lauantai 11. syyskuuta 2010

Kaksi hattua ja omenaisia hetkiä



   






Tänä aamuna oli asiat sillä tavalla, että taloutemme ruokavarannot olivat vähissä tai oikeastaan olemattomat. Sillä linjalla oltiin, että kaapissa oli muutama siivu kevytmetwurstia, pätkä makkaraa, ihan hiukan juustoa, tilkka maitoa, vähäsen voita, ei juuri lainkaan kasviksia ja siihen malliin. Kuivatavaroissa sama tilanne. Omenoita oli. Viikolla ei mies ollut ehtinyt kauppaan ja minä taas en turvonneen kipeän jalan kanssa mitenkään hinkunut kiertämään maratonia supermarketin ympäri. Rippeistä syntyi silti suolainen piiras ja omenagrahampiirakka. Tuli mieleen muinoin televisiossa pyörinyt Kokkisota, jossa pienistä aineksista valmistettiin herkkuja. Ilo oli suuri, kun ainekset riittivät ja sain tehtyä kattohommissa olevalle miesväelle jotakin lämpimäistä. Niin, meille saatiin tänään kaksi uutukaista hattua takanpiippuja suojaamaan.

Kauppaan päästiin iltasella. Reissu oli ihan oma lukunsa. Ensin löysin itseni samojen hyllyjen välistä äitini kanssa. Tietämättämme oltiin menty samaan markettiin. Treffasimme useiden hyllyjen kohdalla ja se oli hauskaa. Kävi vielä niinkin, että seisottiin kaikki neljä (minä, mieheni, lapsi ja äitini) perunasäkkien kohdalla vihannesosastolla ja oltiin juuri saatu säkki kärryihin, kun mies yhtäkkiä sanoi, että tuolla on hei meidän oma perunakauppias - asiakkaana siis samassa marketissa. Säkki viuhahti äkkiä pois kärryistä ja sitten kysymään, että koskahan sitä tosi hyvää perunaa olisi taas saannilla. Kauppias sitten siihen, että no tuolla parkkipaikalla saatte, on meinaan autossa perunoita, porkkanaa, punajuuria, sipulia ja vihersalaattia! Kaupias kiertää kotikylässämme muutaman viikon välein kauppaamassa tuotteitaan suoraan kotiovelle. Marketti, jossa treffattiin, ei ollut kotikylässämme vaan läheisessä kaupungissa. Mikä sattumus. Tehtiin ensin kauppaostokset ja sitten parkkipaikalta saatiin tuoretta tavaraa mukaan. Onnistunut kauppareissu.

Kuvat ovat nyt varsin omenaisia, kun vähän hullaannuin.Pellavakangas tuossa omenavadin alla pöydällä on ollut kaapissani jo yli vuoden mutta odottaa edelleen ompelijaansa. Kaihtimen siitä meinasin tehdä mutta otin tuumaustauon. Pitkäksi venähti, enkä vieläkään osaa päättää. Levitin kankaan edes pöydälle, niin on helpompi tuumailla mitä siitä ompelisi. Tuumailu on oikeastaan ihan mukavaa. Aina ei tarvitse kiirehtiä.


Tässä vielä omppupiiraan ohje. Grahamjauhot antavat mukavan säväyksen ja vaihtelua omenaherkkuun.

Vähän tuhdimpi omppupiiras

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
omenoita
sokeria, kanelia, fariinisokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään, vatkata ei tarvitse mutta toki niin tulee kuohkeampaa. Painele taikina voideltuun vuokaan ja lado päälle omenaviipaleita. Ripauta sokeria ja kanelia kyytipojaksi ja fariinisokeriakin, jos sitä sattuu olemaan. Paista 200 asteisessa uunissa. Jos haluat, voit laittaa omenoiden päälle 2 dl kermaviiliä, 0,5 dl sokeria, munan ja 1 tl vaniljasokeria vatkattuina. Minulla ei kermaviiliä ollut ja hyvää tuli ilmankin.
Iloa,


ps. Kiitos kovasti uusista tunnustuksista Tuire ja Tinttarus! Jos sopii, niin liitän ne tuonne edelliseen postaukseen ja linkitän myös sinne. Rakastamieni asioiden kärki kun pysyy samana. Olette ihania. *hymy*

23 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, ihanan tuntuinen omenapiirakan ohje, voi on kyllä ihan parasta, jos haluaa leipoa hyvää. ;=)
    Mukavaa syksyn jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  2. Olisipa ihana tuollainen kiertävä kauppias, minäkin mieluusti ostaisin vihannekset suoraan kotioveltani, kuin että kaupasta noukkisin ostoskärryyni.

