perjantai 29. maaliskuuta 2013

Hälvenevää


Kimpullinen kissoja lasipurkissa, Björkmannin Kadonneet askeleet, hasselpähkinäsuklaata (oikeasti miehen syntymäpäiväksi saamaa mutta jalosti koko perheelle jakamaa), uusin The Simple Things -lehti, timjami keittiön kevätauringossa ja pellillinen skotlantilaisia pikkuleipiä.  Meillä on hyvä olla ihan näin pienesti kotosalla.
Talvi on ottanut voimille, on todella ottanut. Rakas paappani sai kutsun Taivaan kotiin ja perhepiirissä on ollut myös paljon sairautta, vakavaakin. Olen kulkenut kuin sumussa. Pimeässä tai sumussa kulkiessa on askel hidas. Huomio kiinnittyy selviytymiseen, eteenpäin pääsemiseen, ja kaikki muu jää sivummalle. Kun sumu hälvenee, voi huomata ympärillään maailman täynnä kohteita katseen vaeltaa. Olen jo huomannut muutamia.
Tällä viikolla huomasin uuden blogin nimeltä Sari Lydia. Sitä pitää nainen, jonka aiempi blogi oli niiden ensimmäisten joukossa, joita vuosia sitten aloitin seuraamaan. Blogi oli nimeltään Puhdaspuuvilla ja pidin siitä tavattomasti. Klikatessani Sari Lydia -blogiin, osui silmiini tuttu Jesajan kirjan kohta: Katso, minä teen uutta; nyt se puhkeaa taimelle, ettekö sitä huomaa? Niin, minä teen tien korpeen, virrat erämaahan.(Jes 43:19). Minunkin erämaahani - hoksasin. Sen saan uskoa. Ja sinunkin erämaahasi, jos sinulla sellainen on. Ja meillä kaikilla kai ne omat erämaamme taitavat olla.
Olen lukenut Hannu-Pekka Björkmannia ja viehättynyt hänen kielestään ja kyvystään asetella sanoja niin rehellisen kauniisti. Björkman analysoi Mathias Grunewaldin teosta Isenheimin alttaritaulu tavalla, joka osoittaa mitä suurinta aiheentuntemusta sekä aitoa pyrkimystä ymmärtää kristuskuvauksen sanomaa. Ihan osuvaa pitkäperjantailukemista, sanoisin. Björkman analysoi kirjassaan myös nykyihmistä. Olen lukenut seuraavan kohdan useasti:
 "Renessanssin jälkeen on ihmisen katse itseensä yhä vain syventynyt vapauden vaatimukseksi, joka on johtanut kolmanteen syntiinlankeemukseen. Olkoon se nimeltään "hengellisen muistin menetys", "detrimentun memoria spiritualis". Mutta tämä tahallinen muistinmenetys ei koske ainoastaan hengellistä, vaan myös henkistä kulttuuria. Ihmisen tarve kokea itsensä täydellisen vapaaksi on luonut uudenlaisen ajattelutavan ja ihmistyypin. Tällainen kelluva ihminen, homo fluctuaris, on joko tahtoen tai tahtomattaan irti klassisesta sivistyksestä sekä uskonnosta ja sen merkityksistä. Hän kelluu tiedon valtameressä tyytyväisenä, ajelehtien sattumanvaraisesti tuulten mukana. Hänen tietoisuuttaan hallitsevat populaarikulttuurin sisällöt ja arvot, erilaiset kaupalliset vertaisryhmät ja niin sanottu nopea tieto, joka päivittyy lähinnä internetistä ja lehtien sivuilta." Hannu-Pekka Björkman, Kadonneet askeleet. Matkoja aikaan ja taiteeseen.
 Jäin pohtimaan vapautta ja minulle tuli mieleen gospelartisti Jari Kekäleen kappale nimeltään Sitäkö on olla vapaa?

Sitäkö se on olla vapaa
kuin käsi irrallaan ruumiista
kuin sisiliskon häntä pikkupojan käsessä
sitäkö se on sitäkö se on
...
Sitäkö se on olla vapaa
kuin oksa maahan revittynä
kuin puu myrskyn jälkeen ilman otetta maasta
sitäkö se on sitäkö se on
...
Vai sitäkö se on olla vapaa
että löytää yhteytensä ja on kokoisensa
sitäkö se on
sitäkö se on olla vapaa
löytää yhteytensä ja suostua paikallensa
sitäkö se on sitäkö se on 

Valtavan ihanaa ja siunattua pääsiäistä juuri Sinulle!!

terv. Anu22 kommenttia:

 1. Lämmin osanottoni paappasi poismenosta. Ja voimia kaikkeen muuhun. Sanasta paappa tulee lämmin olo, se on niin eteläpohjalainen ja muistuttaa minua, savolaistyttöä, pohjalaisista serkuistani.

