torstai 30. syyskuuta 2010

Sumua


Olen kulkenut kuin sumussa viimeiset puolitoista viikkoa. Olen nähnyt nenänpäähäni saakka, aina seuraavaan välittömästi hoidettavaan työtehtävään asti. Alati kasvavien koepinojen takaa on pilkottanut vain hiustupsu ja teekuppi. Hartiat ovat jumissa ja istumalihakset hellänä. Käy ihan työstä tämä touhu näin yli kolmen vuoden tauon jälkeen. Huomaan, että minun on vaikea antaa hylättyä ja jokaiseen koepaperiin haluaisin kirjoittaa tarinan kaikesta siitä onnistumisesta tai sitten lohdutella epäonnistunutta, ettei vallan toivoaan menettäisi. Rutiinit ovat täysin hukassa. Ei kai se toisaalta ole ihmekään näin pitkän tauon jälkeen. Ensi koeviikolla olen varmasti jo rautaisempi täti, vaikka en silti kyllä halua unohtaa empatian tunnetta, osallistumista onnistumisiin ja lohdutusta niihin toisenlaisiin hetkiin.

Aamulla lähtiessäni töihin, oli jokilaaksossa valtavan kaunista. Oli ihan oikeaa sumua sen päänsisäisen lisäksi. Siitä oikeasta nautin kaikellani. Onneksi kamera oli mukana, niin sain otettua muutaman valokuvan. Etäisyydet katoavat sumussa ja siinä on jotakin jännittävää.

Päänsisäinen sumetila hälveni päivän mittaan, kun sain tarkistettua viimeisen keskeneräisen pinon, suunniteltua uusia kursseja, siivottua työhuonetta ja toimitettua melkoisen määrän muitakin asioita. Ostin tämän seesteisen illan kunniaksi itselleni  iltapalaksi Valion Kahvi -jogurttia. Olen myös antaumuksella selannut postilaatikkoon päivällä kolahtanutta Gudrun Sjödenin talvikuvastoa (siitä kuvasin ylläolevat kaksi kuvaa; pilkullisen mekon ja kuvan, jossa sukset) sekä kuunnellut pienen musikantin ksylofoniesitystä. Huomenna on taas uusi päivä. Uudet voimat myös.

Päivä vain ja hetki kerrallansa,
siitä lohdutuksen aina saan.
Mitä päivä tuokin tullessansa,
Isä hoitaa lasta armollaan.
Kädessään hän joka päivä kantaa,
tietää kaiken, mitä tarvitsen,
päivän kuormat, levon hetket antaa,
murheen niin kuin ilon seesteisen.

Joka hetki hän on lähelläni,
joka aamu antaa armonsa.
Herran huomaan uskon elämäni,
hän suo voimansa ja neuvonsa.
Surut, huolet eivät liikaa paina,
ne hän ottaa itse kantaakseen.
"Niin kuin päiväs, niin on voimas aina."
Tähän turvaan yhä uudelleen.

Virsi 338
 
 
Sinulle hyvää mieltä tulevaan viikonloppuun,

26 kommenttia:

 1. Voi Anu, en usko että olet koskaan "menettänyt"empatian kykyäsi. Luulen että kotiäiti vuotesi ovat vain vahvistaneet niitä? Ammattisi on raskas mutta taatusti myös antoisa;-) omista pienistä pellavapäistäkin kasvaa niin nopeasti isoja koululaisia..

  Tsemppiä huomiselle päivälle ja rentouttavaa viikonloppua. Turvallisissa käsissä on hyvä levätä!

  VastaaPoista
 2. Jaksamista! Kuvasi ovat kauniita.

  VastaaPoista
 3. Voi, koeviikko on varmasti raskas! Olen opettanut jonkin verran, mutta vain sivutoimisesti ja muistan, miten hurjaa kokeiden korjaaminen oli. Onneksi pian koittaa viikonloppu.

  Syyssumu on kaunista. Vaikka toisinaan väsymys ottaa ylivallan, ei syksyä voi olla rakastamatta. Ja ihania ovat nuo vaatekuvatkin.

  Minä pidän tosi paljon tuosta virrestä. En kauheasti avaudu näistä asioista, mutta tulen körttiseudulta (mikä varmaan selittää tätä avautumattomuutta - hyvässä ;) ) ja joten virret ovat minuun sisäänrakennettuja. Saan tuosta virrestä erityistä voimaa. Kiva, että toit sen sanat tänne.