    Kiitos ohjeesta, kokeillaan miltä maistuu!

    Suloista sunnuntaita!

    VastaaPoista
  3. heippa ja kiitos kivasta blogista, ihanista kuvista ja herkullisista resepteistä. tätä on kiva seurailla. tervetuloa vastavierailulle! ;)

    VastaaPoista
  4. Hauskoja hetkiä on päiväänne osunut :) Miten kiva onkaan tuotteita ostaa itse kasvattajalta.
    Omenoihin ei näin syksyllä kyllästy. Kiitos uudesta reseptistä. Ihan vesi kielelle tuli.

    Täällä ollaan ulos luontoon lähdössä tankkaamaan akkuja tulevaan rankkaan työviikkoon.

    Suloista pyhää sinulle :)

    VastaaPoista
  5. Omenan tuoksu tuntuu täälläkin. Tyttö laittelee kauraomenapaistosta saapuvaisia ystäviä varten. ILma on utuinen, mutta pehmeä. Olimme aamupäivän kuopsuttelemassa ja ropsuttelemassa pihamaalla. Tykkään tuoksutella ilmaa, kuulostella tuulta ja tutkailla pieniä ihmeitä ympärillä. NApsin tomaattia, kurkkua ja pinaattia sisäänviemiseksi. Rakas lupasi laittaa pinaattikeittoa taas. Siitä tykkää koko Riihipirtin väki!
    Teilläpä on ollut mukavainen ostosreissu.
    NAm. Tuon reseptin nappaan kainalooni!
    LÄmpöinen sunnuntaihalaus sinulle ystävä! Siu!

    VastaaPoista
  6. Melkoista hyväskää on teillä ollut tarjolla tällä viikolla! :) Itsekin pistelen suuhuni juuri nyt omenapaistosta... Aamiaisella syötiin omenapiirakkaa, että näin täälläkin.

    Poikkesin tällä viikolla taas Fiinaneuleessa ja ostin ihanaa mohairlankaa huivia ajatellen. Nuo virkkaamasi rannekkeet, mitä mohairlankaa niissä käytit? Mietin tulisiko omastanikin sellaiset. On vain kauhean ohutta. Siskoni mielestä ompelulankaa...

    Niin ja nuo mainitsemasi kolme rakasta asiaa. Ne kyllä huokuvat täältä blogistasi kautta linjan! Voi hyvin! Täällä paistaa aurinko ja mieli on hyvä.

    VastaaPoista
  7. Kiva kauppareissu!:) Ihania kuvia omenoista ja tuosta kulhosta missä ne ovat. Jospa se liina haluaakin olla pöytäliina?;D

    Mukavaa sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
  8. Omenaika on ihanaa! Meillä on naapurustossa niin paljon omenapuita, että omenat tuoksuvat jo kaukaa, kun kävelen bussipysäkiltä hiekkatietä pitkin kotiin ♥ Meillä oma Vuokkomme tuotti tänä vuonna kuusi omenaa (istutimme vuokon ja punakanelin vasta viime syksynä, uuteen kotiimme), ihan hyvä alku siis!

    Hauska kuulla kauppareissusta. Metka kohtaaminen perunakauppiaan kanssa ja hyvää onnea matkassa :)

    Edellisen postauksesi sacherkakku toi hymyn huulilleni. Wien on ihana kaupunki ja Hotelli Sacheriin tekisi mieli mennä uudestaankin herkuttelemaan. Ylipäätään kahvilakulttuuri Wienissä hurmasi.

