keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Ostoksia - tai oikeastaan kaikkea muuta


Iloinen keskiviikkotervehdys Sinulle! Istun ikkunan äärellä ja katselen ulos. Taivas on utuisen siniharmaa ja kuu loistaa kirkkaana. Pidän siitä miten riisutut puiden oksat piirtyvät tuota taivasta vasten ja miten juuri nyt tunnen oloni kovin rauhalliseksi ja tyytyväiseksi. Joulutervehdykset ovat lähteneet matkaan, pienet lahjakääröt ovat lähes kaikki valmiina, pakastimessa on herkkuja leivottuna ja koristeluideoita olen kypsytellyt mielessäni valmiiksi. Tänä jouluna ajattelin koristella kotia niillä omilla perinteisillä koristeilla joihin liittyy paljon muistoja ja lisäksi myös metsän antimilla. Metsä tarjoaa jouluuni käpyjä, sammalta sekä oksia, joiden oheen olen varannut valkeita kynttilöitä.

Siivousta olen miettinyt ja jotakin erityistä on meillä jo touhuttukin, kuten pesty valaisimia (joiden peseminen taitaa meillä toteutua liiankin harvoin). Oletko sinä joulusiivousihmisiä? Joulusiivous taitaa monessa perheessä olla käsite. Toisaalla siivotaan enimmät ja pakollisimmat, toisaalla jokainen nurkka ja kaappi. Taannoisessa Marttojen joulukirjassa neuvottiin, että olisi syytä siivota komerot jouluksi, jos aikoo viettää joulunsa niissä komeroissa. Tuleeko juhla ilman jynssäämistä? Saavuttaako joulun tunnelman ilman suursiivousta?

Minulla on tapana siivota pitkin vuotta esimerkiksi juuri kaappeja. Vaihdan verhoja muutenkin kuin jouluksi ja sama on mattojenkin kanssa. Pidän järjestyksestä ja siisteydestä ja täksikin jouluksi pesen varmasti lattiat mäntysuovalla, tuuletan petivaatteet ja matot ja siistin kotia parhaani mukaan. Siisteys ja järjestys kuuluvat ajatukseeni juhlasta.  Joulu kuitenkin tulee, syleilee meitä ja antaa tunnelmaansa ihan riippumatta siitä millaiset voimavarat juuri tällä hetkellä on suuriin ponnistuksiin - vaikkapa suursiivoukseen. Vaikka rakastankin siisteyttä muistutan itseäni siitä, että tahdon ennen kaikkea olla läsnä läheisilleni. Kiireisen ja lopen uupuneen äidin sijaan haluan tänäkin jouluna olla äiti, joka heittäytyy mukaan lapsen riemuun koristella kotia ja leikkiin jouluvalojen loisteessa sekä puoliso, joka istahtaa sohvalle vain nauttimaan yhteisestä ajasta. Muistutan itseäni myös siitä, että teen sisikuntaani tilaa joulun lapsen tulla. Hänen, jolle riitän kaikessa keskeneräisyydessäni,  Hänen  joka tuli ihan minua ja Sinua varten. Hänen, joka ei välitä mankeloitavien liinojen pinoni korkeudesta tai siitä onko ulkovaraston hyllyt varmasti ojennuksessa. Minä koitan muistaa tämän.

Oho - huomaan kirjoittaneeni vallan muusta, kuin aikomukseni oli.  Oikeastaan minun piti jakaa kanssasi ilo eräistä joulukuisista löydöistäni. Löysin Joulumarkkinoilta pojalle ihanan kelsilakin ja pässin. Itselleni hankin työtoverini äidin kutomat polviin saakka ulottuvat villasukat. Käsityöläisten aikaansaanokset ovat muuten upeita joululahjavinkkejä. Markkinoilta löysinkin pukin pussiin pari mukavaista löytöä. 