  Iloa arkeesi!

  VastaaPoista
 4. Uuden aloittaminen vaatii aina erityistä ponnistelua, voimia sinulle. Koruni sanoman mukaan; päivä kerrallaan.
  Sumu on pehmentänyt täälläkin maisemaa useana aamuna. Kaunista.

  VastaaPoista
 5. Ihan aarre oppilaille saada noin emppis ope! Toivottavati löytyy se kultainen keskitie pystyä tekemään työnsä huolella ja paneutuen kuormittamatta silti liikaa itseään. Jaksuja!

  Täällä oli eilen myös aivan upea sumu, tykkään. Kuvistasi myös.

  Hyvää alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Voi kunpa omatkin opet olis joskus ollut jotain sellaista, kun sinä tunnut olevan. Tosin olin ihan hyvä kiltti ja ujo oppilas, joten paljon en kannustusta tahi ojennusta saanut muutenkaan, sellainen huomaamaton ja vaivaton :)

  Gudrun Sjöden, ah. Ihana tunnelma taas tässä uusimmassakin katalogissa. Alkoi harmittaa miksen oo säästänyt kaikkia kuvastoja, on ne vaan niin kauniita.

  Mutta kyllä on sumua tässä aamussakin, toivottavasti viikonlopuksi kirkastuu.

  VastaaPoista
 7. Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 8. Päivän Sana 1. lokakuuta 2010
  Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa.
  Ef. 6:10
  VAhvistavan, lopunkin sisäisen sumun hälventävän halauksen lähetän luoksesi, Anu!
  Teet työtäsi suurella sydämellä ja se on lahja oppilaillesi. Olet lahjana itse saanut sen tuntevan sydämen!
  Nyt astelen tuonne ulos aamusumun kaunistamaan maisemaan ja ajattelen sinua lämpimästi.
  Tyyntä ja rauhaisaa , siunattua viikonloppua sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 9. Kauniita sumukuvia Anu.
  Voin hyvin kuvitella sinut empatiantäyteiseksi ihmiseksi.
  Selkeneviä sumuja toivotellen!

  VastaaPoista
 10. Todella kauniita kuvia!! Mukavaa, että sait pinot pienemmiksi!
  Oli pakko tulla poikkeamaan blogimaailmaan tässä omien töiden lomassa. Minulla pinot kasvavat ja n. 100 muistiinpanoa kirjoittamatta, blääh. Onneksi on viikonloppua edessä, yksi rutistun vielä töissä ja sitten huokaisen!

  Gudrunilla on nättejä vaatteita!

  Rentoa viikonvaihdetta toivotellen!

  VastaaPoista
 11. Sumu on kaunista. Joskus se on myös vähän pelottavaa.

  Minullekin on joskus aiemmin tullut Gudrun Sjödenin kuvasto ja arvasin heti kuvista, että ne ovat sieltä. Se on niin omintakeinen mallisto, että ei voi paljon erehtyä.=)

  voin vain kuvitella, millaista arvosanojen antaminen on, kun tuntee oppilaan ja näkee hänen osallistumisensa ja persoonansa päivittäin.

  Mukavaa viikonloppua!:)
  Paula

  VastaaPoista
 12. Ihania nämä kuvat, niin kauniin utuisia.
  Tsemppiä sinne työmaailmaan, ei varmasti ole helppoa taas "opetella" niihin kuvioihin.

  VastaaPoista
 13. Ihania kuvia! Koeviikko tosiaan...meillä on oltu pulpetin toisella puolella :) Kannustettu ja kyselty onnen toivotuksia lähetelty koerytäkkään. Hyvin nuorukaiset onneksi jaksoivat. On varmaan hurja koepino tarkastettavana. Sinun kultaisella sydämellä menee varmasti tovi ennen kuin ne on korjattu. Olispa kaikki opettajat kaltaisiasi :)

  Rentouttavaa viikonloppua sinulle perheesi parissa <3

  VastaaPoista
 14. Ihanaisia, herkkiä kuvia. Kuvauksesi viestii, että sitoudut työhösi lujasti ja lämmöllä:) Jaksamista!

  Lämpimin ajatuksin, levollista viikonloppua toivottaen,
  Hannah lehmuskujalta

  VastaaPoista
 15. Kauniita utuisia kuvia.

