keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Suklaaterapiaa








Kesän ensimmäinen päivä on illassa. Työviikko on ollut raskas 12 tunnin työpäivineen ja huominenkin vierähtää työn merkeissä. Silti olen reippaalla mielellä ja aika innoissani sillä lomaan on enää muutama päivä. Toki kesällä on kesäkokeiden tarkistamista ja suunnittelutöitäkin mutta aikataulun saan itse päättää ja siitä pidän.
Aloitin lomalle laskeutumisen leivonnan merkeissä. Huomasin ylioppilaslakkien reseptin vanhempieni keittiön seinäkalenterista (Kotilieden kalenteri) ja inspiroiduin heti. Jotenkin ohje passaa ihan ammatillisestikin tähän viikkoon  ;) Olisivat silti kauniita myös ylioppilaan juhlapöydässä tai vaikkapa pienenä makeana lahjana kevään ylioppilaalle.

Ylioppilaslakit

250 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 muna
1 dl kermaa
3 dl jauhoja
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

täyte: hilloa tai notkistettua pähkinävoita (tein molempia ja nam!)

kuorrutus:
100 g tummaa suklaata
1 rkl voita
sokerikuulia
250 g tomusokeria
n. 2 rkl vettä

Rasva ja sokeri vaahdotetaan. Muna ja kerma lisätään sekoittaen. Lisätään kuivat aineet seuloen. Taikina pannaan puoleksi tunniksi jääkaappiin, jonka jälkeen se kaulitaan ja siitä otetaan pienellä juomalasilla tai muulla pyöreällä muotilla pikkuleipiä. Paistetaan 175 asteessa 5-10 min. Jätetään vaaleiksi.
Kuorrutuksia tehdään kaksi. Toinen suklaasta ja voista vesihauteessa ja toinen sekoittamalla tomusokeri ja vesi keskenään. Puolet pikkuleivistä kastetaan noin puoliksi suklaaseen siten, että saadaan hatulle lippa. Lipan koristukseksi kuula. Sitten levitetään sokerikuorrutus ja kovettumisen jälkeen täytetään. Alapinnaksi tulee koristelematon pikkuleipä. (Minä tein näin mutta Kotilieden ohjeessa täytettiin heti suklaaseen kastamisen jälkeen ja sitten vasta pantiin sokerikuorrute)

Leivontaterapia toimi ja taas jaksaa pakertaa :) Harkitsen pitäisikö katsoa Pieni suklaapuoti -elokuva jonakin iltana ihan vain sen takia kun muistan siinä olevan niin ihastuttavia suklaisia leivontakohtauksia...

Voimia ja iloa viikkoosi!

Anu
ps. Mitä sinä odotat alkaneelta kesältä?

17 kommenttia:

  1. Ihana laskeutuminen lomaan =D Hienoja nuo keksit!
    Odotan lomalta tietenkin aurinkoisia päiviä, ihania reissuja kotimaassa, mukavissa ja uusissa paikoissa vierailua, kohtaamisia, yhdessä oloa, että pääsisin soutuveneen kyytiin ja kuulisin laineen liplattavan veneen kylkiin, rauhaa ja kiireettömyyttä, ennakoimattomia lähtöjä, jäätelöä, käsitöitä...lista näyttää olevan loppumaton =D

    VastaaPoista
  2. Aah, kauniita kuvia!

    Vitsit, kun noista pikkuleivistä tuli omat yo-juhlat mieleen 16 vuotta sitten (hui, kun niistä onkin pitkä aika!).
    Leivottiin äidin kanssa vastaavia kovassa helteessä pikkuruisessa keittiössä...
    Resepti ei ollut kyllä sama, keksitaikinassa oli muistaakseni mm. kookosta. Vaiva kannatti, saimme kovasti kehuja vierailta.

    Lomalta odotan ennen kaikkea kiireettömiä aamuja, ollaan vaan-tunnetta ja spontaaneja suunnitelmia ja retkiä. Koko perheen yhdessä oloa.

    VastaaPoista
  3. Suklaa auttaa aina! Kauniita leivonnaisia ja lasit ovat ihanat!. Mukavaa, että pääset pian nauttimaan kesästä. Minun rantapeittoni on postissa. Tulisipa lämmin kesä!