    Kaunista sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
  9. Olipas onnistunut kauppareissu ja omenapiirakka näyttää herkulliselta. Taidan kokeilla:)

    VastaaPoista
  10. Tuija
    Leipominen on lempipuuhiani. Onneksi on pakastin, niin sinnekin voi tallettaa osan leipomuksia vierasvaraksi.
    Sinulle myös mukavaa syksyä.

    Marina
    Tuo kauppias on ihan luksusta. Aina on tuoretta tavaraa ja suoraan kasvihuoneesta tai maalta.
    Grahampiirakka on minun suosikkejani milloin milläkin täytteellä. Kannattaa kokeilla ja onnistuu oivallisesti lastenkin autellessa.

    Laura
    Kiitos sinulle, kun noin kauniisti sanot. Piipahdinkin jo :)

    VastaaPoista
  11. Tuollainen oma perunakauppias kuulostaa hyvälle! Olisi hienoa, jos täälläkin päin olisi edes joku maatilapuoti, mistä voisi ostaa kesän satoa suoraan. Joka olisi tietysti sisustettu kauniisti ja ehkäpä myynnissä olisi kotileivonnaisia tms. :)

    Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  12. Herkullisia omenakuvia! Minäkin mielelläni ostaisin perunat kotiovelta kiertävältä kauppiaalta, enkä ostaisi niitä marketista. Nyt on tosin saatu nautiskella hetki omista perunoista.

    VastaaPoista
  13. Tulin näin aamulla pikaisesti piipahtamaan ja viikonlopun reissun vuoksi näkemättä jääneitä ihanuuksia kurkistamaan. En aikonut nyt kommentoida, mutta huomasin tuossa sivubannerissa että olen kahdeksaskymmenestuhannes kurkistelija. Aika hieno luku!
    Onnittelut siitä! Ja ihanaa päivää!

    VastaaPoista
  14. Omenat ovat kyllä niin ihania, että kyllä niitä mielellään katselee! Minäkin tallennan ohjeen!

    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  15. Testailen, että tuleeko kommentit läpi. Monille teistä olen tänä iltana yrittänyt jotakin hihkaista mutta mitään ei jää näkösälle. Harmin paikka.

    VastaaPoista
  16. Haa onnistui. Siitä intoutuneena jatkan :)

    Marie
    Luonnossa mieli lepää ja saa energiaa uusiin toimiin. Minä olen tänään nauttinut tuosta sateestakin. Virkisti ihan.
    Mukavaa viikkoa!

    Tinttarus
    Mukavalta puuhasi kuulostavat. Miehen valmistama ruoka maistuu varmaan aivan erityiseltä. Meillä mies ei juuri laita ruokaa, joskus toki jotakin mutta silloin se tuntuukin aivan ihanalta! Saan kuitenkin nauttia monista muista hänen töistään ja puuhistaan. On hyvä, että kumpainenkin tarttuu luontevasti niihin puuhiin, jotka luontuvat. Yhdessä rakennetaan siinä toimivaa ja hyvää arkea.
    Omenakaurapaistos kuulosti houkuttelevalta. Sitä on meilläkin nautittu tänä syksynä. Nyt pitäisi vaan näin arkena saada leipojansormet kuriin tai pian on vyötäröllä liiaksi herkunjälkiä.
    Viikkoosi iloa.

    VastaaPoista
  17. Sini
    Kiitos, kun sanot noin ihanasti. Minun tuli hyvä mieli...

    Hyväskää on ollut liiaksi asti tekeillä. On vaan ollut kova into leipoa uudesta sadosta. Onneksi on pakastin, niin osan voi sinnekin sujauttaa.

    Tuo lanka niissä rannekkeissa on sitä suosikkiani, josta olen varmaan joskus aiemminkin täällä maininnut. On siis Dropsin Kid-silkiä (75% mohairia, 25% silkkiä). Minusta se tuntuu iholla sopivan pehmeältä ja lämpimältä. Kevyttäkin on, joten kovin miellyttävä on käytössä. Oliko samaa lankaa, jota ostit?