  Monena aamuna töihin mennessä olen ihaillut joella sitä sumua tai mitä se on, mikä joesta nousee. Ja harmitellut kun kameraa ei ole ollut mukana. Paitsi että aina on aamuisin työmatkalla hieman liian kiirekään pysähtelyihin ja valokuvaukseen.

  Rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 16. Tietyllä tavalla kotiäiti-aikasi on varmasti muuttanut Sinua, mutta minäkään en usko millään, että empatiasi olisi mihinkään haihtunut.

  Vähän niin kuin tuo sumukin, joskus sen näkee kunnolla. Kauniina tai pelottavana, voimakkaana tai heikkona. Mutta se on silti aina sumua...

  No tulipas syvällistä tekstiä. :D

  Joka tapauksessa oikein tunnelmallista viikonvaihdetta Sinulle.

  -Sanna

  VastaaPoista
 17. Upeita syyssumuisia kuvia ... ihan kuin unessa ... kaunista !

  Rentouttavaa ja virkistävää viikonloppua :)!

  VastaaPoista
 18. Olet ehkä joskus maininnut, mikä on opetusaineesi, mutta en ilmeisesti ole silloin vielä lukenut blogiasi...? Saako sitä kysyä? Kokeiden kommenttikirjoituksista päätellen, et ainakaan ma-fy-ke-ope ole :-) Enkä kyllä ole kielten opettajienkaan ikinä nähnyt mitään kommentteja kirjoittavan. Siis reaali/äikkä? :-)

  VastaaPoista
 19. Aamunkukka
  Kiitos. Oman lapsen myötä moni asia on saanut vahvistua ja kasvaa. Työstäni tykkään ja erityistä siinä on mahdollisuus saada kohdata toinen ihminen, olla läsnä ja tehdä löytöjä yhdessä. Oppia tulee nimittäin omaan suuntaani yhtä lailla kuin siihen toiseenkin suuntaan eli minulta heille.
  Paistan juuri vohveleita ja ollaan otettu rennosti koko päivä :)
  Isän käsissä on paras turva!

  Tanja
  Kiitos molemmista. Sumussa on viehätystä.

  Lumiomena
  Niin se on sekä opiskelijoille että opettajille. Oikeudenmukaisen arvioinnin tavoittaminen ja jokaisen vastauksen punnitseminen ja sijoittaminen omalle paikalleen pisteiden maailmassa otti nyt kovasti aikaa. Pitkä tauko kangisti mutta ensi koeviikon luulen sujuvan jo helpommin. Ainakin toivon niin.
  Ja syksyä ei tosiaan voi olla rakastamatta. Olen porskuttanut villasukissa ja nauttinut niin suunnattomasti.
  ja ihanaa, että sait itsellesi tuosta virrestä. Kiitos kun kerroit.
  Jaksuja sinnekin ja hyvää lauantaimieltä

  VastaaPoista
 20. Helena
  Jaksamista sinulle työhösi ja valoa syksyysi

  Piupau
  Kiitos ja onpa ihana koru, jossa noin sanotaan. Sumu on upeaa katseltavaa. Olin niin tyytyväinen kun kerrankin olin ottanut kameran töihin mukaan ja sitten kohtasin tuon ihanan usvan.

  Amelia
  Kiitos paljon. Keskitietä etsin ja uskon sen löytäväni taas kun tulee tottumusta lisää ja vanhat taidot palaavat mieleen.
  Nautitaan syyssumuista ja raikkaudesta.

  VastaaPoista
 21. Teija
  Kiitos ♥
  Kaikenlaiset oppilaat on ihania - myös hiljaiset. Nytkin oli yhdellä kurssillani tyttö, joka ei kertaakaan viitannut tai sanonut mitään mutta jos katse voisi puhua, olisi hän ollut luokan aktiivisin osallistuja. Huomasin kuinka hän oli niin kiinnostunut kaikesta ja antoi kyllä olemuksellaan minulle monta kertaa tosi hyvän olon siellä luokassa.
  ps. viikonloppufiilikseni on kirkas ja tuntuu hyvältä - huusholli on tosin siivoamatta mutta nyt tarvitaan lepoa

  Tuija
  Kiitos samoin! Vohvelin paistossa täällä :) Sopivasti pääsen aina kirjoittamaan pätkän ja sitten taas välillä laittamaan seuraavaa vohvelia paistumaan...

