perjantai 29. heinäkuuta 2011

Skåne, osa II: Retkeilyä


Me retkeiltiin paljon.  Kierrettiin turistirannat kaukaa ja etsittiin hiljaisia rantapaikkoja. Vietettiin hauskoja hetkiä vesileikeissä,  kivillä kiipeilemässä ja  viltillä evästauoilla.  Minun neulekorini oli kaikin puolin oivallinen mukana matkassa, sillä sen uumeniin sai mahdutettua vaikka mitä.


Vietimme Ystadin seudulla runsaat neljä päivää mutta emme varsinaisesti yöpyneet siellä vaan läheisessä Skivarpin kylässä. Skivarps Gästgivaregård on ollut sijoillaan majatalokäytössä 1680 -luvulta saakka ja onkin yksi Skånen alueen vanhimpia. Onpa siellä muinoin kuningaskin kallistanut  päänsä tyynylle. Yösijana paikka oli nykyisellään ihan toimiva, tosin minkäänlaista ilmastointia ei ollut. Huone oli perusperus -mallia mutta minusta kaikki olennainen löytyi; siisti kylpyhuone ja iso mukava sänky. Mukavaa oli sekin, että kievarin alakerrassa oli tilava ravintola ja pienenä bonuksena suklaakauppa. Yrittäjäpariskunta valmistaa itse kaupan tuotteet. Piha-alue oli kuitenkin kievarin parasta antia. Se oli meistä viehättävä ja siellä söimme usein aamupalaa.
Hammarin kukkulat  jäivät mieleen ehkä kaikkein kauneimpana eväspaikkanamme. Levitimme ilta-auringossa viltin kukkulan laelle, tähyilimme merelle ja mutustelimme eväitä. Lehmät mutustelivat omiaan ihan muutaman kymmenen metrin päässä. Tuntui vahvasti kesältä ja elämältä.


Halusin poiketa joissakin eteläisen Ruotsin monista käsityöläisten pajoista. Eräällä pihalla oli kyltti, jossa luki "hevosmessuilla".  Se jäi näkemättä. Yhteen toiseen pääsin pistäytymään. Raotin alla näkyvää ovea ja kuulostelin olisiko paikalla ketään. Ovessa kyllä luki, että putiikki olisi avoinna mutta ketään ei näkynyt.Sitten huomasin tiskillä pienen kirstun ja lapun, jossa kerrottiin keraamikko Gerd Zinnerströmin olevan tunnin verran poissa. Ostoksia sai tehdä ja rahat jättää kirstuun.Näin sitten tein. Rapistelin muutamat löytöni kauniisiin kääreisiin, joita reippaasti nappasin myyntitiskin alta. Kirjoitin lapulle terveiseni, mainitsin ostokseni ja jätin setelit kirstuun. Aika eksoottista :)


Saimme aurinkoa lähes joka päivä. Muutamia sadekuurojakin toki oli mutta ne ajoittuivat aina ajomatkoillemme. Tämä oli siis vallitseva näky:


Ja tämäkin:


Jos haluat, voit vielä kurkistaa paikat kartalta. Ympyröin Ystadin viereen vasemmalle pienen renkulan siihen kohtaan, jossa yllä oleva ranta on. Merkitsin myös Skivarpin, Hammarin kukkulat (lähellä Kåsebergaa) ja Lunnarpin lähelle Kverrestadin (keraamikon paja). Svartesta kerron seuraavaksi, kun päätän matkakertomukseni Wallandertunnelmiin ja Tanskan terveisiin.Meillä ruoka porisi juuri kypsäksi, joten taidetaan astua lounaalle. Illaksi on luvattu kunnon sade mutta saapa nähdä jääkö satamatta. Taivas on niin kirkas, että en heti uskoisi sen muuttuvan.
Mukavaa viikonloppua!!

Anu

8 kommenttia:

 1. Ihanaa ja niin ruotsalaista. Rakastan tuota ruotsalaisten avoimuutta ja spontaanisuutta. Suomalaislta ei tuollainen olisi onnistunut. Jättää nyt liike tyhjäksi..joku vielä tulee ja vie kaiken. Muutenkin nuo maisemat ja kuvasi ovat ihanan lomafiiliksen valtaamia. Tekee mieli lähteä reissuun, mutta valitettavasti työ kutsuu maanantaina. Mutta ihanaa, että saatan matkustaa näin kuviesi ja tekstisi avulla. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 2. Teillä on ollut ihana reissu! Kiitos rahanarvoisista vinkeistä, täytyy laittaa kaikki korvan taakse :)

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos näistä tunnelmista! Tänä kesänä en pääse matkailemaan, mutta tällainen ihana "nojatuolimatka" antaa ajatuksia.
  Kauniita kuvia. Kiitos myös kartasta, hauska seurata siitä.

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia... ja mainio tapa tehdä ostoksia.

  Piikkiössä on kukkakauppa, jossa vähän sama periaate. Aukioloaikojen ulkopuolella liikkeeseen pääsee tuulikaappiin, jossa on kylmiö, johon on tehty valmiita kimppuja, jotka sitten maksetaan lippaaseen...☺

  VastaaPoista
 5. Bibelot
  Minustakin se spontaanisuus oli huippua. Hetken mietin tuolla putiikissa, että mites tässä nämä ostokset saan pakettiin mutta sitten vain panin töpinäksi ja otin pöydän alta pakkausmatskuja kuin omiani :)
  Kiva kuulla, että pidit kuvista. Kiitos. Ja oikein paljon voimia ja intoa alkavaan työkauteen. Perästä tulen runsaan viikon päästä...

  Elsa
  Niin oli. Tiedän, että me muistellaan sitä moneen kertaan tulevana syksynä ja talvena ja vielä vuosien päästä. Ja ole hyvä, kiva jos jonkun vinkin sait matkaan.

  VastaaPoista
 6. Maria
  Ole hyvä. Mä pidän kartoista :) Jotenkin asiat selkenee heti.
  Nautin muuten itsekin valtavasti nojatuolimatkailusta. Se saa haaveet lentämään ja virkistää. Tykkään selata myös esimerkiksi valokuvateoksia joistakin minulle vieraista paikoista ja kuin olla osa tarinaa. Joskus kuva toimii paremmin kuin sanat mutta toisinaan se on juuri päinvastoin. Hassua.

  Irmastiina
  Kiitos ja voi valtavaa, onko siellä sellainen kukkakauppa. Olipa hauska kuulla. Ihanan luottavainen asenne asiakaskuntaan. Tykkään!

  VastaaPoista
 7. Ihan melettömän ihanan näköinen/kuuloinen tuo teidän reissu! Kirjoitit niin kauniisti ja mielenkiintoisesti kaikesta, että tuli jo ihan matkakuume. Miten kauniita retkipaikkoja, ja ne käsityöläispajat:) "hevosmessuilla ja palaan tunninkuluttua":) kerrassaan ihanaa ja luottavaista. Että työ on osa elämää - elämäntapa, se ei estä tekemästä myös muita juttuja.
  Nyt tuntuu melkein kuin olisi näin lauantai aamuna pyörähtänyt pikku reissulla. Ja nyt töihin - ehkä vähän paremmilla mielin;)

  VastaaPoista
 8. Lili Emilia
  Kiitos, mulle tuli hyvä mieli viestiäsi lukiessa. Minustakin tuo asenne oli niin mainio. Elämä on kokonaisuus ja työ osa sitä.
  Toivottavasti työpäiväsi oli hyvä ja nyt saat nauttia lauantai-illasta. Leipoisaa mieltä toivotellen,
  Anu

  VastaaPoista