lauantai 19. maaliskuuta 2011

Lotte ja oivallus


Laiteltiin lasiovelliseen kaappiin verhoiksi valkoista ohutta puuvillaa. Kaappi näyttää nyt niin ihanan levolliselta  kun keittokirjat ynnä muut kirjavat tavarat jäävät piiloon verhon taakse.  Kankaat vetävät minua nyt puoleensa muutenkin. Suunnitelmissa ja haaveissa olisi ommella monenlaista. Mietin muun muassa tuota pöytäliinaideaa, jota olen vuosikaudet ihastellut A Home for all seasons -kirjassa. Liina on ommeltu erilaisista vanhoista keittiöpyyhkeistä niin, että lopputulos näyttää rennolta ja epämuodolliselta. Minusta sellainen voisi olla aika kiva kesäajan liinaksi vaikkapa puutarhan puolella.

Juuri nyt en kuitenkaan ennätä ompelukoneen ääreen, sillä on kiirettä työasioissa ja kotipuuhissakin. Huomenissa on isännän syntymäpäivä ja sitä olen hiljalleen valmistellut.  Lautasella olevat jauhot pöllähtivät jo kakkutaikinaan. Valmiin kakun ajattelin täyttää  kreemillä ja kivettömällä lakkahillolla, sankarin suosikeilla.

Kuvissa esiintyvä  äidiltä saamani  Lotte -lautanen on minulle rakas muisto lapsuudesta. Siinä sain  aina  pikkutyttönä sekoittaa jauhot ja leivinjauhot. Tykkäsin silitellä lusikalla jauhoista sellaisia tasaisia dyynejä. Tykkään edelleen :)

Viimeaikojen ihastuksia: Picasson teos Äitiys ja  valokuvakortti ystävälle.
Tämän päivän kysymykset: Miksi on kiire? Onko oikeastaan kiirettä vai onko vain paljon työtä? Eihän suuri määrä tehtävää välttämättä tarkoita sitä, että niistä pitää  suoriutua pikavauhtia. 
Pohdinnan tulos: Kiire on osittain itse muodostettu konstruktio, joten koitan hengittää rauhallisesti ja hidastaa vauhtia. Puuh...

Leppoisaa viikinloppua, (edit. oho, mutta olkoon, kun lipsahdus kuvaa mun hajamielisyyttäni juuri nyt)
Anu
27 kommenttia:

 1. Rauhallista viikonloppua ♥
  Olet niin oikeassa tehdessäsi pohdintoja...ajattelen samoin tällä hetkellä. Maailman melskeet pistävät omat arvot puntariin ja hetkistä jotka saamme viettää läheistemme kanssa ovat kultaakin kalliimpia. Sinä kyllä osaat sen taidon :)

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia! Minäkin pidän Picasson äitiydestä. Vaikka muuten olenkin ehkä perinteisemmän taiteen ystävä, Gallen-Kallelan suuri fani :-) Kiire on todellakin olotila. Sitä hokemalla monet psyykkaa itseään stressiin. Yritän ite aina jättää jotain pois, jos tuntuu liian kiireeltä. Jos ei just heti voi, niin sitten pidän leppoisampaa vastapainoksi kun voi.

  VastaaPoista
 3. Niin paljon pitäisi (muka) ehtiä, mutta silti taidan istahtaa ihan koko loppuillaksi kullan kainaloon sohvalle:)

  VastaaPoista
 4. Ihanaisia kuvia! Ja tuo lautasesi, se on kyllä aarre!
  Oivia pohdintoja, kiireen käsitettä kannattaa itsekunkin aika ajoin kuoria ja kyseenalaistaa..
  Levollisen suloista viikonloppua♥

  VastaaPoista
 5. Kauniita kuvia! Mä olen usein miettinyt tuota kiirettä, äidilläni on nimittäin AINA kiire. Ja itse olen miettinyt, että ehkä se ainakin osittain tosiaan on ihan itse tehtyä se kiire. Pitäisi vaan asennoitua joihinkin asioihin niin, että kyllä ne ehtii myöhemminkin. Kaikkeen ei tietenkään voi suhtautua niin, mutta edes johonkin. Joskus pitää vaan huutaa STOP! ja pysähtyä nauttimaan siitä ohikiitävästä hetkestä. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Tuo Picasson maalaus on puhutteleva. Monet taideteokset puhuttelevat minua, mutta tuossa maalauksessa on erityistä syvyyttä.

