maanantai 25. huhtikuuta 2011


  

Mieheni osti minulle antikvariaatista Tracy Chevalierin kirjan Tyttö ja Helmikorvakoru. Kirjan  kanteen kuvattu Jan Vermeerin teos  Tyttö ja turbaani on eteerisen kaunis. Pidän kovasti teoksen pehmeiden sävyjen yhdistelmästä.
Pääsiäislomalla olen lueskellut saamani kirjan lisäksi hieman Vermeeristä. Grimbergin Kansojen historiassa mainitaan seuraavaa:  Amsterdamin Valtionmuseo on ostanut miljoonan kultafrangin hintaan Vermeerin pienen taulun "Maitotyttö". Yksinkertaisempaa aihetta voi tuskin kuvitella. Vakava nuori nainen kaataa kannusta rasvaista maitoa astiaan. Viehättävien värisävyjen ohella siinä on kotiaskareiden hiljaista ylevyyttä.
Ajattele kuinka kauniisti sanottu; kotiaskareiden hiljaista ylevyyttä. Juonnuin ajattelemaan sitä, kuinka monet kotiaskareet ovat sellaisia, joita teemme toistemme hyväksi tai iloksi. Sehän on ylevää. On arkinen rakkaudenosoitus valmistaa perheelle hyvä ateria tai pitää huolta siitä, että kaapissa on puhtaita vaatteita.  Vermeerin tavassa yhdistää arkinen ja ylevä toisiinsa on sisältöä. Korutomassa eleessä tai askareessa voi piillä suurinta kauneutta ja viehätyn ajatuksesta, että jokapäiväisyydessä on  mukana  hippunen kultajyväsiä.


" Kun hilkkaa katsoo tarpeeksi kauan, lisäsin kiireesti, näkee että hän ei ole oikeasti maalannut sitä valkoiseksi, vaan siniseksi ja violetiksi ja keltaiseksi."
"Mutta sinähän sanoit, että se on valkoinen hilkka."
"Niin, sehän siinä onkin niin kummallista. Se on maalattu monen väriseksi, mutta kun sitä katsoo, luulee sen olevan valkoinen."
Chevalier, Tyttö ja helmikorvakoru

Kauneus on joskus kätekettynä. Sen voi kohdata kun pysähtyy ja antaa aikaa -  myös itselleen. Ajattelin koittaa muistaa tämän ajatuksen ja nauttia hitain liikkein  käsillä olevasta keväästä.

Haleja,
Anu

14 kommenttia:

 1. Kaunis aihe. Meillä oli kuvataidekerhossa vuosia sitten aiheena Vermeerin teokset ja vei sydämen mennessään oitis. Pidän kovasti sävyistä ja maalauksien vähäeleisyydestä.
  Oletko nähnyt elokuvan....suosittelen :) Elokuvassa on vangittuna kaikki ihanat sävyt ja tunnelmat juuri sieltä arjen keskeltä.

  Kaunista arkea sinulle tuleviin päiviin :)

  ps. kuvasi on kauniit!

  VastaaPoista
 2. Kiitos taas kauniista ajatuksista! Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanat kuvat, niissä on juuri sitä Vermeerin vähäeleisyyttä.
  Luonnossa on monasti pysähdyttävä ja annettava itselleen aikaa, nähdäkseen sen kätketyn kauneuden.
  Ihanan kirjan olet mieheltäsi saanut.
  Mukavaa vappuviikkoa!
  -Hanne-

  VastaaPoista
 4. Samainen kirja löytyy omastakin kirjahyllystä. Vermeerin teokset on vangitsevia, tykkään niistä ja tykkään kirjastakin.

  VastaaPoista
 5. Marie kiitos
  Minäkin pidän ja minusta hänen teoksissaan on mitä kaunein valo.
  Näin elokuvan viikko sitten ja ihastuin. Mieleeni jäivät monet kohtaukset kuten eräs lumisateinen ulkokohtaus, jonka sävyt olivat kuin unta.
  Sinulle ihanaa viikkoa!

  selma
  Kiitos ja sinulle myös kivaa viikkoa. Nurkan takana on jo vappu :)

  VastaaPoista
 6. Hanne
  Se on ihan totta mitä sanoit luonnosta. Eilen illalla käytiin eväinemme meren rannalla iltapalalla :) Katselin todella hartaasti ja pitkään lehtipuiden oksia. Kaukaa katsottuna monilla oksilla näkyy jo hento vihreä pilvi ja pian lehdet taitavat puskea esiin rytinällä. Silti tuo pilvikin on valtavan kaunis.
  Nyt on upea aurinkoinen aamu. Otan vielä hetken aurinkoklpyä tässä keittiön ikkunan ääressä :)


  Katja
  Kiva, kun meillä on yhteiset tykkäämisen kohteet. Minä en tosin ole ihan vielä kirjan lopussa mutta pidän ainakin tähänastisesti lukemastani ja noista maalauksista hurjasti.

  Mukavaa maanantaita ystäväiset! Vappua kohti kepein askelin...

  VastaaPoista
 7. Pitäisi itsekin muistaa useammin tuo pointti kotitöistä, että arkista rakkudentunnustamistahan se. Tosin en usein muutenkaan valita, sehän on ihna kivakin ripustella pyykkejä omissa ajatuksissa :) Tänään voiskin koettaa madaltaa silityspinoa, siitä puuhasta en oo kyllä oppinut oikein tykkäämään ;)

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Teija
  Mulla on vähän sama suhde siihen silittämiseen. Toiset tuntuu siitä tykkäävän mutta minä lintsaan siitä aina kun voin. Ristiriitaista, sillä tykkään kyllä sileistä tekstiileistä :)
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Voi miten paljon nautinkaan kuvistasi ja tekstistä joka pysähdyttää miettimään. Kiitos.

  VastaaPoista
 10. Haaste sinulle löytyy blogistani! :)

  Ja aivan ihana tuo kirja - oletko muuten nähdyt elokuvan? Sekin on aika ihana <3

  VastaaPoista
 11. Vaikka keväällä onkin paljon tekemistä pihamaalla, on tärkeää silti istahtaa välillä alas ja ihailla luonnon ihmeitä.

  Mullakin löytyy tuo kirja kirjahyllystäni, kiitos muistutuksesta, taidan laittaa sen lukulistalleni seuraavaksi.

  VastaaPoista
 12. Miten sulla voi aina olla noin kauniita kuvia. Ihania. =0)

  VastaaPoista
 13. Piupau
  Kiitos! Lähettelen suuntaasi hilpeitä vapputerveisiä :)

  HoO
  Kiitos haasteesta. Palaan siihen taatusti :)
  Ja elokuvan näin hiukan ennen pääsiäistä. Tykkäsin sen ilmeestä ja tunnelmasta kovastikin. Yhdessä miehen kanssa se katsottiin ja sekin oli mukavaa, että koettiin yhdessä.
  Vapputerkkuja!

  pioni
  Niin on, se on tärkeää. Olen kuvannut puita tänä keväänä aika paljon. Tykkään katsella kuvista miten kevät etenee silmuista kohti täysvihreää pukua.
  Mulla olisi lukulistalla myös monta kirjaa...
  Vappumieltä sinulle :)

  VastaaPoista
 14. Saija
  Kiitti! Kamera taitaa tykätä lisäkseni tästä keväästä. Kevät inspiroi :)
  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista