuja tarjolla, ettei niitä kaikkia jaksa silloin syödä.

    VastaaPoista
  5. Oi kuinka sullakin on jo ihanan jouluista! Itse leivoin pipari talon ostotaikinasta, mutta tuoksu on siltikin niin ihana :)

    VastaaPoista
  6. Nyt onkin ihan paras aika leipoa jouluherkkuja! Mieleni on tehnyt piparkakkutaikinaa koko marraskuun. Pipareista puhumattakaan. Siskoni tekee jouluksi erilaisia mousse- ja juustokakkuja, joita herkuttelemme. Muuten mennään niillä perinteisillä leivonnaisilla. Varsinkin kostean muheva maustekakku on herkkuni. Niin helppo tehdäkin. Huvittaa, kun selitin hetki sitten ohjeen innoissani ystävälleni 'sekoitat vain ainekset keskenään ja kaadat taikinan uuniin'...

    Kauniita kuvia ja kiva, kun haluat leipoa jouluherkut itse ja nautit tekemisestä. Se näkyy tänne asti! :)

    VastaaPoista
  7. Ihania tunnelmia siellä. Reseptejä olen selaillut sillä silmällä. Jouluksi on ihana tehdä jotain erityistä.
    Meillä on herkuteltu vielä ihan osto pipareilla, leipoakkin kyllä pitäis, tuoksu on niin valloittava :)

    VastaaPoista
  8. Ihan näytti siltä kuin joulumuori (nuorempi sellainen ;)) olis pienelle paussille ryhtynyt kesken joulupuuhien :)

    VastaaPoista
  9. Ihanasti kuviin vallittu hetki! Joululeivonnat vielä odottavat aikaansa, tosin koristeita on jo nostettu kaapista esille. Ihanaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
  10. Samoilla linjoilla täällä. Tosin äidin tekemissä maistuu aina lapsuuden joulu.
    Joululimpun tekoon ajattelin ensi viikolla ryhtyä. Piparit ja talo pitäisi tehdä myös.

    Kauniita kuvia ja tunnelmia.
    Joulun tuoksua uuteen viikkoon!

    VastaaPoista
  11. Marianne
    Joo, tsemitetään toisiamme. Kyllä ne neuleet tulee valmiiksi, kyllä tulee :)
    Minusta on hauska jakaa puuhasteluja pitkin joulunalusviikkoja ja totta, että puuhaa on monenlaista siinä juuri ennen joulua.
    Ystävän luona nautitut piparit kuulostavat hyvältä :)

    Outi
    Niin minustakin, marraskuu passaa siihen hommaan hyvin. Ja tosiaan joulupöydässä on niin montaa sorttia, että on mukava nauttia tiettyjä juttuja jo etukäteen.

    Sanna-Pauliina
    Niin justiinsa, se tuoksu on tärkein ja tunnelma. Minä ihastelen teitä talontekijöitä, kun itse en ole sellaista koskaan valmistanut. Näin upean piparkakkutalokirjan ja ihailin sen malleja. Ystäväperheellämme on tapana leipoa joka jouluksi erilainen talo. Hauska traditio sekin.

    VastaaPoista
  12. Sini
    Niin on. Sama täällä niin taikina kuin valmiit piparit maistuvat :)
    Tykkään myös maustekakusta. Meillä syödään sitä ympäri vuoden. Se on tosi hyvää vähän lämpöisenäkin.
    Hupaisa juttu se uuniin kaataminan. Siinä olisi tullut aika lavea kakku.
    Kiva, jos näkyi leipomisen ilo sinne saakka. Leipominen on mulle vähän kuin terapiaa. kun oikein keskittyneesti sekoittaa suklaakakkua kohentuu väsynytkin mieli hetkessä.
    Hyvää alkavaa viikkoa Sini

    Piupau
    Minä tykkään myös reseptien selaamisesta. Huvitti katsella yhtenä päivänä, kun kolme vee poikakin on haki reseptimappini keittiöstä ja suurella innostuksella kävi niitä selaamaan. On tainnut huomata mun tekevän sitä usein. Minusta Kotivinkin jouluruokalehti on aina kiva selattava näin joulun alla.

    VastaaPoista
  13. Kodinhenki
    Vähän seltähän se näyttää :) Vedin päälle joulusukkani ja joulutunikani. Kumpaisiakin käytän etupäässä vain näin ennen joulua. Hassua miten jotkut vaatteet linkkiytyvät tiettyyn ajanjaksoon...