  Pohdintasi kiireestä osui ainakin tänne. Kun jättäydyin vuodenvaihteessa pois kellokorttityöstäni ajatuksenani jatkaa jatko-opintojeni sekä tutkimustyön parissa, kuvittelin pääseväni eroon kiireestä. Mutta aina tuntuu olevan kiire: kiire kirjoittaa, kiire päivittää blogia (!), kiire hakemaan lapset päiväkodista, kiire uimahalliin, joskus jopa sunnuntaisin on kiire saada paahtopaisti uuniin... Voi tulla kiire viettää lepopäivää? Se on totta, että kiire on olotila, joka syntyy meissä jokaisessa itsessänne. Jos jonkun lupauksen tulevaa kohti yrittäisin tehdä, olisi se yrittää elää enemmän tässä hetkessä, nauttien ja arvostaen sitä, mikä on nyt käsillä.

  Kiitos ajatuksistasi, Anu ja onnellista syntymäpäivää miehellesi!

  VastaaPoista
 7. Minulla on jauhoihin samankaltainen vimma, sivelen lusikan kupilla hienoja muotoja pintaan...rauhoittavaa kuin myös koukuttavaa, meinaa itse jauhojen käyttötarkoitus vallan unohtua. Kiitos taas seesteisistä kuvista. Sinua on siunattua upealla visuaalisella lahjalla.
  Kiire...se ei ole kuin omaa aikaansaannosta. Ihmiset tekevät sen ihan itse. Kun asiat laittaa tärkeysjärjestykseen niin jo lakkaa kiire ja huomaa, että pääsee paljon turhasta hössötyksestä. Varsinkin näin kevään sarastaessa voi jättää turhan ja nauttia Luojamme ihmeistä, uuden elämän heräämisestä pitkän levon jälkeen.
  Kauniita, kiireettömiä kevättalven hetkiä!

  VastaaPoista
 8. Suloinen tuo keittiöpyyhkeistä loihdittu liina:)KEpeään kesäkattaukseen se olisi oiva.

  Kiire on puhutellut minuakin pitkän hiljalleenolonsa jälkeen. Se on tunnetila, jolle pitäisi vain kauniisti osata sanoa, että äläpäs tule liian likelle!On niin totta, etteihän meidän ole voitava kaikkea saada aikaan juuri sen kiireen takaa-ajamina. Hiljalleen ja hetkeen tarttuen sekä siitä nauttien saamme monesti jopa enemmän aikaan kuin niin, että annamme aikataulujen ja kiireen ahdistaa.

  Tuo Äitiys puhuttelee. KAunis voimakkaalla tavalla.

  Hetkiisi ilon ja valon kosketuksia!

  VastaaPoista
 9. Tiiätkö Anu, vaikka olisi kiire kuvistasi ja teksteistäsi välittyy kuitenkin aina levollisuus.. Kauniit kuvat jälleen.. Huolettoman kaunis pöytäliina ja suloinen lautanen! Hyviä juhlia teille toivoo Reetta♥

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti viikonloppusi on ollut ihana ja rauhaisa! Ajatus pöytäliinasta kuulostaa hyvältä. Itse kyllä ehdottomasti kokeilisin :) Pohdin usein tuota kiire-asiaa. Tänään olen ottanut ihan rauhallisesti, vaikka tiedän, että pitäisi tehdä vaikka mitä. Haluan vain levätä, koska tarvitsen sitä.

  VastaaPoista
 11. Toivottavasti viikonloppusi on ollut levollinen ja kiireetön. Perheen ja kodin parissa kiirekin usein hellittää, kun saa ne kaikkein tärkeimmät lähelleen ♥ Meillä kiireet katkesivat viime viikolla sairasteluun - ei niin "terveellinen" kiireen pysäyttäjä :) Minulla oli varattuna pitkä lista hommia viimeiselle viikolle ennen miehen isäkuukautta, mutta hups vaan - niinpä jäivät tekemättä. Mutta väliäkö hällä, ehtiihän tuota :)


  Voimia alkavaan viikkoon!

  P.S. Onnea isännälle!

