tiistai 1. tammikuuta 2013

Any friend of Jane Austen's is a friend of mine, too
 


On onnellista saada olla jälleen uuden edessä. Sinulle toivon sydämestäni hyviä hetkiä tähän alkaneeseen vuoteen. Pidetäänhän kiitollisuutta kainalossa, iloa silmännurkissa sekä tahtoa ja lempeyttä sydämen sopukoissa.
Ystävissäni on useampia Jane Austenin kirjojen ja filmatisointien ystäviä, joten uuden vuoden yllätykseksi ajattelin jakaa joitakin kesän 2012 valokuvia aiheeseen liittyen. Ylpeyden ja ennakkoluulon, Austenin ehkä rakastetuimman kirjan, ensipainos julkaistiin tasan 200 vuotta sitten. Vuosi 2013 on siis eräänlainen kirjan juhlavuosi. Kuvat voivat olla vaikkapa hiukan senkin kunniaksi tässä vuoden ensimmäisessä tervehdyksessäni.
Ylpeydestä ja ennakkoluulosta on tehty useita filmatisointeja, joista minulle SE OIKEA on 1990-luvulla tuotettu BBC:n televisiosarja. Mikäli sinäkin olet sen ystävä, niin ehkäpä tunnistat joitakin kuvieni paikoista. 

Täten avaan ikkunan Pemberleyn maisemiin :)
Pemberley ja sen ympäristö näkyvät Darcyn uimahyppykohtauksessa. Oli veikeää katsella samaa lampea ihan läheltä. Pemberleyn ulkokuvat kuvattiin BBC:n sarjaan Lyme Parkissa, josta siis ylempänä olevat valokuvani on otettu. Sisätilakohtaukset kuvattiin Sudbury Hallissa. Long Gallery, jossa Elisabeth katseli Darcyn muotokuvaa, oli kaunis. Ihastuin siihen aivan valtavasti. Sen ja talon porrasaulan kuvia voit katsella tästä kesäisestä postauksestani. 
Vierailimme siis sekä Lyme Parkissa että Sudbury hallissa. Mukavaa oli se, että kummassakin talossa oli ajateltu lapsia ja perheitä. Niissä oli tilavat kauniit puutarhat juoksennella, upeat leikkipuistot sekä lounaspaikat. Olipa mahdollisuus pelailla biljardiakin (Sudbury Hallissa). Meidän poikamme toivoi jouluaattona, että pääsisi uudelleen "sinne puistoon, jossa oli rata rakennettu tiipiiden päälle". Lyme parkin puistossa oli siis puinen kotamaisten rakenteiden päälle rakennettu kiipeilyrata, jota poika muisteli.
Lyme Parkin päärakennuksen kirjasto oli elämys. Huoneesta aukesi se maisema, jota tv-sarjan Elisabeth katseli vieraillessaan Pemberleyssä ensi kertaa. Kirjastossa sai istahtaa lukemaan talon tarjoamia kirjoja tai tuoda omansa ja nauttia tovin englantilaisen kirjaston tunnelmasta. Sinne oli tuotu jopa nykyaikaisia lastenkirjoja, jotta lapset voisivat viihtyä. Yläkerrassakin oli ajateltu lapsia sillä sinne oli rakennettu pieni näyttämö. Sille sai nousta esittämään näytelmää tai vain hassutella talon tarjoamissa kaikenlaisissa roolivaatteissa. Vaatteita saattoi vaihtaa lavan sivulla pukeutumistilassa.
Piipahdimme myös Austenin kotitalossa. Pitäneekö mainitakaan, että sekin oli minulle elämys. Talossa oli esillä Jane Austenin ja hänen perheensä esineitä ja Austenin kirjoittamia tekstejä. Hätkähdyttävintä oli nähdä kirjoituspöytä, jonka äärellä Austenin kirjat ovat syntyneet. Pöytä oli pyöreä ja hyvin pieni. Voit nähdä sen  alla olevissa kuvissa.
Ikimuistoisina hetkinä minulle jäivät mieleen kaiken muun lisäksi hetket Lyme Parkin ja Austenin kotitalon pianojen äärellä. Niitä sai pyydettäessä soittaa. Lyme Parkin flyygelin päällä sattui olemaan avoimena minulle tuttu Bachin teos. Se oli siinä kuin minua varten. Soitetut sävelet täyttivät ilollaan koko olemukseni.

Lämpöinen kiitos menneen vuoden jaetuista hetkistä ja suloista uuden alkua juuri sinulle!

Minä taidan nyt leipoa uuden annoksen skonsseja. Yhden jo tein uuden vuoden alla mutta kuvien myötä tuli kaipio jälleen noiden kermaisten englantilaisten  makujen pariin.

Anu

ps. Tässä kirjakaupassa saatat haluta piipahtaa, mikäli olet kaltaiseni Austenin ystävä.

27 kommenttia:

 1. Oioioi, miten ihana posti, täälläkin kun tykkänään Austenin viemä. Podin koko joulun ajan äkäistä flunssaa, mistä yhä parantelen, ja pelastuksena toimi nimenomaan Austenin filmatisoinnit, nuo ikiaikaiset ihanuudet.
  Voin vain arvailla fiiliksesi, kun olet astellut noissa maisemissa! Tuonne olisi kyllä elämyksellistä päästä jonakin päivänä käymään..

  Onnentäyteistä uutta vuotta sinulle ja rakkaillesi Anu!

  Lämmöllä, Hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannah ja voi miten harmillista, että flunssa on kiusannut noin kovasti. Austen filmatisoinnit ovat kyllä ihania ja kuin auttavat kurjassa olossa :)
   Onnellisuutta sinulle ja lempeitä päiviä uuteen vuoteen!

