sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Pian sytytämme kynttilän






Väkersin vaatimattomista tarvikkeista adventtikynttelikön. Tarvittiin vain sammalta ja rautalankaa. Ensi sunnuntaina sitten syttyy sammalen keskelle ensimmäinen kynttilä iloksi ja valoksi.

Minusta adventtikynttelikköjä voi kotona olla useampikin. Yksi voi olla sellainen, johon sytytetään viikoittain yksi kynttilä lisää adventtien mukaan mutta muita kynttiläasetelmia voikin sitten poltella kaikkinensa riemulla koko joulukuun ajan.

Yläkuvan adventtikynttelikkö kotiutui meillä ruokailuhuoneen senkin päälle ikkunan ääreen. Jokin aika sitten vaihdoin huoneeseen pellavalaskosverhojen kaveriksi punaruudullisen sivuverhon. Nyt tulin sittenkin toisiin aatoksiin ja vaihdoin tilalle tuon valkean ja utuisen. Tänä aamuna verhon läpi jopa suodattui valoa! Oli niin virkistävää huomata, että ulkona oli pitkästä aikaa valoisaa. Raikastakin oli, kun nurmikin oli kuurassa. Tosin nyt tuolla pimeyden keskellä taitaa jo taas sataa vettä ...

Viikonloppuna olen rentoutunut ja siivonnut. Itse asiassa minua on rentouttanut jo pelkästään se, että olen saanut muutamat sellaiset siivoustyöt tehtyä, jotka ovat kummitelleet mielessäni jo kauan. Lisäksi eilen illalla tein suuren torttutaikinan. 1,5 kiloa voita sinne humahti - huh! Ja nyt paistelen torttusia. On muuten niin hyvä tuoksu täällä, että kunpa voisit sen sinne haistaa.

Meillä torttutaikina tehdään reseptillä, jonka mummani on antanut äidilleni ja äitini minulle. Tortuista ei tule lehteviä vaan pikemminkin täyteläisiä. Tässä sinulle ohje, jos haluat kokeilla:

Torttutaikina

0,5 kg voita

0,5 kg jauhoja (voit ropsauttaa vähän rennommin)

2 dl vettä

2 tl etikkaa

Pehmentynyt voi nypitään jauhojen kanssa. Vesi ja etikka sekoitetaan keskenään ja yhdistetään voi-jauhoseokseen. Taikina kovetetaan jääkaapissa. Minä teen taikinan yleensä illalla ja laitan sen yöksi jääkaappiin. Laitan taikinan suureen 3 kilon pakastepussiin ja painelen levyksi. Levyn otan jääkaapista huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen leipomista. Revin vain tylysti pussin ja niin on esityöstetty torttulevy valmis kaulittavaksi. Kaulimisessa kannattaa käyttää runsaasti jauhoja, niin tortut irtoavat paremmin alustasta. Torttusten sisälle piilotan milloin mitäkin mutta jouluaattoa varten pitää olla luumutäytettä! Paistetaan 250 asteisessa uunissa.

Uusi viikko alkaa huomenna ja se on sitten jo viikko, jonka lopulla aukeaa adventtikalenterin ensimmäinen luukku. Niin, ja paljastuu myös adventtiarvonnan voittaja.

Voimia, valoa ja iloa uuteen viikkoon,



9 kommenttia:

  1. Kaunis, herkkä, ihanaa yksinkertaista ihanuutta. Tykkään tosi paljon!

    VastaaPoista
  2. Onpa kaunis kynttelikkö! Ihana!

    Hmm, ehkä onkin hyvä juttu, että teen tortut kaupan taikinasta. Eipä tule silloin ajateltua niin konkreettisesti tuota voin määrää.. ;)

    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Huomenta Anrinko
    Kiitos sinulle. Tiedätkö, että minuakin koko ideassa viehätti juuri se yksinkertaisuus. Riisutussa ja yksinkertaisessa piilee monesti kauneuden ydin. Mukavaa päivää sulle!