  VastaaPoista
 12. hei! <3 ihanan levollisia ja kauniita kuvia, kuten aina!:)
  leppoisaa uutta viikkoa, siu! <3

  VastaaPoista
 13. Minulla ollut myös suunnittelilla kangas tai paperi kaapin ikkunoihin, nyt haluaisin saada lasit vaihteeksi piilloon. Vähän jo kerran mallailin, mutta sille asteelle se jäi sillä kertaa. Kivalta näyttää sinun kappiisi uudessa asusa. Ihana lautanen ja vielä kauniimmaksi sen tekee muisto joka siihen liittyy. Pöytäliinaidea on hirmu kiva! Kivaa työviikkoa ja rauhallisia hetkiä sinne kiireen keskelle :)

  VastaaPoista
 14. Kauniita kuvia, ihana tunnelma niissä...
  Tup pyyheliina on kiva juttu, ja varsinkin puutarhaan sopiva!
  Kiirettömiä päiviä uuteen viikkoon <3

  VastaaPoista
 15. Minun viisas isävainajani sanoi aina, että kaikkien muiden kuin pienten lasten äitien kiire on itse aiheutettua. Lasten tarpeet pitää hoitaa pian ja ajallaan, mutta kaikki muu maailmassa on valinta-asiaa.

  VastaaPoista
 16. Ihana tuo pöytäliina! Kolahti minuunkin ja sieluni silmillä kuvittelin sen vaikka juuri puutarhaan. Kiireinen mielentila on vallannut alaa täällä, mutta palaan piakkoin paremmin <3

  VastaaPoista
 17. Marianne
  Niin ovat kultaakin kalliimpia.
  Sinulle antoisaa uutta viikkoa.

  Kauniit kuvat
  Kiitos.
  Ja niin se taitaa olla, että vähemmästäkin hokemisesta se stressi iskee. Minä koitan myös opetella tuota pois jättämistä ja priorisointia. Rauhoittaa kummasti.

  Pioni
  Hyvä, että istahdit. Lepuuttaminen antaa voimia.

  VastaaPoista
 18. Hannah
  Kiitos ja niin kannattaa. Kaikkia tavanomaisuuksia ja arjen asioita on terveellistä tarkastella välillä ulkoa käsin. Se avartaa kummasti näköalaa.


  Saija
  Niinpä, edes johonkin. Ja stop ja ei ovat tosi tarpeellisia sanavarastossamme.

  VastaaPoista
 19. Enpäs heti huomannut, että lautasella oli jauhot:-))
  Myönnän et katsoin ylimmän kuvan esittävän jotain hattua....pitäisköhän ottaa silmälasit kehiin..hih
  Oikein mukavaa keskiviikkoa❤

  VastaaPoista
 20. Kauniit leivontahetket. Leivonnassakin on se ihana luovuushetki :)
  Kaunis Picasson työ. Viime vuoden näyttelyssä tuli ähky hänen ajatusmaailmastaan. Naisten kohdalta jotenkin vinoutunut, mutta onneksi näitä kauniitakin töitä häneltä on :) Kiersin näyttelyn sulkemisajan jälkeen ja sain ihan tukiopetusta vastaavan kierroksen ;)

  Kauniit tunnelmat kuvissasi!

  VastaaPoista
 21. Katja/Lumiomena
  Kiitos. Synttärit menivät mukavasti :)
  Minä yritän sitä samaa - sitä hetkessä elämistä. Välillä se on kovin haasteellista mutta onneksi toisinaan ihan vaivatonta. Olen luonteeltani suunnittelija ja joskus juuri suunnitelmallisuus estää tarttumista vain keskeisimpään eli siihen nykyisyyteen. Tänä aamuna olisin halunnut viipyä hetkessä. Lapsi ajoi junillaan ja toivoi minun olevan vierellä. Töihin oli kuitenkin riennettävä. Arjen ristiriitaisuuksia.
  Tuo Picasso puhuttelee minua aiheensa ja tunnelmansa vuoksi kovasti.

