lauantai 12. toukokuuta 2012

Kesäisessä huoneessa









Pehmeät utuiset siniset, veden väri, sumuiset vihreät ja vaalea turkoosi ovat valkoiseen yhdistettynä lempisävyjäni juuri nyt. Ruokailuhuone on muuttunut kuin puutarhaksi mainituissa sävyissä ja yksi kukkiva seinä valaisi koko ympäristönsä. Olemme niin tyytyväisiä, kun uskalsimme valita kuviollisen ja nimenomaan kukallisen tapetin. Tapetti on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava, sillä se on Boråstapeterin Karlslund -mallistosta johon on koostettu 1700-1800-lukujen pohjoismaisten tapettien toisintoja sekä uudelleentulkintoja. Malleissa on niin maalaistorppien, porvariskotien kuin kustavilaisten kartanoidenkin tapettihelmiä.
Viikolla olen nauttinut hyvistä hetkistä monessa muodossa. Vuosien helminauhaan kertyi yksi helmi lisää ja juhlistettiin sitä grilliherkuin ja mokkakakulla. Namskis. Tänään tiskaan astiakaapin käsintiskattavia hiontapölyistä ja asettelen takaisin paikoilleen. Remontin jälkipyykkiä siis kera hyvän teen ja seuran. 

Laitan teille vielä mokkakakun ohjeen, sillä sen verran hyvää siitä tuli. Ohje on  müncheniläisen kulttuurihistorioitsijan, kirjailijan, taidehistorioitsijan ja kokin Eva Gesine Baurin  kirjasta Mozartin ruokavieraana.


 KAHVIVANUKASKAKKU

Sokerikakkutaikinaan:
8 kananmunaa
150 g tomusokeria
75 g vehnäjauhoja
50 g perunajauhoja
1/2 vaniljatangon siemenet

Vanukkaaseen:
7 munankeltuaista
150 g tomusokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
1 1/2 dl kermaa
1 1/2 dl vahvaa kahvia
250 g voita

 Kuumenna uuni 180 asteeseen. Erota kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota sokeri, vaniljatangon siemenet ja keltuaiset. Vispaa valuaiset jäykäksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja perunajauhot sokeri-keltuaisseokseen ja lisä varovasti sekoittaen valkuaisvaahto. Paista uunin keskitasolla n. 45 minuuttia.
Valmista vanukas: Laita kasariin munankeltuaiset, tomusokeri ja vaniljatangon siemenet, kerma sekä kahvi. Pane kasari vesihauteeseen, kuumenna ja vatkaa kunnes seoksesta tulee sakeaa. Laita kasari sitten kylmään veteen ja vatkaa taas, kunnes seos on jäähtynyt ja jäykkää. Vaahdota nyt voi erillisessä astiassa ja sekoita se sitten varovasti  muiden ainesten joukkoon. Laita vanukas 40 minuutiksi jääkaappiin.
Kumoa kakku, halkaise se kolmeen osaan ja täytä sekä kuorruta vanukkaalla. Koristele kahvipavuilla.

Oma huomio: Ylijääneistä valkuaisista voi tehdä vaikka marenkeja tai marenkikakkupohjia. Minäkin tein, tai yritin, mutta  poltin marengit! Yritin tehdä niitä lakritsinmakuisia turkinpippurimarenkeja, joista aiemmin olen kirjoittanutkin mutta tällä kertaa eivät siis onnistuneet. Olen aiemmin paistanut tavallisella uunitoiminnolla, nyt yritin kiertoilmalla kahta pellillistä kerrallaan ja siitäkös turkinpippurirouhe ei pitänyt. Rouhe paloi ja maistui todella myös siltä. No, teen toisella kertaa taas ilman kiertoilmaa...
Mistähän muuten niitä kahvinpapuja (siis suklaisia) saa? Minulla ei ollut niitä, vaan koristelin sokereilla ja karamelleilla.






"Menin puoli kuudelta keittiöportista ulos ja kävelin suosikkireittiäni linnanpaltan kautta teatterille - ja mitä näenkään - mitä haistan? Siellähän Don Primus cabonadeleineen, porsaankyljyksineen! Che gusto! Syön nyt terveydeksesi."
Wolfgang Amadeus Mozart 7. lokakuuta 1791 Konstanze vaimolleen



Iloa viikonloppuun!

Anu

15 kommenttia:

  1. Onnea yhdestä Helmestä lisää elämän helminauhassasi! :)

    Kaunista kyllä tuo tapettinne onkin, ja jo pelkkä tapettikirja houkuttaa kovasti selaamaan... ♡

    Mokkakakku näyttää myös taivaalliselta ja aivan ehdottomasti siis kokeilemisen arvoiselta, kiitos reseptistä!

    Iloa & auringonpaistetta viikonloppuusi Anu!

    VastaaPoista
  2. Lämpöiset onnittelut vuosihelmestä!

    Ihanaisen tapetin valitsitte! Tuo Karlsundin mallisto on ollut tänä keväänä minunkin ihastelun ja mielenkiinnon kohteena remonttimme pakeilta. Kauniita malleja, joista useampikin jäi mielen päälle odottamaan tulevaa:)

    Mokkakakku on varmastikin herkku, kiitos ohjeesta.