    VastaaPoista
  4. Hinoja ja varmasti maukkaita, nuo keksit.
    Minä odoten kesältä aurikoa ja lämpöä... leppeitä kesä iltoja... lomaa, joka alkaa vasta elokuun viimeisenä viikkona..:)

    Oikein ihanaa lomaa sinulle!

    VastaaPoista
  5. Ihania pikkuleipiä! Juhlan odotusta ja tuntua on ilmassa.
    Vielä en ole päässyt odotuksissa sinne helteisen ja rennon kesän puolelle. Loppurutistusta pakerretaan töissä, mutta pian pian on aikaa uusille ajatuksille :))
    Kaunista alkanutta kesää sinulle <3

    VastaaPoista
  6. Kauniita, ihania kuvia. Minäkin herkistyin muistelemaan omaa ylioppilaskevättäni jo 19 vuotta sitten. Jotain erikoista ja ikimuistoista ylioppilaaksi tulossa on, koska edelleen muistan niin tarkkaan noiden toukokuisten päivien tunnelman, juhlavalmistelut (ja kaikki pikkuleivät!), jännityksen, ruusut, opettajien juhlavat ilmeet.

    Hyvää helatorstaita ja ihanaa suvivirren ja koko kesän odotusta!

    VastaaPoista
  7. Ihania pikkuleipiä ja rentouttavaa lomaa! Olet varmasti sen ansainnut!
    Minä odotan kesältä sinun tapaamista! Toivottavasti saadaan sopiva aika. Mukavia lakkiaisia! Nenäliinat mukaan. =0)

    VastaaPoista
  8. Pieni suklaapuoti elokuvaa en olekaan katsonut pitkään aikaan. Hyvä idea varmastikin katsoa se sateisena kesäpäivänä, suklaan kera tietenkin;)

    VastaaPoista
  9. Hauska keksi-idea! Pitääpä ottaa talteen...tulevan varalle.
    Minäkin ihailin noita sinun lasejasi! Todella kauniit. Tämäkin tahtoisi :-)

    Minä leivoskelin äsken laventelibiscotteja. Ihan hetken mielijohteesta. Jo alkoi huushollista kuulua huhuiluja "mitä sä teet?", kun ihana tuoksu valtasi lukaalimme.
    Mihinköhän ne kätkisin, että riittäisi ensi viikollekin?

    Kesä...Kyllähän minä päällimmäisenä taidan odottaa juhannuksesta alkavaa neljän viikon lomaani, mutta sen olen päättänyt, että tästä kesästä nautin loman ulkopuolellakin, ja satoi tai paistoi. Olen henkisesti varautunut siihen, ettei viime kesän kaltaista välimerenilmastoa VOI tänä vuonna tulla (höh), joten jospa aktiivisesti vain touhuisi, mitä päähän pälkähtää?

    Sinulle minä toivotan über-rentouttavaa ja ihanaa lomaa!

    VastaaPoista
  10. Kiitos kivasta reseptistä! Sopii ammatillisesti myös minunkin viikkooni! Kesälomalta en juurikaan odota muuta kuin että se tulisi PI-AN! ;) Tulee jo tarpeeseen, olen helatorstainkin tehny töitä ja vielä kolmet nuita juhlia ennenku lomalle pääsee.

    VastaaPoista
  11. Oi nam miten ihania keksejä.Lomalat odotan sitä samaa ihanaa oleilua ja rentoutusta ja puutarhassa oleskelua ja puuhaa mitä joka ikinen kesä.Meillä puintityöt on loman aikaan ollut vauhdissa jo 15 vuotta joten sekin kuuluu koviin kesän odotuksiin!Ne vaan on mun elämää ja oon aina ollu niihin tyytyväinen!Aurinkoista helatorstaita Pohjanmaalta!

    VastaaPoista
  12. Melkoinen urakka sulla meneillään, mutta onneksi enää pieni rutistus ja sitten loma! :) Nuo ylioppilaslakit ovat todella hienon näköisiä! Muistaakseni niitä oli omissa yo-juhlissanikin. En ole ihan varma, kun siitä on kuitenkin niin kauan...

