sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Kalkkisia sävyjä - lasikuitutapetista autereiseksi pinnaksi

Hei kaikille ja kiitos mukavista pääsiäisviesteistänne! Kerroinkin jo viimeksi, että meillä on tapetointihommat aluillaan. Itse asiassa työ oli tarkoitus aloittaa kuluvalla viikolla mutta tuttu maalari pääsee apuihin ensi viikolla, joten homma siirtyi. Tapetti tulee kummassakin remontoitavassa huoneessa vain yhdelle seinälle mutta ajattelimme uudistaa osan muista seinistä maalaamalla.
Pidämme mieheni kanssa kalkkimaisista ja kivimäisistä  seinäpinnoista mutta kalkkimaalia ei voi käyttää lasikuitupohjalle ilman valtavaa pohjatyötä.  Luulen, että ratkaisin ongelman, sillä keksin oivan tavan saada seinästä "kalkkimaisen". Ajattelin, että seinän voisi ensin tasoittaa eli siis peittää lasikuitutapetin struktuurin ja sitten maalata pohjan kahteen kertaan Tikkurilan Valkoistakin valkoisemmalla Lumi - maalilla, joka päälle  voisi tehdä väripesun. Väripesun ideana on valita pohjamaalia hieman murretumpi ja tummempi maali kuviointimaalilla toteutettavaan pesuun ja sävyjä voi siis valita useammankin. Ensin pohjamaalataan, annetaan pohjan kuivua ja sitten pestään kostean sienen avulla läpikuultavalla mattapintaisella kuviointimaalilla muut sävyt pintaan.Väripesuun ajattelimme käyttää kahta muuta valkoisen sävyä. Sopivan yhdistelmän valitseminen oli melko työlästä ja olen tehnyt koemaalauksia löytääkseni juuri oikean tunnelman. Ylimmäisessä kuvassa (koemaalaus) on pohjana mainittu Lumi ja kahtena muuna sävynä  Höyry eli maalarinvalkoinen (G497) sekä Kaoliini (H497). Päädyimme kuitenkin vielä raikkaampaan versioon eli Lumen päälle valitsimme läpikuultavaa Tikkurilan Harmony Kuiviointimaalia kalkin sävyisenä (F484) ja puhdasta valkoista Harmony maalia, josta saadaan läpikuultava lasuuriin ja veteen sekoittamalla. Tuota puhtaan valkoisen sävyä ei nimittäin saanut  Tikkurilan Kuviointimaaliin, joten siksi täytynee sekoitella.  Väripesu tehdään kostealla sienellä ja rätillä pyörivin huolimattomin liikkein ja näin pinnasta saadaan utuinen, autereinen. En ole missään nähnyt väripesua toteutettuna pelkillä valkoisilla sävyillä, joten tämä on ollut sellaista sopivan yhdistelmän hakemista ja erehdyksestä oppimista, oivaltamista ja iloa oivalluksista.
Koemaalauksessa väripesin suoraan lasikuitutapetille. Huomasin pintastruktuurin kuin katoavan autereisuuden lomaan. Tämä osoittautui minusta kivaksi tavaksi saada  lasikuitutapettiin aivan uusi ilme mutta meillä päätettiin kuitenkin vielä tasoittaa pohja täysin sileäksi. 
Mainituilla maaleilla seinästä tulee täysin mattapintaisen, väripesutekniikalla sumuinen ja  valkeilla sävyillä kalkkisen elävä, joten minusta tämä kaikki tuo sitä haettua kalkkimaalimaista tuntua. Kalkkimaaleja meillä päästään käyttämään kenties joskus myöhemmin kellarin kiviseinille.
Tänään olen kuvannut suloista pientä kummityttöämme, tarkistanut kokeita ja piirtänyt pikkumiehen kanssa lattian suojaksi vedetyn paperin täyteen avaruusaluksia, planeettoja ja kuita. Yötyönä ajattelin vielä viikata pyykit ja laittaa keittiön kuntoon uutta viikkoa varten. On mukava nousta aamutoimiin, kun saa käydä puhtaaseen keittiöön. 
Toivon meille kaikille valoisaa alkavaa uutta viikkoa!

halein,
Anu


10 kommenttia:

 1. Meilä seinät odottavat, myös jotakin uutta...ehkä tapettia.
  Emme ole tehneet mitään seinille tänne muutettuamme ja muut seinät eivät välttämättä mitään kaipaakkaan, mutta makuuhuoneessa on vaalean sinertävän liilan väriset...aikas outo väri...:)

  Hyvää alkanutta viikkoa, myös sinulle.♥

  VastaaPoista
 2. Hei Irmastiina
  Minusta on ihan hyvä makustella ja miettiä rauhassa ja sitten jos jotakin uudistaa, niin on jotenkin oikeasti harkinnut asian. Pieniä juttuja laittelen jatkuvasti (kukkia, asetelmia ja sen sellaista) mutta ajattelin nyt noita seiniä tai isompia asioita.
  Oikein valoisaa viikkoa sinne! Minä lähden nyt täältä töistä tapettihommiin :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa ideointia ja kokeilevaa maalausta! Ihanaa viikkoa! Tää menee nyt yöhommiin, et olis puhdas keittiö aamulla.

