perjantai 10. syyskuuta 2010

Wieniläistunnelmaa ja tunnustuksia - herkkusacherin resepti







Viikonloppu on alkanut. Jaksoin tänään olla töissä kurjasta flunssasta huolimatta, joten hurraa siitä.  Nyt istun lämpöiset sukat jalassa ihan vetelänä ja hörpin mitäpä muuta kuin kuumaa teetä. Aika ihanaa - siis tämä oleilu eikä niinkään velttous. Pieni mies nukkuu ja isompi on autoremontissa. Sitä lajia on miellä ollut viime aikoina kovasti mutta kohtapuoliin on nekin asiat saatu onneksi hoidettua. Huomisen päivän kohdalla on kalenterin sivu täysin tyhjillään. Tiedät varmaan sen tunteen miten upeaa on aloittaa päivä, kun on vapaus tehdä kaikkea mukavaa, eikä ole kiinnitettynä mitään ennalta sovittua. Minä tarvitsen tuollaisia päiviä.

Viikonloppu on oivallinen hetki leipoa hyväskää ja koota pöydän ääreen läheisensä nauttimaan. Laitan tähän yhden mieluisista suklaakakkuresepteistäni, jos vaikka sinulla olisi juuri tänä viikonloppuna mieliteko tummaan ja täyteläiseen suklaaherkkuun, joka sulattaa oman ja muidenkin sydämet. Kuvissa olevat kupit toin vuosia sitten Wienin matkalta. Ostin ne Hotel Sacherin  kahvilasta, jossa maistelimme aitoa Sacheria. Vertailun vuoksi kävimme toki myös Demelissä testaamassa kilpailevan suklaatortun. 

Tässä siis eräs klassikkokakun ohje (kirjasta Ihana suklaa), tosin ilman sitä tuttua aprikoosihilloa:

Sachertorttu

45 g siivilöityä kaakaojauhetta
1,5 dl kiehuvaa vettä
125 g pehmitettyä suolatonta voita
200 g hienoa sokeria
2 kevyesti vatkattua munaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
165 g siivilöityjä erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Suklaakuorrutus
125 g suolatonta voita
90 g tummaa eli väkevää suklaata
90 g taloussuklaata
1 rkl vaaleaa siirappia

Koristelu
30 g valkosuklaata
30 g maitosuklaata

Pohja:
Vatkaa siivilöity kaakao ja kiehuva vesi sileäksi seokseksi. Jäähdytä huoneenlämpöön. Vatkaa voi ja sokeri keveäksi vaahdoksi. Lisää vähitellen munat ja vanilja. Jos seos paakkuuntuu, sekoita siihen ruokalusikallinen jauhoja. Sekoita joukkoon kaakaoseos ja suola. Siivilöi jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe, taikinaan kolmannes kerrallaan varovasti metallilusikalla käännellen. Kaavi taikina voideltuun, jauhotettuun ja vuorattuun (leivinpaperirinkula ja reunoille suikale) vuokaan (23 cm pyöreä vuoka) ja paista 180 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes kakun keskelle upotettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja kumoa ritilälle. Sulata kuorrutuksen aineet. Valuta kuorrutusta kakun pinnalle ja reunoille ja levitä palettiveitsellä (On muuten loistava väline. Omasta palettiveitsestäni en enää luopuisi.).Koristele valko- ja maitosuklaaraidoilla, jotka voit norottaa kakun pinnalle lusikan pesästä tai pursottaa ohuiksi viiruiksi. Tarjoa viileänä kermavaahdon kera.

Sitten vielä tunnustusasiaa. Sain lisää tunnustuksia.


Tämän minulle antoivat Tuittu ja Rouva M. Kiitos tuhannesti!



Tämän sain Riitalta, Tinttarukselta, Tuirelta ja Lumiomenalta sekä Taikulta. Kiitos kovasti!



Riitan tunnustukseen liittyi tehtävä kertoa kolme asiaa, joita rakastaa ja liittää mukaan rakas kuva.  Minun listallani ovat:
 Perhe ja läheiset
 Jeesus
Koti
Tätä voisin jatkaa vaikka kuinka paljon ja varmasti rakastamieni asioiden listaan pääsisi mukaan  kauneus. Ihan kaikissa muodoissaan. Kauneus voi olla kätkeytyneenä pieneen hetkeen toisen ihmisen rinnalla. Se voi piiloutua katseeseen, sanaan,  ajatukseen. Kauneudesta voi nauttia silmillään, korvillaan, ihollaan. Kauneutta on jakamisessa, läsnäolossa, kuulemaan herkistyneissä korvissa ja kohtaavassa kosketuksessa. Kauneus voi pelastaa kurjan päivän, nostaa maasta ja pitää otteessaan. Kauneutta on rehellisyydessä. On kaunista olla aidosti oma itsensä. Kauneus on harmoniaa, sopusointua. Sitä on hiljaisuudessa, rauhassa, sovussa. Sinä ja minä olemme kauniita juuri tällaisina omille paikoillemme luotuina.

Valitsin rakkaiden kuvien joukosta tämän viime keväisen otoksen, jossa lapsi kurkistaa kuumailmapallon korin reiästä. Oman rakkaan onnellisuus on valtavan kaunista ja koskettavaa.