  VastaaPoista
 22. Bibelot
  Ja miten moninaisia ne Luojan ihmeet todella ovatkaan! Odotan vimmatusti lumen sulamista ja lehtiä puihin ja sitä tuoksua, jollainen leijuu kevätsateen jälkeen...
  ps. Kiva, että ollaan koukussa samaan juttuun :)

  Tinttarus
  Niin on, että hetkessä ja hiljalleen eläen on hyvä. Kumpa sen aina muistaisi ja jaksaisi olla murehtimatta tulevista. Kiireenkarkoituksessa minua aina auttavat listat. Kun saan kirjattua tehtävät asiat voin miettiä tärkeysjärjestyksen jotenkin selkeämmin.
  Äitiys on teos, joka minuakin todella puhuttelee. Äidin voima (turva, suoja) ja hellyys ovat minusta kumpainenkin läsnä teoksessa.
  Lähetän sinulle halauksen. Sellaisen oikein lämpöisen.

  VastaaPoista
 23. Reetta
  Kiitos...enkä silmä etsii hässäkän keskellä rauhaa etsimen läpi ja jospa se vaikka näkyy kuvissa.
  Toivotan sulle antoisaa kevätaikaa.
  Meillä satoi äskettäin räntää taivaan täydeltä ja melkein meinasi masentaa. Nyt sade laantui ja aurinko näyttäytyi. Ihanaa.

  VastaaPoista
 24. Sini
  Levon ottaminen on niin tarpeen paljon työn keskellä.
  Minä huomasin, että en ole ollenkaan ommellutkaan viime aikoina, kun "ei ole ollut aikaa". Sitten päätin, että kyllähän sitä on, jos järjestää. Pitää vain valita sellainen työ, jota pystyy tekemään pienissä pätkissä ja näillä minun taidoillani :) nyt olen muutamana iltana ommellut hetken ja on ollut tosi rentouttavaa.
  Voimia työhön ja iloa viikonloppuun

  Tiina
  Oli kyllä hurja se teidän tauti. huh huh. Onneksi selvisitte ja asia on takanapäin.
  Oikein paljon intoa ja voimia työhön ja poitsuille mukavia kotihetkiä. Katsoinkin, että leikkipuistossa oli käyty. Se on hupia se :)

  VastaaPoista
 25. Laura
  Kiitos ja myöskin siu!!
  Eikö ole ihanaa, kun kevät lähestyy. kellojakin käännetään jo alkavana viikonloppuna. Taas lähempänä kesää :)

  VastaaPoista
 26. Kirsikka
  Kiitos. Meillä on toinenkin kaappi, johon olen pidemmän aikaa miettinyt kangasta, vaan en ole vielä keksinyt millainen siihen sopisi. Oikeastaan tykkään tästä suunnitteluvaiheesta :)
  Toivon, että löydät sopivan omaan kaappiisi.
  Ja juuri niin. Muistot tekevät erityisen kauniiksi.

  Senni
  Kiitos. Vielä en ole saanut kasaan sopivaa määrää elämää nähneitä pyyhkeitä mutta kunhan kokoelma on riittävä, niin taidan hurauttaa koneen käyntiin :)

  VastaaPoista
 27. Anonyymi
  Niin se taitaa pitkälti olla. Lapset ovat niitä ykkösprioriteetteja.
  Mukavaa pyhää sinulle.

  Rouva M
  Heips! Kiva kuulla sinusta. Voimia työn keskelle ja kuullaan taas.
  Minä olen liinaa ihaillut jo vaikka kuinka kauan mutta pitäisi löytää sopivasti kauniita pyyhkeitä ennen ompelemaan ryhtymistä :)

  Arja
  Heippa ja olipa hauska juttu. Nyt kun katson tarkemmin, niin jauhokippo näyttää kyllä sombrerolta :) Mukavaa pyhää.

  Marie
  Niinhä sinä tosiaan on ja siitä tykkään. Luovuus monissa muodoissaan on niin rentouttavaa.
  Minä en nähnyt sitä näyttelyä mutta se mitä oman perehtymiseni varassa Picassosta tiedän on ristiriitaista. Toisaalta löydän töiden joukosta muutamia herkkiä ja minuun vetoavia töitä mutta sitten taas myös niitä toisenlaisia. Rauhan kasvot XI -piirroksessa (1950) on minusta myös kauneutta.

  ***

  Teille kaikille rentouttavaa pyhäpävää. Meillä otetaan tänään levon kannalta.

  VastaaPoista