   Poista
 2. Olipas kauniita kuvia ja tunnelmia. Mitä parhainta uutta vuotta sinulle ja koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja teille toivon myös oikein, oikein hyvää alkanutta vuotta! Tuntuu joka vuosi yhtä hyvältä katsella tyhjää uutta kalenteria ja sitten pikku hiljaa laitella siihen ylös vuoden asioita.

   Poista
 3. Anu, tähän oli ilo astua sisään, kiitos!
  Sade pesee puhtaaksi vuoden ensimmäistä päivää.
  Jakakoon 2013 sinulle ja läheisillesi paljon valoa ja iloisuutta!
  Olen sinusta iloinen ja kiitollinen♥
  Vaihdellaan kuulumisia kupposen äärellä, kunhan keretään.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos itsellesi ihanista terveisistä! Ja kupposen ääressä olisi tosiaan jälleen mukava kohdata.
   Sateen ropinaa on ollut. Piha on niin liukas, että täytynee jälleen ruveta hiekotuspuuhiin. Olisin niin toivonut lumikelien jatkuvan, sillä olin aikeissa hiihdellä tänä talvena (ensin pitäisi tosin hakea alennusmyynnistä sukset)... Ehkäpä vielä saamme lunta tuonnempana :)

   Poista
 4. Oih, mitä kuvia! Ja mikä otsikko! Kirjabloggaajana on ihan pakko muistaa Ylpeyttä ja ennakkoluuloa tänä vuonna.

  Onnellista alkanutta vuotta, Anu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Katja! Oikein odotan, että kirjoitat siitä :) Vuoteesi kaikkea onnellista ja hyvää.

   Poista
 5. Niin kauniita kuvia!
  Oikein ihanaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 6. Ihanat kuvat, pääsisipä tuonne itsekin käymään. Kiitos kun jaoit tämän ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää uutta vuotta, Tuulia! Me yhdistimme reissuun monen moista katseltavaa, jokaisen perheenjäsenen toiveiden mukaan jotakin. Oli Austen -kohteita ja tekniikan museota, ilmailumuseota, linnoja, leikkipuistoja ja herkullisia ruokapaikkoja.

   Poista
 7. Kaikkea hyvää vuodelle 2013 ja kiitos kauniista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarppu. Onnellisen uuden vuoden terveiset suuntaasi!

   Poista
 8. Kiitos kauniista kuvista ja postauksesta, noihin paikkoihin olisi kyllä ihana päästä itsekin käymään. Ja BBC:n 90-luvun filmatisointi on kyllä omastakin mielestä se paras Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Oikein hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä elämys. Vuokrasimme auton, jotta oli helppo liikkua kohteisiin oman aikataulun mukaisesti.
   Ja jees, ollaan sitten ihan samaa mieltä filmatisoinneista :)
   Onnellisia hetkiä vuoteesi.

   Poista
 9. Oikein paljon onnea ja iloa tähän uuteen vuoteen! Ihania kuvia ja ennenkaikkea tunnelmia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini ja sinulle myös toivon kaikkea kaunista ja hyvää alkaneeseen vuoteen ♥

   Poista
 10. Kesän lomaan on aina kiva palata, itsekkin olemme moneen otteeseen käyneet Roomassa. Hausikinta matkoissa on takataskuun jääneet ruokamuistot. Kauniita kuvia ja tutut lautaset..
  Täällä palataan työn ääreen huomenna, joten ilta menee valmistellessa tulevaan.
  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle ja perheellesi ja tuokoon tuleva vuosi lisää hyviä muistoja matkaan!

  Marie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marie! Onnellisia hetkiä sinulle ja koko perheelle tähän uuteen vuoteen. Ja tosiaan vuoden vaihtuessa on mukava palata jo elettyyn valokuvia katsellen. Roomassa en ole itse käynyt mutta Italia on ollut haaveissa, erityisesti Venetsia. Haluaisin päästä Venetsiaan talvella ja nähdä sen melkein vaaleanpunaisen talvivalon.
   Nuo lautaset ovat kyllä kauneutta. Äidille annoin viime syntymäpäivänä sinun valtavan kauniiden tunnelmiesi inspiroimana lautasen, jonka reunassa on kuin helmiä. Itse olen nauttinut näistä muutamista pikkuruisista lautasista, jotka samalla reissulla hankin pöytäkynttilöiden polttamista varten (pohja sopivan tasainen siihen). Oman perheen kesken ollessa ne riittävät meille ihan teepöytäänkin :)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Hi! Thank you so much. Happy new year to you ,too!!

   Poista
 12. hyvää uutta vuotta koko teidän perheelle! Tulee jo keväinen olo kauniita kuviasi katsoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ja teille myös toivon oikein hyvää ja onnellista alkanutta vuotta. Kevättä kohti :)

   Poista
 13. oooohhh i wish i had been there too!!

  happy new year dear friend,
  love
  v

  ps: today i wrote down the first quote in one of the two beautiful notebooks you gave me. going to use them both for collecting quotes : )

  VastaaPoista
 14. Hi!! Thank you, Vibeke. Happy new year to you, too my dear friend. I am so happy to hear that those notebooks were to your taste :)

  I am enjoying my evening tea here at home and planning to bake something sweet for the weekend. Baking a cake is never a bad idea :)

  VastaaPoista
 15. With our write my term paper online services, students are guaranteed quality services that are offered by professional writers are we are the best best custom writing service company.

  VastaaPoista