hymyterveisin Anu

ps. Leivottiin pojan kanssa sydänkakku Jeanne d´Arc Living joulunumerossa olleella kardemummakakun reseptillä. Koristeltiin sillä mitä kaapissa oli, eli valkosuklaalla, mantelirouheella ja valmiilla sokerikuorrutuksella. Laitettiin keralle vielä kermavaahtoa tarjolle. Kakku herkuteltiin hyvässä seurassa. NAM.
Kardemummakakku: 100 g voita, 2 dl sokeria, 3 munaa, 2,5 dl vehnäjauhoja, 2 rkl kardemummaa. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri. Lisää voi ja kuivat aineet. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.
pps. Hyviä mielikuvaharjoituksia: Mitä kauheaa tapahtuu, jos vaatehuoneen ylimmät hyllyt ovat kaaoksessa jouluna? Ei mitään.  Meneekö joulu pilalle, jos kaapit ovat epäjärjestyksessä? Ei varmasti.
Joulussa on kyse ihan jostakin muusta kuin värikoordinoiduista puseropinoista.
Siivotaan siis voimavarojemme ja aikamme mukaan ja kera perheenjäsenten.  Tähän Kotivinkissä taannoin olleeseen erään lukijan joulusiivouskikkaan en kuitenkaan lämpene (meni jotenkin näin): Pane sohvan alle pieneen pakasterasiaan mäntysuopaa, niin tuoksuu puhtaalta...


17 kommenttia:

  1. Niin, jokaisella on oma käsityksensä siitä, mikä on siistiä. Ja sehän riittää vallan mainiosti, kunhan vain itsellä on hyvä olla. Pääasia ettei ota itselleen turhan suurta taakkaa joulusta, senhän pitäisi olla mukavaa aikaa! Kun pitää kodin perus siistinä ympäri vuoden ei ole tarvetta suursiivoukselle. Mutta kyllä puhtaassa kodissa on mukava ottaa joulu vastaan. Täällä vielä sauna ja pesuhuone jynssäämättä ;) Vallan ihania ostoksia olet tehnyt ja kakku, nam!

    VastaaPoista
  2. Aika perinteisellä viikkosiivouksella tulee meidän joulu, kaapit yms. siivoan joskus muulloin.

    Ihania ostoksia, aika parhaita lahjoja varsinkin aikuisille on juuri käsityöt.

    VastaaPoista
  3. Ihanan herkulliselle näyttää kakku. Ja kauniita kuvia. <3
    Se kai se tärkeintä siinä joulusiivouksessa on, että itsestä tuntuu hyvälle ja siistille. Toisille riittää että enimmät villakoirat on poissa ja toisen mielestä koti on puhdas vasta kun jokainen kaappi on ojennuksessa. Itse menen varmaankin kultaista keskitietä. Vähän paremmin siivotaan, mutta ei jokaista kaappia järjestetä. :)

    Ihanaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
  4. Yritän olla stressaamatta tuosta siivouksesta...meillä tosin muuttolaatikoita vielä paljon purkamatta. Ja olisin niin halunnut ne purkaa ennen joulua...taitaa jäädä.
    Makuuhuoneen haluan kuntoon. Se kun sisältää vain sängyn ja lipaston ja VUORIA kaikkea muuta.=(
    Mutta kuten mies sanoi. Ei me vietetä joulua yläkerrassa, laitetaan alakerta vain kuntoon, niin hyvä on.
    Eli ei me tehdä mitään suursiivousta nyt. Tosin kuukausi sitten muuttosiivous tietty auttaa asiaa. =)

    VastaaPoista
  5. Ihania kuvia! Minusta tuntuu että joulusiivous on meillä ensi viikonloppuna...ja sitten taas vähän joka päivä ennen joulua...sellaista pientä. Sitähän se aina vähän on :)

    VastaaPoista
  6. Hih, jos alkaisin siivota meidän 350neliöisen vanhan talon 12 hengen kaappeja, niin viettäisin varmaan jouluni sängynpohjalla, ja sitähän en halua, vaan nauttia joulusta täysissä ruumiin voimissa :) ja kun muutenkin pidän hämärästä ja kynttilänvalosta, niin pienet siivous puutteet ei näy edes ;)) Hienoja juttuja olet löytänyt!!

    VastaaPoista
  7. Tämän hetkinen tilanteeni on se, että meillä ei paljon siivoilla jouluksi ylimääräisiä, johtuen monesta asiasta yhdessä. Mutta olen sitä mieltä että pitäisi kyllä vähän enemmän panostaa siihen mutta tänä vuonna mennään näin, ehkä taas ensi vuonna jynssätään senkin edestä? Joulu tulee kuitenkin. Siivotaan sitten kun ehditään ja jaksetaan. Kai se on niin että se mikä itselle tuntuu hyvältä.

