keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Männynhavuja





Käteni käy vähän väliä lumimanteliastialla ja pistaasipurnukalla. Teepannu pöhisee tiuhaan tahtiin ja nautiskelen joutilaisuuden täyttämistä päivistä, tästä raukeasta lomatunnelmasta.
Meillä on elelty ilman sähköä ja vähällä vedellä jouluyöstä saakka. Eilisaamuna sähköt palasivat muutamaksi tunniksi, kunnes katkesivat jälleen ja palasivat vasta myöhään illalla. Tapaninpäivän päivälliskutsut järjestimme kynttilävalaistuksessa ja vieraat toivat kahvipöytää varten mukanaan omat kahvi- ja teetermoksensa. Oli tunnelmallista ja kotoisaa mutta tokihan keittiössä sai käyttää mielikuvitusta ja puuhakasta oli saada ruoka  valmiiksi ja sitten tähteet säilymään ilman jääkaappia ja pakastinta. Leivinuuni ja tusinoittain kynttilöitä - siinäpä tapaninpäivän niksit. Vettä säännöstelemme edelleen mutta ylihuomenna pitäisi voida lotrata jo mielensä kyllyydestä (nimimerkillä pyykkikaappi huutaa hii-o-hoi).
Naapurustossa kaatui uljaita honkia sähkölinjojen ja talonkin päälle, pihat täyttyivät risuista ja suurista männynoksista mutta suuremilta vähingoilta onneksi säästyttiin. Onneksi oman kodin pihapuut pysyivät pystyssä. Mutta tiedätkö, jotakin nautinnollistakin koin pelon keskellä, nimittäin hiljaisuuden. Yksikään kone ei metelöinyt ja kotona oli täysi tyyneys. Joulukirjoja lueskelin kynttilämeren valaisemassa huoneessa ja sänkyyn tassuttelin yökynttiläjalkaa pidellen. Oli joulurauha ja valona Jeesus.
Sähköjen hetkeksi palattua (eilisaamuna) pieni poika katsoi  kasvoihini onnellisena ja pyysi, että säännöstelläänhän toistekin, jooko äiti? Hän tarkoitti, että pidetään kaikki valot sammuksissa ja valaistaan koko koti kynttilöin. Minulla on sitten suloinen vesseli täällä. Vesseli, jonka kanssa pelattiin tänään palloa  pihalla niin kauan, että molempien posket olivat kuin omenat. Taisi siinä muutama lumimanteli kulua.

Rentouttavia välipäiviä,
Anu

Naapurustossa näytti aika hurjalta...

17 kommenttia:

  1. Kylläpä on sielläkin myrsky riehunut, niin täälläkin. TÄmä joulun joutilaisuus on jotain sanoinkuvaamatonta ja sitä kaipaan joka vuosi eniten, torttua nautiskelen ja kuumaa kaakaota ja eklämä hymyiee, mukavia völipäiviä.

    VastaaPoista
  2. Voi Anu ihana, luin sanojasi liikuttuneen kiitollisena. Oma pihapiirimme on hurjassa kunnossa, kaatuneita mäntyjä ja kuusia lojuu sähkölinjoilla ja ssähkötolppia on katki. Fortum lupaili sähköjä alkuviikkoon.....kun ehtivät korjaamaan ja rakentamaan uudet linjat. Tänään pääsimme onnekkaina vuokramökkiin kolmeksi päiväksi Rymättylään. Täällä on lämpö ja valo taas läsnä. Viime yön nukuimme rintarinnan patjoilla lattialla takan jakamassa lämmössä viimeisen oman kodin yön. Sydämeni on kiitollinen, näen tämän pimeyden läpi taas jotain uutta. Sinulla on viisas pieni vierelläsi. LApsen silmin katsomisen taito on joskus oppimisen arvoinen taito!
    Lämpöinen ajatus luoksesi! Kunpa tapaisimme taas pian! Olet niin usein sydämeni ajatuksissa♥
    Kynttilänkajoa ja Isän huolenpitoa osallenne!