    Purnau
    Se onkin parasta että omaan tahtiinsa ja mielihalunsa mukaan aloittelee jouluasioita. Ajatella, että ensi viikonvaihteessa onkin jo eka adventti.

    Emilia
    Äidin tekemät on aina parhaita! Lapsuuden joulumaut ja asiat ovat niitä ihamimpia vaikka täytyy kyllä sanoa, että suurella liikutuksella seurasin tänä iltana pienten sormien puuhia kun nosteli omia mykkyräisiä joulutorttujansa pellille. Luulen, että nekin ovat aivan erityisen hyviä. Äidin ja lapsen leipomukset ovat yhdessä ihanimmat :)
    Joululeipää olen miettinyt. Vielä en ole päättänyt mitä sorttia haluaisin.
    Hyviä joulunalushetkiä sullekin alkavaan viikkoon.

    VastaaPoista
  14. Onpa ollut ihanan rentouttavan näköinen paussi :) kelpaisi minullekkin yövuoron jälkeen. Itse leivon ainakin joulutorttuja.

    VastaaPoista
  15. Ihania kuvia! Ja ihania herkkuja.
    Ensimmäiset piparin ne maistuukin parhaalle. :) Tekisi minunkin mieleni alkaa leipomaan joululeivonnaisia jemmaan. Ja kuulostaa kivalle joululeivonnaisten vaihto äitisi kanssa. :)

    Iloista alkavaa viikoa sinulle!

    VastaaPoista
  16. Nyt kun olemme 2 hengen talous, en paljon leivo "jemmaan". Tortuja ja pipareita leivon jonkin verran ennen joulua.
    Oikein mukavaa joulun odotusta sinne<3

    VastaaPoista
  17. Voih, mikä joulun tunnelma.

    Meillä vaikka on iso perhe, ei tule leivottua pakastimeen.

    Pitäisi, koska lopulta minä häärään keittiössä sitte 24/7..
    Mutta, toisaalta..
    Ehkä se on se meidän joulunalusjuttu ;)
    Isä on lasten kanssa itsestään enemmän, kun äiti leipoo ja puunaa..
    Lapset juoksee meidän välillä, maistelemassa herkkuja, kun muorin silmä välttää ;)

    Perinteinen jouluherkku meillä : Luumurahka+voitaikina tötteröitä..

    Ja puolukkakakku, joka on aivan taivaallinen..Joskus pirkka lehdestä vuonna valo napattu..
    Ja omatekoisella vaniljakastikkeella tietenkin.

    Kuolaus sentään.

    Rentoa viikkoa sinnepäin :)

    VastaaPoista
  18. Ihanalta kuulostaa tuollainen vaihtokauppa.
    Meillä joululeivonnaisperinteisiin ei kuulu oikeastaan kuin joulutortut ja piparit, kaupan taikinasta nekin. Muut herkut sitten yleensä uusia kokeiluja uusimmista joululehdistä:)

    VastaaPoista
  19. Ihanaa, rauhallista ja jouluista tunnelmaa täällä. Ja mitkä villasukat! Oletko neulonut ne itse vai saanut jostain? Ihailen :)

    Jouluvalmisteluihin liittyy meilläkin monia sellaisia ruokaperinteitä, joista en olisi valmis luopumaan (olen vähän joulukonservatiivi :)). Esimerkiksi joka vuosi joulunaluspäivinä otamme mieheni kanssa lomaa hyvissä ajoin, jotta ehdimme lapsuuskotiini 320km päähän piirakkatalkoisiin. Silloin leivoin (ei-karjalaisen!) äitini kanssa toistasataa karjalanpiirakkaa joululauluja kuunnellen. Sekä omassa lapsuuskodissani että anoppilassa kaikki leivotaan itse. Kotona aattoillan jälkiruokana on karpalo- tai lakkajäädykettä.

    Itselläni kotona on tapana, että leivon ensimmäiset joulutortut vasta itsenäisyyspäivän aikaan, mutta tänä vuonna tein poikkeuksen ja otin pienen varaslähdön. Lucian päivän aikoihin teen piparkakkutalon ja kuuntelen (entisen Radio Toivon) Jouluradiota.

    Joulu on vuoden ihaninta aikaa!

    VastaaPoista
  20. Voi, oikein tunnen jo pipareiden tuoksun... :) Jouluun on ihaninta valmistautua omaan tahtiinsa ja tyyliinsä - rakentaen sellaista joulua, joka on itselle ja läheisille mieleen.