    VastaaPoista
  8. Minun joulusiivoukseeni kuuluu muutamia erikoiskohteita, joita ei tule ihan joka viikko putsattua: lattiakaivot, kaapinpäälliset, kodinkoneiden alustat ja tietysti perinteiset pesuhuone ja sauna. Olen vähän kehno urakkasiivooja, joten teen työtä mieluummin pienissä paloissa - valmista tulee ihan huomaamatta, eikä turnausväsymys ehdi iskeä. Mikä itsestä hyvältä tuntuu -linja on ihan paras myös joulusiivouksessa! Me tunnolliset naiset voisimme joskus ajatella enemmän sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä kuin sitä, mitä kuuluu tehdä ja mitä muut minusta ajattelevat, jos en tee asioita A tai B. Lapsiperheissä siivoaminen on ihan loputon homma: kun yhden paikan saa kuntoon, seuraavasta saa aloittaa. Omien voimavarojen mukaan siis - se kuulostaa hyvältä!

    Siivoamisesta kannattaa tehdä mahiksien mukaan itselle mieluisa puuha - hanki hauskoja ja hyviä siivousvälineitä, pue kivat siivousvaatteet (ei niitä väljähtäneitä verkkareita) ja laita kaunista joulumusiikkia, vaikkapa klassista tai jazzia, soimaan. Itse heiluttelin tänään pölyhuiskaa Tchaikovskyn Pähkinänsärkijän tahtiin :) Stressitöntä joulunodotusta!

    VastaaPoista
  9. Hih, jouluna ei tosiaan olla komerossa, mutta: joka vuosi siivoan perin pohjin joka kaapin ja nurkan. Siihen on yksi syy se, että inhoan kaappien siivousta. Ja kerran vuodessa edes pitää käydä läpi, mitä kaappien kätköissä on. Aloitan kuitenkin jo maaraskuun alkupäivinä, joten en ota siitä stressiä. Toinen syy ehkä järjettömäänkin siivoukseen on omat lapsuusmuistot. Äiti ja isä siivosivat jouluksi pitkän kaavan kautta, jopa katot pyyhittiin :D
    On ihanaa tuoda kuusi sisään, kun koti tuoksuu puhtaalle ja raikkaalle,se on yksi meidän "joulutuoksuista". Aivan kuin hyasinttien tuoksukin pääsisi oikeuksiinsa paremmin puhtaassa kodissa :)
    Toki olen muutenkin kova siivoamaan, mutta ne kaapit...
    Ihanan näköinen kakku, ja suloinen hattu :)

    VastaaPoista
  10. Voi kiitos tästä! Ihania kuviakin taas!

    Minä luulen, etten tänä jouluna saa millään aikaiseksi sitä unelmieni joulua kera rauhallisen joulunalusajan- mielestäni se luo pohjan joulunpyhien tunnelmalle.
    Remontti uhkaa venyä, mies on buukannut viikkoonsa parin päivän omaa juttuaan... Joulusiivot siis varmasti jäävät minun harteilleni enkä millään ehdi enkä riitä kaikkeen. Mielestäni myös puhtaus ja siisteys tuo omalla tavallaan juhlaa!...en siis katso kaappien hyllyjä, suljen ovet ja yritän karistaa epäjärjestyksen mielestäni.

    Tulen lukemaan tämän kirjoituksesi varmasti useaan kertaan ja ajattelen joulun menevän juuri kuten kirjoitit... ensi vuonnakin on joulu, aivan varmasti.

    Halauksia lämpöisiä Sinulle!

    VastaaPoista
  11. Ihana tuo Kotivinkin lukijan vinkki! :D Ehkä tuoksuu mutta...? (olen monta kertaa miettinyt niitä vinkkejä, että pikaisesti jotain tuoksua ilmaan niin on kuin olisi siivottu...kai niillä vierailla on nenän lisäksi silmät päässä?!)