    VastaaPoista
  3. Kylläpä luonto nyt riehuu ! Kohtuullisessa määrin on kyllä mukava huomata että sähkö ja vesi ei aina ole itsestään selviä jutskia.
    Toivotaan että saatte asiat mallilleen ja pykkikoneenkin pyörimään♥

    VastaaPoista
  4. Me olimme ilman sähköä ja vettä 1,5vrk. Oli tunnelmaa! Takkatulen loistetta, puuhellalla keitettyä ruokaa ym. Kyllä nykyään olemme tottuneet aika helpolle..

    VastaaPoista
  5. Sarppu
    Kiitos, samaa toivon sinulle. Nautitaan rauhasta.
    Myrsky riehui voimallisena ja eilen pelotti jopa kauppareissulla, kun tuuli otti ihan kunnolla autoonkin. Toivon, että teillä on suurimmilta vahingoilta vältytty...

    Tinttarus
    Voi ei ystävä, voimia kaiken keskelle! Onneksi Isä on varjellut ja olette kaikki, koko perhe, kunnossa. Toivon, että materiaaliset vauriot saadaan pian korjattua ja pääsette taas kodin lämpöön.
    Lapsen silmin katsomisen taito on jotakin suurta. Poika ei nähnyt epämukavuutta tai epäkohtia. Hän näki lämmön ja valkeuden, joulun valon. Kiitän tuosta lapsesta niin kovasti!
    Minäkin haluaisin, että saisimme treffata. Kutsusi joulumarkkinoille oli ihana ja ajattelin, että vaikka tuona kyseisenä viikonloppuna olinkin luvannut mennä perheen kanssa, niin että ehkä menisimme joulukuussa silti mekin yhdessä. Niin vain joulunaluspäivät kuitenkin karkasivat käsistä ja markkinaretki jäi mutta nähdäänhän jonkin toisen asian merkeissä. Vaikka kuuman kupposen äärellä...

    VastaaPoista
  6. Riitta
    Niin monet asiat sitä ottaakin itsestäänselvyyksinä. Tällaiset ravistelut ovat kaikessa karuudessaan puhuttelevia. Onneksi silti pian saa vettäkin käyttää kunnolla. Olen ajatellut vanhuksia ja sitten vauvaperheitä. Varmasti on ollut työlästä ja vaikeaa näin yhtäkkiä olla pitkään ilman lämpöä ja vettä.

    Maria
    Juuri niin, helpolle olemme tottuneet. Karummissa olosuhteissa sitä huomaa, että moni asia hoituu sittenkin mutta vaatii toisenlaista aikaa ja ajattelua. Mietimme tässä, kuinka esimerkiksi äitini on lapsuudessaan oman äitinsä kanssa tehnyt lumesta pyykkivettä...

    VastaaPoista
  7. Hurjalta näyttää sielläkin myrskyn jälkeen.. Itse sain myös kokea sähköttömyyden tapaninpäivänä. Seuraavana päivänä olinkin jo omassa kodissa, missä sähköt olivat. Minäkin jotenkin nautin siitä rauhasta, mikä oli kun ei ollut mitään sähkölaitteita päällä ja ruoanlämmittäminenkin sujui verkkaisemmin puu-uunissa. Toki ajatukset olisivat erilaiset jos joutuisi ilman sähköjä elämään useamman päivän ja käymään töissä siinä samalla.. Mutta näin yhden päivän kokemus oli rauhoittava ja pysäytti ajattelemaan kiireistä elämänmenoa.

    VastaaPoista
  8. Onpa teilläkin myrsky jyllännyt. Luonto on kyllä näyttänyt voimiaan viime päivinä ja aikas pieneltä on olo puhurissa tuntunut. Myrskynsilmässä on ollut hyvä hiljentyä kotopesäsen suojiin.

    Kuvasit koskettavasti, miten lapsosesi silmät tavoittivat pulmienkin keskellä olennaisen, joulun valon ja lämmön. Niin arvokasta!

    Kaikkea hyvää teille näihin joulukuun viimeisiin päiviin♥

    VastaaPoista
  9. Kyllä luonto on ihmeellinen!! Teitä on koeteltu sähköjen kanssa kunnolla. Mutta onneksi olet ottanut asian noin hienosti, ja osannut jopa nauttia siitä :)
    Moni ei nykyaikana moiseen pysty. On paljon talouksia, joissa ei edes omisteta kynttilöitä.

    Me keiteltiin aamukahvivedet kiukaan päällä kattilassa, ja Ainon aamupuuro tuikkukipon päällä :D Kummasti sitä keinot keksii kun on pakko, heh.
    Tosin meidän sähkökatko kesti 3h.

    Kaunista loman jatkoa, ja tunnelmallisia hetkiä perheesi kanssa :)

    VastaaPoista
  10. Huijui. Luonto saa rajuja aikaan, jos sille päälle haluaa... Onneksi tilanne alkaa olla jo rauhoittumaan päin.
    Kynttilöiden lämpö ja tunnelma oli varmasti kaunista katseltavaa ja koettavaa <3

    VastaaPoista
  11. Very beautiful blog. I will definately follow. :)

    VastaaPoista
  12. Monessa kodissa on oltu ilman sähköjä viime päivinä. Ihan totta siinä hiljaisuudessa on kyllä oma viehätyksensäkin. Hurjan näköistä jälkeä ja pelottahan tuollainen, kun isot puut alkavat kaatua ympärillä. Vaan varjelustakin on ollut, ihmisvahingoilta kait on säilytty muuallakin.

    VastaaPoista
  13. Huh..onpas myrsky saanut pahaa jälkeä!


    Mukavaa loppuvuotta♥

    VastaaPoista
  14. Täälläkin tuosta sähkökatkoksesta ja myrskystä päästiin "nauttimaan". Ja voin todeta myös kokeneeni tuon hiljaisuuden. ♥

    VastaaPoista
  15. Elisabet
    Kyllä se rauha oli käsin kosketeltava. Samalla oli toki huolta pakastimesta ja monista käytänteistä mutta rinnalla oli silti rauha.

    Hannah
    Oman lapsen kirkkaat silmät ja sanojen pehmeä solina olivat tuonkin asian keskellä suurinta mannaa.
    Puhuri oli kyllä valtava ja tuulen äänikin niin voimallinen. Onneksi nyt on jo tyyntä :)

    Sanna
    Oi mahtavaa mitä kekseliäisyyttä puuron ja kahvin keitossa! Vautsi! Ja ihan totta muuten, että ei kaikissa kodeissa välttämättä ole kynttilävarantoja nykypäivänä. Me saatiin miehen veljen perheeltä lainaan kaasukeitin ja sillä pöhöteltiin teevettä :)

    Mari
    Juu, onneksi nyt ei tarvitse säikkyä ja katsella ikkunasta pelonsekaisin tuntein. Mutta valoa ja lämpöä koettiin. Yleensäkin poltan paljon kynttilöitä mutta tuossa määrin en ole lähiaikoina polttanut ja siitä tunnelmaa syntyi. Hiljaisuus ja kynttilänvalo ovat aina aarteita.

    VastaaPoista
  16. Liisi
    Thank you!! You are most welcome!

    Taina
    Niin pelottaa mutta tosiaan suuri varjelus on ollut. Siitä saadaan kiittää. Kyllä ne puut näyttivät tosi hurjilta, kun puolelta toisella vatkasivat ihan ikkunan takana, huh...

    Arja
    Niin on eikä kuvassa näkysiä puita ole vieläkään kunta ennättänyt siirtää pois sähkölinjan päältä. Linjan alla on erään perheen autotalli...toivon, että jos vaikka jo pian siirtäisivät, niin ei tarvitsisi kekenkään jännittää lankojen kestoa.
    Sinulle onnellista loppuvuotta ja uutta alkavaa myöskin.

    Peikkotyttö Hanna
    Hiljaisuus ravitsee mutta tosiaan pelkoakin oli...Mietin hiljaisuuden retriittejä. Varmasti ravitsevat sielua.

    VastaaPoista
  17. Hyvä kirja tuo kasan pohjimmainen. ;)

    t. Siperia

    VastaaPoista