  VastaaPoista
 4. Kalkkimaiset seinäpinnat kiinnostavat minuakin kovasti eli tämä juttu täytyy lukea toisen kerran oikein ajatuksen kanssa! Nyt on vähän turhan myöhäinen aika sisäistää hommaa.. Mutta kiitos vinkeistä ja värikoodeista!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihanalta kuulostaa. Olet hurjan innovatiivinen, kun jaksat nähdä noin paljon vaivaa hienon lopputuloksen takaamiseksi :)

  Toivottavasti näytät meille pintoja isommissakin mittakaavoissa.

  MUkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
 6. selma
  Kiitos :) Yötöitä siis sielläkin mutta vaikka ne välillä väsyttävät, on se niin kiva sitten aamulla nousta...

  Sari
  Ole hyvä, kiva kuulla. Meillä on nyt lasikitupinta tasoitettu kahteen kertaan ja pohja maalattu Lumella. Seuraavaksi kuivumisen jälkeen väripestään...jännittää miltä lopputulos sitten näyttää.

  Sanna
  Kiitos ja peukut pystyyn, että lopputuloksesta tulisi kaunis :)

  VastaaPoista
 7. Ai niin, halusin vielä hehkuttaa teille kahta asiaa. Ensinnäkin pidin tänään vanhempainiltaa lukion salissa. Ylimmistä ikkunoista oli verho rempsallaan, eikä sitä saanut ilman tikkaita korjattua. Koko illan paistoi aurinko silmiin ja välillä sokaisi minua, välillä yleisöä MUTTA se paistoi. Oli niin kiva tunnelma, vaikka taisi power pointit näkyä heikommin kuin hämärässä salissa.
  Toinen mukava asia on se, että löysin tänään mekon, josta tulee taatusti suosikki. Siinä on kitin ja mustan sävyjä ja malliltaan se on juuri minun omani. Voi että, miten tykkään! Luulen, että pidän sitä varmaankin yhtä paljon kuin tuossa edellisessä postauksessa olevaa ylimmäisen kuvan lemppariani.
  Voimia viikkoon jokaiselle täällä pistäytyvälle. Minä lämmitän nyt lihapiirakan ja keitän kupin teetä. Tuhdit eväät pitkän päivän päätteeksi - nyt tulee tarpeeseen sellaiset.

  VastaaPoista
 8. Mukava lukea KERRANKIN sisustusblogia, jossa osataan kirjoittaa kielellisesti suht. oikein! KIITOS :)

  VastaaPoista
 9. Kuullostaapa mielenkiintoiselta tavalta, lopputuloksesta tulee varmaan kaunis.
  Hurjan työn olette kyllä tehneet!
  Täällä on sunnuntai aamu avautunut aurinkiosena ja mielessä onkin pieni eväsretki.
  Valoa ja voimia päivääsi :)

  VastaaPoista
 10. sfie
  Kiitos, vaikka minusta tuntuu, että oikeakielisyyden suhteen täällä olisi paljonkin hiottavaa. Ajattelen kuitenkin bloggaamisesta niin, että minulle tämä on lähinnä rennon olemisen paikka. Sellainen suorittamisesta vapaa oma pieni nurkkaukseni, jota kirjoitan ja kuvitan ilman sen kummempia hiomisia. Samakkoja ja hiomattomuutta, virheitä ja epätäydellisyyksiä mahtuu mukaan. Niitä elämäkin on pullollaan. Kiva kuitenkin kuulla kommenttisi - kiitos!

  Marie

  Kiitos Marie.
  Mielenkiintoista oli testailla ja etsiä "juuri oikeaa" yhdistelmää. Sitten kun sellainen löytyi, oli muutettava suunnitelmaa vielä kerran, koska kuviointimaaliin ei saanutkaan tehtyä yhtä valituista sävyistä...
  Retkipäivänne kuulostaa kivalta. Mekin retkeilimme pyhänä. Oli hurjan lämmintä ja kaunista, jotenkin toivekas fiilis. Vähän sellainen, että tästä se kevät nyt käynnistyy.
  Olen jälleen Jyväskylässä. Tänään satoi, eilen paistoi. Huomenissa ehkä paistaa :) Tykkään vaihtelusta - spontaanin immeisen piirre, kenties :)

  VastaaPoista