  VastaaPoista
 22. Tinttarus
  Voi että, miten lämmitti, kiitos! Niinhän se tosiaan on, että lahjaahan se, että tuntee ja saa tuntea. Olet mielessäni ja Riihipirtin tunnelmaa käyn kahmimassa tosi usein. Sanoistasi, kuvistasi saan aina mukaani levollisen ja hyvän olon, iloa ja virvoitusta.
  Siunausta teidänkin viikonloppuun.

  ryppymekko
  Kiitos sinulle. Jo on selkeämpää ja se tuntuu hyvältä. Hyvää oloa sinullekin.

  VastaaPoista
 23. Hanni
  Kiitos ja toivottavasti sinäkin sait hommat hyvään malliin, niin että on hyvä olo viettää viikonloppua. Leppoisaa lauantaita sinulle!

  Paula
  Sumussa on se pelottavakin puoli mutta tuo oli onneksi varsin lempeä aamusumu ja aurinko paistoi sen lomasta.
  Sehän se tosiaan, kun oppilaita näkee päivittäin ja kaikille toivoisi parasta...
  Gudrunin kuvastot ja mallistot ovat ihania. Tykkään katsella hyvin tehtyjä kuvastoja ja imeytyä siihen tunnelmaan.

  Tiina
  Kiitos ja sitähän se tosiaan niin monessa on ollut tämä alkusyksy sitä opettelemista. Tuntuu ihan hassulta, että työtä, jota on pitkään jo tehnyt pitää opetella tekemään uudelleen. Toisaalta siinä on se hyvä puoli, että näkee monet asiat kirkkaammin kun on saanut niihin etäisyyttä. Monta hyvää oivallusta on jo tullut syksyn aikana omaan työhön liittyen.
  Mukavaa lauantaita!

  Marie
  Niin tosiaan teillä ollaan pulpetin toisella puolella. Mukava kuulla, että pojat jaksoivat ja kuuluu hyvää. Kodin ja perheen rooli siinä kannustamisessa ja tukemisessa on suuri. Teidän pojilla on hyvä olla, kun on vanhemmat, jotka ovat läsnä niin aidosti kuin te olette. Sinun blogistasikin oikein huokuu välittäminen ja rakkaus perheeseen ja kotielämään ja minä viivyn aina kovasti kuulumisiesi ja tunnelmienne parissa.
  Kiitos kauniista sanoistasi. Ne lämmittävät niin.
  Hyviä hetkiä Marie!

  VastaaPoista
 24. Hannah
  Levollista viikonloppua sinullekin ja kiitos lämpöisestä kommentista.

  pioni
  Sehän se, että kamera on harvoin töissä mukana ja aikaakaan ei aina ole kuvaamiselle. Minä olen tänä syksynä koittanut oikein keskittyä siihen, että varaisin reilusti aikaa työmatkaan. Silloin siitäkin voi nautiskella ja ehtii huomata kaikenlaista. Kaikkina aamuina ei eihanne toteudu mutta onneksi edes toisinaan.

  Sanna
  Ihanasti kirjoitit - kiitos. Asiat tosiaan näyttäytyvät eri aikoina eri valossa. Sumukin.
  Kivaa viikonloppua ja koiruudelle terkkuja!

  Siniseen taloon myös rentouttavaa viikonloppua! itsellenikin tulee noista kuvista mieleen unikuvat. Ehkä se on tuo utuisuus, joka luo sen mielikuvan.


  Anonyymi
  Hei ja toki sopii kysyä. Oikeaan osuit - reaaliopehan minä olen ;)

  VastaaPoista
 25. Olet varmaan mitä ihanin ope. Minua ihan surettaa, kun pienessä kyläkoulussa oli jokin aika sitten opettaja, jonka elämäntehtävä tuntui olevan oppilaiden halveksunta ja alentaminen. Arvosteluissa hän ei kirjoittanut yhtään positiivista asiaa. Uskon, että lapseni eivät nyt ihan niin toivottomia tapauksia ole etteikö missään aineessa olisi yhtään mitään positiivista sanottavaa. Opettajat ovat erittäin tärkeitä ihmisiä lasten elämässä ja heidän tekemisillään ja sanomisillaan on vaikutusta - hyvässä ja pahassa.

  VastaaPoista