keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Skåne, osa I: Ystadin kaupunkimaisemiaMatkakertomus jatkuu. Kalmarista ajelimme Skånen alueelle Ystadiin, leppoisaan merelliseen kaupunkiin  aivan eteläisessä Ruotsissa. Nautimme pienillä kujilla kuljeksimisesta, yllätykselisistä piipahduksista milloin mihinkin kahvilaan, puutarhaan tai putiikkiin ja ihan vain siitä tunteesta, että lomalla ollaan. Kaupungin ilme oli huoliteltu ja nostalginen, eikä missään vaiheessa tuntunut ruuhkaiselta. Siitä nautittiin.
Keskustan eräs kauneimmista paikoista oli luostarin puutarha. Erityisesti sen ruusutarha lumosi. Lapsen mielestä ruusukujilla oli mahtava juoksennella ja tarhaa ympäröivät muurit sopivat kiipeilypaikoiksi. Miehen kanssa nautittiin enemmän eväsretkestä kukkien katveessa. Löysimme konditoriasta mieheni lempileivoksia, joita ei tunnu Suomesta enää löytyvän. Onneksi Ystad tarjosi meille muutaman herkullisen suklaisen Biskvi -hetken.
Ihastuin keskusta-alueen yksityiskotien ovenpieliin. Lähes jokaisen oven vieruksilla kasvoi muhkeita ruusupensaita tai perennoja. Keskustan vehreys olikin yksi kaupungin kauneimmista asioista. Ihmettelin, miten niin pienistä maaplänteistä, joita ovien vierellä oli, saattaa kasvaa niin muhkeita ja hyvinvoivia kasveja. Ilmastolla on varmasti jotakin tekemistä asian kanssa.
Huomaatko eräässä kuvassa punaisen vanhan paloauton? Paloauton kyydissä sai tehdä pienen kaupunkikierroksen mutta ei ihan tavallista kuitenkaan. Auto ajoi Henning Mankellin luoman hahmon, Kurt Wallanderin, jalanjäljissä. Kiertoajelu keskittyi sekä Wallander -elokuvien että -kirjojen maailmaan. Eräs syy siihen, että halusimme käydä juuri Ystadissa liittyy Wallanderiin. Mieheni on kerännyt kaikki kyseiset poliisielokuvat (ruotsalaiset) ja yhdessä olemme ne katselleet ja inspiroituneet Ystadin alueen kauneudesta. Halusimme nähdä kaupungin ja erityisesti sitä ympäröivän luonnon. Wallander -kohteista ja merellisistä maisemista lisää tuonnempana.

Minä  unelmoin nyt piipahduksesta lankakauppaan. Arvaa mikä kutittelee jo mielenperällä? Se kuukauden kuluttua saapuva...syksy. Jotakin kaunista lankaa nyt tekisi mieli neulottavaksi.

Voi hyvin tänään,

Anu

11 kommenttia:

 1. Voi mitä ihania rakennuksia! Ja tuo ruusumaja on kerrassaan hurmaava <3 Näyttää ihanalta matkalta.

  VastaaPoista
 2. Mikä matka! Iloa neulontaan! Eilen illalla tuntui tosi syksyltä jo. Ihan pimeää.

  VastaaPoista
 3. Upeita vanhoja rakennuksia ja ihania pihoja. Ensi kesänä suunnistan kyllä Ruotsin rannikolle :)

  VastaaPoista
 4. Viime kesänä teimme Ruotsi kierroksen - Länsi-rannikkoa alas, Tanskaan ja sitten Itä-puolta takaisin. Tuolloin poikkesimme myös Ystadissa(Wallanderin innoittamina mekin) ja täytyy sanoa, että allekirjoitan tekstisi siitä täysin. Aivan ihana paikka! Koko Etelä-Ruotsi on näkemisen arvoista ja kaunista on myöskin synnyinseudullani Länsi-Rannikolla. Teillä on takuulla ollut mukavaa:)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihanan tunnelmallinen paikka!

  VastaaPoista
 6. Kaunista. Osaat todella kivasti kuvata matkaanne ja tunnelmia. Ilo lukea ja katsoa!

  VastaaPoista
 7. Hei kaikki
  Oli kyllä kaunista siellä Ystadissa ja mustakissa oli kiva kuulla, että tekin olitte Wallanderin innoittamina liikkeellä :)

  Mä meen nyt helikopterileikkeihin, että tsau!

  VastaaPoista
 8. Anskuliini, kiitos! Tulinkin juuri pläjäyttämään tänne uusia kuvia :)

  VastaaPoista