  The Simple Things -lehti on suosikkini.

  Hyvää ja valoisaa pääsiäistä, Anu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!
   Todella se on eteläpohjalainen ja minunkin serkkuni ovat yhtä lukuunottamatta kaikki tuolta suunnalta.
   The Simple Things on aivan ihana. Harkitsen ihan tilaavani sen kotiin. Tähän saakka olen ostanut irtonumeroita. Minulla on tästä uusimmasta vielä monta artikkelia lukematta. Lehteä on kiva lukea piiiitkään ja nautiskellen.
   Sinulle ja perheellesi paljon pääsiäisterkkuja.

   Poista
 2. Ihanaa että olet takaisin... Sydämellisesti tervetuloa ja siunattua pääsiäisaikaa myös sinulle jo koko perheellesi!

  VastaaPoista
 3. Anu, sanoillasi nostatit pehmeät kyyneleet silmieni kulmiin. Kiitos. Olen usein ajatellut sinua ja jotenkin aavistellut, että on ollut raskaitakin askelia. Ne ovat osa elämäämme. Hyvältä tuntui lukea, että nyt hiljalleen hälvenee. Uusi saa paikkansa.

  Voimia surun ja kaipuun keskelle. Rakkaista ihmisistä luopuminen sattuu. Jälleennäkemisen riemu olkoon lohtuna ja valona ikävän päässä!

  Siunausta perheellesi. Halaus lämpöinen sinulle, ystäväni♥

  Riemullista Vapahtajamme ylösnousemuksen juhlaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Elämässä on kudelmana ilon ja surun säikeitä. Onneksi meillä on hyvä Isä, joka pitää huolen jokaisesta päivästä.
   Nyt ollaan tosiaan pääsiäisessä ja ylösnousemuksen riemu on valtava. Iloitaan! Siunattua pääsiäistä teidän kotiin.

   Poista
 4. Lämmin henkäys kulki lämvitseni kun huomasin sinun olevan täällä taas.
  On surullista kuulla kokemastasi menetyksestä ja raskaista askelista. On kuitenkin hyvä luottaa siihen, että valo ja ilo tulee osaksemme kun suurin murhe ja huoli laimenee, kaikelle on aikansa ja tarkoituksensa.

  Lämmin halaus minultakin ja siu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari. Juuri näin, asioilla on tarkoituksensa.
   Pääsiäisterveisiä ja ilon hippusia sinulle halausten kera. SIU!

   Poista
 5. Voimia, jaksamista ja iloa sinulle :)

  VastaaPoista
 6. Lämmin osanottoni.
  Haluan toivottaa sinulle riemullista pääsiäistä harmaiden päivienkin keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Pääsiäisenä oikein rentouduttiin ja iloittiin. Nyt ollaan jälleen perjantaissa ja viikonlopulle on tiedossa mukavia juttuja. Toivottavasti myös siellä.

   Poista
 7. Lämpöisin osanottoni. Valoa ja voimia kaipuun ja surun askeliin, sekä uusiin aamuihin.
  Toivon sinulle ja rakkaillesi siunattua, levollista pääsiäistä. Voi hyvin ystäväinen, kulkekoon lempeys ja luottamus kerallasi♥

  VastaaPoista
 8. Osanottoni ja siunattua pääsiäistä teille!Vietetään ilolla Ylösnousemus juhlaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse. Iloitaan pääsiäisen sanomasta joka päivä.

   Poista
 9. Lämmin osanottoni. Ajatuksesi saivat kyyneleet silmiini. Sumussa olen kulkenut minäkin. Usko parempaan huomiseen saa jaksamaan. Aurinkoa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna. Sumussa on raskasta totta tosiaan. Ikävää, että sinäkin olet sen keskellä. Onneksi on ollut nyt niin aurinkoisia ja keväisiä päiviä. Ja tosiaan toivomme parempia huomisia - niitä tulee!

   Poista
 10. Lämmin osanottoni. Olen niin iloinen, että luin postauksesi, koska tuo ote Jesajan kirjasta avasi ovea valoon minullekin. Sumussa on kuljettu täälläkin marraskuusta lähtien, sillä rakas ihminen poistui silloin luotamme - vaikean sairauden uuvuttamana ja aivan liian nuorena. Kevät tuo lohtua.
  Voimia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihana kuulla, että sinäkin sait siitä kohdasta itsellesi. Luopuminen on niin vaikeaa. Saadaan kuitenkin olla jälleennäkemisen toivossa ja se on myös lohdullista.
   Minun sormenpäitäni kutittelee jo kevätistutusten pariin siirtyminen. Tulisipa pian jo "orvokkikelit" ja saisi laittaa niitä kuistille.

   Poista