    Suloista viikonloppua ja äitienpäivää♥

    VastaaPoista
  3. Tuota kakkureseptiä täytyy kokeilla! Onnea uudesta vuosihelmestä! On hyvä kun uskaltaa kokeilla rohkeasti kuvioita, tuo tapetti on täysosuma.
    Mukavaa äitienpäiväviikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Lämpimät ja iloiset onnittelut vuosihelmestä!

    Ihailen tuota tapettianne, sen kulttuurihistoriaa, merkityksiä ja kuviointia. Ihan alkaa tehdä mieli alkaa tapetoida täällä kotonakin! Boråsilla on aina ihania malleja, meillä on pari vuotta vanhoja muita saman valmistajan, mutta oi tuota Karlsundia.

    Toivon sinulle onnellista äitienpäivää huomenna!

    VastaaPoista
  5. Lämpimät onnittelut sinulle♥
    Tapetti on kaunista.

    Monnakakkua pitää kokeilla, varmasti maistuu hyvältä..:)

    Mukvaa viikonloppua ja huvää Äitienpäivää.♥

    VastaaPoista
  6. Varmasti hurjan hyvää kakkua, nam! Ja oikein kovasti onnea uudesta vuosihelmestä <3

    Kauniita kuvia ja upea tapetti.

    Mitä ihaninta huomista äitienpäivää! :)

    VastaaPoista
  7. Kaunis tyttö-kuva, samainen kuva on inspiroinut minuakin moneen otteeseen väreillään.
    Uusien pintojen valmistuminen piristää, mutta pitää tosiaan sisällään tuon pölyisen puolen :)
    Kaunista äitienpäivää sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
  8. Mari
    Kiitos!
    Kirja houkutti todellakin selaamaan ja tykkäsin monestakin kuosista. Tämä oli kuitenkin ihan ykkönen siihen paikkaan, johon tapetti nyt tuli.

    Hannah
    Kiitos paljon!
    Todella juuri niin, useampikin malli on kirjassa todela kaunis.
    Ja herkkua oli, kannattaa kokeilla :)

    Kaisamaiju
    Rohkeus nyt kyllä palkittiin. Pitkään mietin, että tuleekohan seinästä liian raju mutta ei tullut. Olen tosi iloinen tästä rohkeuspuuskasta.

    VastaaPoista
  9. Katja
    Kiitos - helmiä alkaakin olla jo ihan kiva määrä :)
    Minuakin viehättää tapetin historia ja ajatus asioiden jatkuvuudesta.
    Onnellista äitienpäivää myös sinulle!

    VastaaPoista
  10. Irmastiina
    Kiitos ja tosiaan kannattaa vispata tuo kahviherkku. Minä olen enemmän teeihmisiä kuin kahvisellaisia mutta tässä muodossa oli kyllä hyvää.

    HoO
    Kiitos. Joskus kannattaa räväyttää - ajatella että minulle tämä tapetin valinta oli räväyttämistä :)

    Marie kiitos
    Schjefbeckin värit ovat niin kauniita. Olen etsinyt hänen töistään tehtyjä postikortteja. Muutaman toinkin viime visiitiltä Ateneumista, josta toin myös tämän kalenterin. Nyt sain kuvia hänen töistään näin vähän isommassakin koossa (kalenteri on A3 kokoinen).
    Minusta Rukoileva tyttö, tämä Onkiva tyttö, Tanssikengät, Sipuleita ja työ missä kirjaa lukeva valkopaitainen nainen (en muista nimeä) ovat niin kauniita - toki moni muukin hänen varhaisemmista töistään.
    Tosiaan remontissa on se pölyinenkin puoli mutta ihan ilomielin putsailen kun rauhassa saa tehdä, eikä kiireellä. Samalla on kiva järkkäillä astioita uuteen uskoon ja järjestykseen.


    Jokaiselle täällä piipahtavalle toivon valoisaa viikkoa!

    VastaaPoista
  11. Piti vielä sanomani, että tuo Onkiva tyttö on siis seinäkalenterin toukokuun kuva. Minusta se sopii tähän kuukauteen niin hyvin...

    VastaaPoista
  12. Onnea 'helmestä'! Ja onnea myös kukkivasta seinästä! Hienoa, että uskalsitte valita juuri tuon tapetin. Sehän tuntuu sopivan aivan kuin nakutettu teille. Ihanaa unenomaista utuisuutta. Varmasti tekee onnelliseksi! :)

    VastaaPoista
  13. Kaunis tapetti ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista
  14. Sini
    Kiitos! Unenomaisuus minullakin tulee sävyistä mieleen. Samalla seinä on silti raikas. Ja joo, tekee tosi onnelliseksi :) Kannatti uskaltaa.

    Liinaliini
    Kiitos terveisistä! Olen jo ihan kesäfiiliksissä kuvienkin kanssa...

    VastaaPoista
  15. Kaunis ja herkkä kalenterikuva. Onnittelut! Ollaan synnytty samassa merkissä. Mokkakakku vaikuttaa herkulta. Sinulla on aina näitä erikoisia ja hyviä ohjeita. Kiitos!

    t.Paula

    VastaaPoista