    Mitä odottaisinkaan tulevalta kesältä. Täytyy oikein miettiä. Paljon iloisia pieniä hetkiä ainakin! Ihanaa yhdessäoloa, kesäruokaa, hyvää mieltä ja levollisia hetkiä ainakin :)

    VastaaPoista
  13. Heips
    Kiitokset kaikille kivoista terveisistä

    Hanni
    Tuli niin kesäinen olo noista mukavista kesätoiveistasi. Nautiskellaan kaikesta tekemisestä ja ihan olemisesta :)

    Liina
    Mullakin on jo melko pitkä aika omista juhlista mutta silti muistaa monet asiat hyvin ja tulee hyvä mieli niitä muistellessa.

    Kiireettömiä aamuja minäkin toivon. Aah sitä ihanuutta...

    Tuire
    Niin auttaa .) Minäkin tykkään noista laseista. Äidiltä olen saanut kotoa muuttaessani ne matkaani. Kiva, että peitto on pian jo käytettävissä.

    Irmastiina
    Kiitos ja voimia työstämiseen. Elokuu tulee päivä päivältä lähemmäksi ja monasti elokuussa on niitä ihania lämpimiä ilmoja.

    VastaaPoista
  14. Marie
    Taisin tehdä lipoista hiukan liian syvät mutta makua ei haitannut onneksi :)
    Juhlan tuntua ilmassa ja nyt alkaa olla jo viikonloppu tosi lähellä.
    Voimia sinun loppurutistukseesi.
    Sitä ajatusten lentoa ja vapaata olotilaa minäkin odotan.

    Katja
    Kyllä siinä ykioppilasjuhlapäivässä jotakin hyvin erityistä on ja minä myös muistan päivän hyvin. Juuri äsken tuolla salissa harjoiteltiin lakin ja ruusun ja todistukksenkin vastaanottamista ja kaikenlaista juhlatilaisuuteen liittyvää. Oli aika herkät fiilikset :)
    Minä odotan suvivirttä tosi paljon :)

    VastaaPoista
  15. Saija
    Kiitos ja nenäliinat tosiaan tarvitaan mukaan.
    Olisipa kiva jos saataisiin kesätreffit aikaiseksi :)

    pioni
    Juu, sadepäivänä olisi ihana ja suklaata keralla :) NAM

    Helmi
    Sinun leipomukset kuulosti myös tosi hyvältä. Laventelin tuoksussa on sitä jotakin.
    Nautitaan kesästä satoi tai paistoi ;)

    Saila
    Ole hyvä ja pian se loma sieltä tulee. Odotuksessa on jo paljon kivoja asioita; se positiivinen vire ja "jännitys".

    VastaaPoista
  16. Marjo
    Voi kun oli kiva lukea tyytyväisyydestäsi. Kaikesta siitä hyvästä jota ollaan saatu, jota omassa elämässämme on, saadaan nauttia. Saadaan olla tyytyväisiä. Lämpöisiä kesäterkkuja suuntaasi.

    Sini
    Kuulosti tosi hyvältä. iloiset pienet hetket on niitä parhaita ja kesäruoka on myös aikas ihanaa... Nautiskellaan.

    VastaaPoista
  17. Kaikille vielä yhteisesti

    Nyt on kuulkaa vimoset kokeet, tutkielmat, portfoliot, tiivistelmät, referaatit, esseevastaukset ym. luettu, arvioinnit tehty, s-postit hoidettu, ensi lukuvuoden tutorit koulutettu, markkinointiasiat kondiksessa (lukion markkinointia), sali valmiina juhlaan, stipendiasiat kunnossa, huone siivottu, mapit järkätty, syksyn eka päivä hyvin suunniteltu...
    Nyt lähden ajelemaan kotia kohti ja laitan juhlavaatteet koko pesueelle kuntoon, leikin, kokkailen ja lapsosen nukahdettua pyörähtää isännän ja mun leffailta käyntiin. Huomenissa kesälaitumille. JEEEEEEEEEE!!

    VastaaPoista