Tunnustukset jätän tällä kerralla ihan teitä kaikkia varten tähän. Jatkan niitä siis juuri sinulle.
Mukavin ajatuksin



ps. Huom! Rakas ystäväni "Siperiassa"... Käheästi mutta kovaa hihkun, että ONNEA  synttäritytölle!!

13 kommenttia:

  1. Tunnustuksia ropisee, onnea! Täällä on niin kaunista, kaikella tavalla. Kurkkaisitko blogiini. :)

    VastaaPoista
  2. Tuire
    Oi, paljon kiitoksia! Kävin kurkkimassa :)
    Palaan vielä oiekin rauhassa lukemaan viime aikojen kuulumiset.
    Nyt pujahdan lakanoiden väliin. Hyvän yön toivotuksin Anu

    VastaaPoista
  3. Ihana lukea taas teidän kuulumisia :)
    Tännekin on syysflunssa rantautunut ja tohinat hetkeksi rauhoittuneet.
    Vau mikä kattaus teillä on ollut!
    Levollista viikonloppua <3

    VastaaPoista
  4. Rouva M
    Pikaista paranemista sulle. Vaikka flunssa on kurja vieras, niin ainakin tulee väkisin levähdettyä ja annettua aikaa itselleen. Koitetaan nauttia tästä joutilaisuudesta.
    Tykkään kattaa :) Tuossa on alla vanha virkattu pitsiliina ja huolimattomasti rypyssä pöydän keskellä kangaskaupan palakopasta ostettu edullinen läpikuultava kangaspala. Kynttilöitä paljon. Heti tuli jotenkin Wiiniläistunnelma omaan ruokapöytään. Tykkään harrastaa tällaista "matkailua" kotipöydän ääressä.
    Leppoisaa lauantaita,
    Anu

    VastaaPoista
  5. Onnittelut tunnustuksista:)

    Kakku on varmasti herkullinen, nams!

    Mukavaa viikonloppua!

    Karita

    VastaaPoista
  6. NAm.KAunista. Herkullista.
    Toivottavasti vointisi jo hiljalleen asettuu parempaan. Paranemishalauksen laitan matkaan!
    Ja käväisehän nappaamassa luoksesi toinenkin vaaleanpunainen plakaatti luotani Riihipirtiltä:)
    HAluan sen sinulle ojentaa. Koska olet juuri se, joka olet! Olet yksi kiitollisuuteni siemen!
    Voihan hyvin ja toivottavasti pian tavataan!

    VastaaPoista
  7. Onnea tunnustuksista :)!

    Kakku näyttää herkulliselta ja ohje kuulostaa vastustamattomalta ... siis sitä kokeilemaan.

    Mukavaa lauantai-illan jatkoa :)!

    VastaaPoista
  8. Olipas makoisan oloinen suklaakakkuresepti. Meillä herkuteltiin tänään mustikkapiirakalla, mutta suurena suklaan ystävänä pistän ohjeen korvan taakse ja kokeilen sitä lähiaikoina.

    VastaaPoista
  9. Karitalle kiitos
    Ja namia on. Onneksi on pakastin ja sinnekin voi leipoa. Mulla on nyt meneillään oikea leipomiskausi...

    Tinttarus
    Kiitos ystävä! Ihanista sanoista, halauksesta ja plakaatista myös. Halaus voi pelastaa päivän - olen ehdottomasti halausihmisiä.
    Nyt on vointi jo vähän parempi yskän osalta mutta vielä olen aika vetelä. Toisaalta pitkästä aikaa osaan olla vaan, enkä murehdi siivouksesta enkä muistakaan kotitöistä. Paussi taisi olla paikallaan.
    Siunausta viikonloppuusi. Ja kovasti haluaisin treffata. Kunhan kuntoon pääsen, niin olisi kyllä oikein mukavaa rupatella nenäkkäin kaikessa rauhassa.

    Siniseen taloonkin kiitoksia
    Tuota kakkusta kannattaa kokeilla, kun on mnelko vaivaton tehdä ja herkullinen maistella. Tömäkät suklaajutut ovat parhaimmillaan minusta kylmänä syyskautena. Ajatuskin suklaasta jo lämmittää.

    Päivi
    Kiva, että teilläkin on suut herkussa siellä. Niin viikonloppuna kuuluukin :) Minusta on hauska miettiä tulevaa viikonloppua aina vähän siltäkin kantilta, että mitä hyvää perheelle laittaisi. Lapsen kanssa leipoessa on reseptit kovasti yksinkertaistuneet mutta olen huomannut sen olevan kyllä vaan mukava asia. Saadaan leipoa yhdessä ja se tunnelma on tärkeää.
    Tämä sachertorttu on siitä kiva, että ei ole liian tumma. Kaikki kun eivät ihan tummasta pidä. On siis aika turvallinen tarjottava vieraspöydässä.
    Siunattua ja mukavaa viikonloppua teille.

    VastaaPoista
  10. Ihanasti puhuit kauneudesta. Hauska hymyilevä poika.:)

    Hyvää lauantai iltaa!
    Paula

    VastaaPoista
  11. ..siis hauska kuva, hymyilevästä pojastasi.:)

    Paula

    VastaaPoista
  12. Paula kiitos
    Minustakin tuo kuva on aivan ihana. Laitoin sen tänne blogiinkin viime keväänä, kun sitä katsellessa tulee niin hyvälle mielelle.
    Lauantaiterveisiä sinulle

    VastaaPoista
  13. Siperia kiittää. :)

    VastaaPoista