    Teijallekin kiitos! Ja voimäärän ajatteleminen tekee tosiaan vähän heikoksi. Meilläkin käytetään kaupan taikinaa joulunalusaikana mutta varsinaiseksi jouluksi on vaan saatava itsetehdystä taikinasta tehtyjä torttuja. Ja jouluna ei ajatella kaloreita...
    Sulle myös kivan viikon terveiset!

    VastaaPoista
  4. Söpön näköinen!
    Itsekin tein eilen adventtikynttelikköä rautalangasta ;) Telkkaria katsellessa se hoitui nätisti siinä samalla.Tai siis tein ne rautalankaripustukset,kynttilät on kaupassa vielä,täytyy hakea,paksut tosin. Ja sitten pittääkin niistä postata.
    Ihan veikeät näyttäs tulevan.
    Mukavaa viikoa sinne!

    VastaaPoista
  5. Virvalle:
    Sulle myös oikein mukavaa viikkoa! Mulla oli eilinen ilta vähän kehnonpuoleinen, kun silmälasit menivät sangastaan rikki! Kuului vain räks ja poks ja siinä se oli sitten. Toivottavasti viikko jatkuisi vähän mukavammin...ja toivottavasti ne sais korjattua, ettei nyt tarvittis ostaa uusia laseja. Sitäpaitsi tykkään nykyisistä, eivätkä ne edes ole kovin vanhatkaan.
    Telkkarin ääressä saa näperreltyä monia juttuja. Kiva olisi sun adventtikynttelikkö nähdä. Onko sun blogia mahdollisuus päästä lukemaan? (Olen sen verran noviisi, etten oikein tiedä miten suljettujen kanssa toimitaan)

    VastaaPoista
  6. Heissan taas,
    ikävää että sanka sanoi räks ja poks!
    Täällä on ollut muuten vain vähän kehnoja päiviä muutama perätysten,luultavammin kuitenkin viettäjässä vika,en tiiä :D
    Mun blogista tuli yksityinen jokin aika sitten lähinnä mahdollisten "hämärähiipparien" takia,mutta sitä saa vallan mainiosti tulla lukemaan kun ei ole hämärähiippari :D Jos saan sähköpostiosoitteesi niin voisin laittaa kutsun sinne!
    (Mutta kynttelikkö ei ole valmis vielä,kynttilät uupuu ja rautalanka loppui nelosen kohdalla kesken,tulee kiirus saada lisää!)

    VastaaPoista
  7. Tuoltahan minä sen sivultasi löysinkin,
    kutsu on lähetetty,saa vastaanottaa jos haluaa :)

    VastaaPoista
  8. Kaunis kynttelikkö! Tulehan esittelemään sitten muutkin adventtikynttiläsysteemisi. Minä haaveilen ostavani Tukholmasta loppuviikosta vielä uuden Mailegin kynttelikön, possu-sellaisen.

    Mukavaa ensimmäisen adventin odotusta!

    VastaaPoista
  9. Virvalle:
    Kiitos, kiitos, kiitos otan kutsun sieltä heti itselleni!
    Harmituspäivät on kurjia. Mun laseja ei saanut optikko kuntoon :( Täytyy alkaa metsästämään uusia. Isäni sai jollain ihmeliimalla korjattua sangan nyt väliaikaisratkaisuksi. Toivon, että se pitää uusien lasien saamiseen saakka. Toivottavasti sullakin kääntyy päivät mukavampaan suuntaan. Nautiskellaan ainakin tulevasta adventtiajasta. Oikein luvan kanssa saa hipsutella joulujuttuja ja se jos mikä on kivaa.

    Nonnalle:
    Kiitos ja toivottavasti sopiva possukainen löytyy. Ne on munkin mieleeni ne Mailegin kyntteliköt.
    Paistan juuri pullaa (vähän niinkuin jo joulua varten ajattelin pakastaa) ja tuoksu on ihan sietämättömän hyvä. Meinaa ottaa tiukille tämä päätökesni olla kevyemmällä sapuskalla tämä viikko. En tiedä, jaksanko pullaa odottaa adventtiin saakka...
    Sinullekin suloista adventin odotusta ja joulunaikaa!

    VastaaPoista