    Oma jouluherkkuperinteeni ovat omatekoiset joulukaramellit: kermatoffee- ja siirappinekut sekä suklaatikkarit. Lapsuuteni jouluista muistan aina sen ihanan tahmean nekkutaikinan, jota keittelimme äitini ja veljeni kanssa vanhassa alumiinikattilassa. Tahmea massa tahtoi sotkea joka paikan ja olipa se vielä tavattoman kuumaa ja polttavaa, mutta voih, kuinka hyviltä ne omatekoiset herkut maistuivatkaan! Kun vain vielä malttoi odottaa nekkujen jäähtymistä :)

    VastaaPoista
  21. Tästä blogista huokuu lämmin ja rauhallinen tunnelma... Kiitos hienosta hetkestä :)

    VastaaPoista
  22. Onna
    Varmasti yövuoron jälkeen onkin hyvä pitää lepotauko tai vetää kunnon unet. Tortut kuuluvat jouluun ihan vääjäämättä. Minusta on kiva kokeilla vähän perinteisistä täytteistä poikkeaviakin täytteitä kuten suklaata, nam.

    VastaaPoista
  23. Esmeralda
    Kiitos ja joo, vaihto on tosi hauska perinne. Sitä oikein odottaa niitä toisen rakkaudella valmistamia herkkuja...
    Mukavaa adventtiviikkoa sulle

    Arja
    Ne tortut ja piparit ovatkin varmasti niitä parhaita jouluherkkuja. Meillä on vain kolmen hengen talous mutta leivon silti kun minusta on mukava ottaa pakkasesta pitkin joulukuuta jotakin tarjolle ystävien tai perheenjäsenten tullessa vierailulle. Tapanina meillä on ollut tapana kutsua lähipiiri meille herkuttelemaan, joten sitäkin varten jemmaan tarjottavaa.
    Oikein valoisaa joulunalusaikaa sulle Arja

    Onnenkyynel
    Kiitos ja arvaa mitä, minä tykkään ihan hirmyuisesti tehdä niitä tötteröitä. Kesällä teen niitä kermavaahdon ja mansikkojen kera ja talvella kuten sinäkin.
    Se häärääminen juuri ennen joulua nostattaa tunnelmaa ja voi ihan hyvin olla just "se juttu". Itse asiassa kuulostaa kovin tunnelmalliselta ja ihanalta, että lapset saavat kokea sellaista perheen yhteistä aikaa.
    Suupielistä valuu täälläkin kun noita herkkuja käy miettimään :)
    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
  24. Pioni
    Joululehdissä on niin kauniisti esillepantuja ne herkut, että aina tekee mieli testata yhtä ja toista. Nyt selailen Kotivinkin ruokalehteä ja päätin jo kokeilla torttuja suklaakookostäytteellä :) Vois olla aika herkkuja. Nautitaan uusista inspiroivista ohjeista.

    Lumiomena
    Kiitos, kiva jos tuli vähän joulufiilistä kuvista. Sukat ovat vieläkin ihanat, vaikka ovat jo vuosia vanhat ja melkein puhki ;) Olen saanut ne lahjaksi - en osaisi noin kirjoneuleisia varmaankaan tehdä tai ainakin tekemiseen menisi sata vuotta :)

    Piirakkatalkoot - oi, miten tunnelmallista ja radioperinne myös. Minäkin olen löytänyt radion tänä syksynä ihan uudelleen. On aika rauhoittavaa kuunnella ja keskittyä siihen vilisevien tv-kuvien sijaan. Edelleen nautin elokuvista ja sarjoistakin mutta vaihteeksi virkistää pelkkä kuuntelu.
    Sinulle oikein antoisaa adventtiviikkoa!

    VastaaPoista
  25. Tiina
    Niin on ja omalla tyylillä kun toteuttaa, niin on levollinen ja hyvä olo.
    Omatekoisia karkkeja mekin tehtiin kun olin lapsi. Täksi jouluksi tekisi mieli tehdä jotakin ja harmittaa, kun olin jo löytänyt kivan ohjeen ja sitten hukkasin sen jonnekin...Olisko sulla kivoja ohjeita?
    Muksaa viikkoa

    Kati
    Kiitos sinulle! Ihanaa, että tykkäät. Valoa, iloa!

    VastaaPoista