    Meillä siivous tapahtuu silleen pikkuhiljaa tänä vuonna...haluaisin kovasti pestä lattiat, mutta jos en ehdi (tai jaksa tai viitsi...) niin en ehdi ja siihen sitten tyydyn mitä ehditään. :)

    Ihanan kelsilakin olet löytänyt! Minäkin toivoin joulupukilta pitkävartisia villasukkia, saa nähdä tuleeko. :)

    VastaaPoista
  12. Tuttuja ajatuksia. Meillä on joulusiivous huomenna, kun se on ainoa päivä jolloin ehtii päivänvalolla toimia. Tosi kivan näköiset nuo uudet villasukkasi, koetin kans katsella joulutorilta samantapaisia. Mullakin on tuollainen lammas :D

    VastaaPoista
  13. Mulla ei taida riittää jaksamista kovin suureelliselle siivoukselle, mutta en kuitenkaan aio hämtäkään ketään laittamalla mäntysuopaa sohvan alle =D Kaappeja en ala siivoamaan, koska siivoilin niitä kesälomalla. Eikä me olla jouluna edes kotonakaan, joten senkään vuoksi en viitsi paljon panikoida.
    Mutta jokainen tyylillään. Lapsuudenkodissani siivoushullu äiti laittoi siivoamaan joka käänteessä, nyt taidan ottaa rennommin.

    VastaaPoista
  14. Riihipirtin joulusiivous valmistuu hiljalleen. RAkas pesi saunan, sieltä alkaa meidän joulusiivous joka vuosi:) Nyt laittelen kotia jouluasuun, minusta on mukava asetella kauneutta näkösälle ja suunnitella jo joulupöydän kattaustakin. Kuusi odottelee terassin kulmalla. Mieleni on tyyni, vaikkakin eräät ristiriitaisuudet sydämelläni poukkoilevat ja ottavat osansa. Kovasti haikailin, että olisimme ehtineet tavata.....on niin paljon taas vierähtänyt viime kerrasta aikaa...
    Tuo kakkusenne näyttää herkulliselta ja suloiselta! JOulumarkkinoilta en tänä vuonna ostanut kuin puisen voiveitsen:)mutta tunnelma siellä toi joulun tuntua lähemmäs. Vielä kun saamme petivaatteille pakkasen puraisun ja puhtaat lakanat jokaiselle pirtin asukkaalle, niin sitten joulusiivous on päätöksessään!

    HAluan nauttia rauhaisasta oloilusta suuren juhlan aikana. Tuntea sen rakkauden kosketuksen ja lahjan sydämelläni.

    HAlaan sinua lämpöisesti Anu ja toivottelen seimen äärelle seisahtumiseen paljon kauneutta, hyvyyttä ja siunausta koko perheellesi!

    VastaaPoista
  15. Hei kaikki
    Nyt on siivottu :) Kiitos kivoista viesteistänne. Koneella en ole juuri ennättänyt olla, joten yhteisesti kaikille teille terveisiä.
    Meille on laskeutunut joulurauha. Olen kuunnellut joulujazzia ja hymyillyt poskeni melkein kipeäksi siitä miten tuo musiikki saakaan minut hyvälle tuulelle. Ja se vasta saakin kun kolmenvanha siivoaa vimmatusti äityy suihkuttamaan suihkepullosta pesuainetta vähän muuallekin kuin sinne minne olisi tarvis ja tietää ettei jouluna sovi olla asiat pirin pärin. Meillä siivottiin, syliteltiin, istuttiin sonvanmutkassa, lauleltiin ja vietettiin sellaista kokonaisvaltaisesti jouluun valmistavaa viikonloppua. Muutamia lahjoja olisi vielä käärimättä mutta sitä hommaa ajattelin tehdä kaikessa rauhassa arki-iltaisin.
    Hyvää yötä sinulle,
    Anu

    VastaaPoista
  16. Kiitos ohjeesta, hyvää oli!
    Tunnelmallista joulun jatkoa!

    Paula

    VastaaPoista
  17. Rupesin ihan mielenkiinnosta lueskelemaan näitä vanhempiakin juttujasi, kun kirjoitat niin kauniisti arjestasi ja juhlista myös =D. Ihanhan tässä tekisi mieli ruveta kuuraamaan mäntysuovalla lattioita. Meillä vain minä olen järjestyksen ihminen ja 7 muuta eivät ainakaan vielä pahemmin edes välitä onko siivottu vai ei. Se vähän lannistaa ja joskus tekisi mieli jättää siivoamiset sikseen ja katsoa huomaako kukaan mitään. Huomenna kyllä tartun taas mopin varteen ihan uudella innolla =D

    VastaaPoista