    Piuza
    No niinpä, ehkä se tosiaan haluaakin olla pöytäliina. Tosi hauskasti sanoit :)

    Lumiomena
    Omppujen tuoksu vaan on niin herkullinen. Nyt minun tekisi mieli saada vielä vähäsen kaneliomenaa :)

    Wien hurmasi meidätkin. Kahvilat, museot, musiikkitarjonta. Koin tähän saakka elämyksellisimmän Bach -konsertin juuri Wienissä Musikvereinissä. Ah; akustiikka, tunnelma ja Bachin sointi.

    VastaaPoista
  18. Miia
    Kokeile ihmeessä. Hyvää tulee mustikoilla tai puolukoillakin tuosta samasta pohjasta. Herkkuhetkiä!

    Kesäkukka
    Sellainen puoti olisi muuten elämys. Mieleeni yhtäkkiä palasi lapsuusaika ja se, kuinka vanhempieni kanssa käytiin usein lauantaisin juuri sellaisessa "maatilapuodissa". Sitä ei ole enää nykyään. Harmi - oli aina tuoretta tavaraa ja suoraan tiloilta.

    Esmeralda
    voi kun kuulosti kivalta ne ihan omat potut. Perunamaa se olisikin kiva juttu. Minusta oman pappani perunoita ei ole oikein mikään voittanut :)

    Piupau
    Voi että, tosiaan luku taisi mennä rikki. Kiitos :) En olisi kyllä vuosi sitten osannut kuvitella, että oikeasti saisin iloita näin runsaasta lukijajoukosta ja ihanista voimaa antavista kommenteista. Enkä sitäkään olisi uskonut, että näin monta käyntiä täällä ikuna kuuna päivänä tulisi olemaan. Kiitollisin mielin täällä olen.

    Päivä on ollut hyvä, toivottavasti sulla myös.

    Nonna
    Kiva, että otit talteen. Minusta tuo graham tuo sopivasti vaihtelua. Mukavaa viikkoa!


    KUTEN TEILLE IHAN KAIKILLE!
    MINÄ KÖLLÄHDÄN SOHVANMUTKAAN TÄMÄN ENERGISEN JA VAUHTIRIKKAAN PÄIVÄN JÄLKEEN. MIEHEN KAINALO KUTSUU :)

    VastaaPoista
  19. No nyt on joitakin kommentteja mennyt teillekin päin läpi. Mikähän tässä Bloggerissa on ollut vialla? Onkohan se vaan minulla vai yleisemminkin...

    VastaaPoista
  20. Tulin vielä kommentoimaan, että jätin sinulle blogiini tunnustuksen. Nyt tosin huomasin sinun saaneen sen jo. Mutta kertaus on hyvästä ja sinun blogisi niin ihana, joten ole hyvä :)

    VastaaPoista
  21. Heippa, oma lankani on Rowanin Kidsilk Hazea (70 % mohairia ja 30 % silkkiä). Melkolailla samaa laadultaan, mutta paksuudesta en tiedä :) Nyt ei ole kyllä ehtinyt kerroksia syntymään. Voisin kyllä kokeilla siitä rannekkeita. Tuo virkattu malli näyttää tosi kivalta ja on varmaan melko nopea tehdäkin.

    Mukavaa sadeiltaa!

    VastaaPoista
  22. Lumiomena
    Kiitos valtavasti! Liitän tunnustuksen tänne iloiten.
    Mukavan loppuviikon toivotuksin,
    Anu

    Sini
    Se on ihana lanka, olen siitäkin tehnyt pieniä töitä. Laadultaan on lämmin ja pehmoinen. Molemmista tykkään. Tuo malli oli todella joutuisa tehdä ja tykkään siitä, että se on ilmavan oloinen. Ovat kivat sisällä pidettävänä asusteena, eivät sisällä liian kuumat vaan sopivan lämmittäväiset.
    Mukavaa oloa ja kivoja neulontahetkiä,
    Anu

    VastaaPoista
  23. i adore this post. your world give me peace of mind and warm heart inside. thank you for that.

    VastaaPoista